Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1097 від 15.12.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Лікарі розповіли, чому дітям не варто ловити ротом сніжинки

Лікарі розповіли, чому дітям не варто ловити ротом сніжинки

Діти (та й деякі дорослі) вважають, що від поїдання снігу і облизування бурульок шкоди не буде. Так думали і стародавні римляни: вони навіть обливали сніг медом. Виходив десерт, схожий на морозиво. Добре, що у нас є мікроскопи, лабораторії і люди в білих халатах: тепер ми знаємо, що їсти сніг — небезпечно.

Чому не можна ловити сніжинки ротом?

Екологія погіршується: якщо раніше вважалося корисним купатися під дощем, то зараз це швидше зашкодить. Теж саме і зі снігом: тварини і птахи справляють в нього нужду, по ньому ходять люди і їздять машини. А заводи викидають у повітря тонни шкідливих відходів. Таким чином в замети потрапляють бактерії, віруси і отруйні речовини. Дитина може захворіти на дизентерію, підхопити глистів або отруїтися.

Але ж з неба сніг падає чистим?

Насправді, ні. Вчені з Університету Макгілла виявили, що навіть свіжі сніжинки містять частинки вихлопних газів автомобілів. А їхні колеги з Вашингтонського університету розповіли, що сніг, який випадає за містом, містить вугільну сажу і бруд.

А чим сніг так приваблює дітей?

Це бажання можуть викликати фізіологічні причини. На інстинктивному рівні діти можуть порахувати сніг водою, і таким чином втамувати спрагу. Дайте дитині попити і візьміть пляшечку з водою з собою на прогулянку.

Прагнення наїстися снігу може бути пов’язане і з потовиділенням: часто на вулиці дитину занадто закутують. А вона намагається таким чином охолодитися. Одягайте малюків так, щоб їм було комфортно і не забувайте, що вони рухаються куди більше нас. А, значить, їм можна підібрати одяг навіть трохи легший, ніж той, в якому комфортно вам.

А якщо йдеться про виживання?

Звичайно, якщо ви вмираєте від спраги, відмовлятися від такого способу нерозумно. Але, якщо це не питання життя і смерті, краще все ж не намагатися повечеряти заметом. Навіть солдатам армії США дозволяється їсти сніги, лише якщо вони десь в Арктиці. Але перед цим його рекомендують закип’ятити і дати воді охолонути.

15.12.2022



Рівне-Ракурс №10 від 15.12.2022p. 
На головну сторінку