Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1099 від 29.12.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Вчені з’ясували, чим відновлювати печінку після алкоголю

Вчені з’ясували, чим відновлювати печінку після алкоголю

Китайські вчені довели, що кисломолочні продукти відновлюють печінку після вживання алкоголю.

Китайські вчені на чолі з Юхуа Ваном (Yuhua Wang) з Цзиліньського сільськогосподарського університету під час експериментів на мишах встановили, що лактобактерії Lactobacillus rhamnosus здатні відновлювати пошкодження печінки, пов’язані з тривалим споживанням алкоголю.

Великий термін є однією з основних причин хронічних захворювань печінки, таких як жирова хвороба печінки (стеатоз, цироз і рак печінки).

Лактобактерії містяться в багатьох кисломолочних продуктах, таких як йогурт, кефір, ряжанка, кисле молоко, сир, сметана, сири м’яких сортів. Вони також входять до складу пробіотиків, що регулюють склад кишкової мікробіоти й підвищують імунітет.

Як проводили дослідження?

У дослідженні миші споживали алкоголь протягом восьми тижнів і протягом останніх двох тижнів отримували гранули з лактобактеріями в різних дозах (низькій, середній та високій) разом з дієтою з високим вмістом жирів.

Результати показали, що після восьми тижнів хронічного споживання алкоголю у мишей зменшилася кількість лактобактерій і біфідобактерій, підвищився pH кишечника (знизилася кислотність) і спостерігалося надмірне зростання патогенних бактерій.

Введення гранул сприяло відновленню мікрофлори кишечника, зменшувало накопичення жиру і знижувало ступінь запалення в печінці. Вчені відзначили, що лактобактерії усувають алкогольний дисбактеріоз, зменшують накопичення жиру в печінці та її запалення.

Автори сподіваються, що їх відкриття допоможе створенню нових препаратів для лікування хвороб печінки.

29.12.2022



Рівне-Ракурс №10 від 29.12.2022p. 
На головну сторінку