Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1072 від 17.06.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Скільки потрібно спати літнім людям, щоб зберегти міцний розум та тверду пам’ять?

Скільки потрібно спати літнім людям, щоб зберегти міцний розум та тверду пам’ять?

Вчені назвали оптимальну тривалість сну для літніх людей.

Сім годин – ідеальна тривалість сну для людей середнього та похилого віку. До такого висновку дійшли вчені з Кембриджського університету в Англії і університету Фудань в Китаї. Ця кількість сну підтримує здоров’я мозку і нервової системи і допомагає зберегти когнітивні здібності навіть в глибокій старості.

Фахівці вивчили дані майже 500 тисяч осіб у віці від 38 до 73 років, зареєстрованих в британському біобанку. Всіх учасників запитали про їх режим сну, психічне здоров’я і самопочуття і запропонували їм пройти кілька когнітивних тестів.

За результатами дослідження вчені виявили, що сім годин без перерви на добу – оптимальна тривалість сну для збереження когнітивних функцій, таких як швидкість обробки інформації, зорова увага, пам’ять і здатність приймати рішення. У той час як недостатня або надмірна кількість сну пов’язана з погіршенням розумових здібностей і проблемами з психічним здоров’ям.

«Хороший нічний сон важливий на всіх етапах життя, але особливо в середньому і літньому віці. Пошук способів поліпшити сон літніх людей може мати вирішальне значення для підтримання їх психічного здоров’я, а також запобігання погіршення когнітивних функцій і розвитку деменції», – сказала Барбара Саакян, одна з авторів дослідження.

17.06.2022



Рівне-Ракурс №10 від 17.06.2022p. 
На головну сторінку