Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1100 від 12.01.2023p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Чи може звичка класти мед у гарячий чай бути небезпечною для здоров’я?

Чи може звичка класти мед у гарячий чай бути небезпечною для здоров’я?

Деякі наші звички здатні представляти серйозну небезпеку для здоров’я, хоча ми можемо про це навіть не підозрювати. Наприклад, звичка класти мед в гарячий чай. Особливо часто так хочеться зробити взимку. Здається, що цей спосіб насолодитися улюбленим напоєм – корисний. Але насправді ситуація йде протилежним чином.

При нагріванні утворюється 5-гідроксиметилфурфуал

Мед – це дуже цікавий продукт, один з найдавніших на Землі з відомих людству. Він також славиться тим, що при знаходженні в герметичній ємності здатний зберігатися практично вічно. У вчених був навіть досвід: вони відкривали ємності з медом, які запакували в Стародавньому Єгипті, після чого пробували. Зрозуміло, спочатку продукт ретельно вивчили, щоб не піддати експериментаторів зайвому ризику.

З’ясувалося, що навіть такий неймовірний термін зберігання ніяк не позначився на їстівності меду. Його можна було вживати в їжу.

Але виключно цим цікаві властивості меду не обмежилися. Вчені провели експеримент, в ході якого мед нагріли. При підвищенні температури з’явилася речовина HMF або 5-гідроксиметилфурфуал. Всі інші елементи залишилися в межах норми.

Існує інформація про те, що дана речовина може бути канцерогеном. На цю тему в 2015 році проводилися дослідження. Ніяких однозначних доказів того, що зазначена речовина здатна викликати онкологічне захворювання або ж погіршити ситуацію того, у кого рак вже є, не було виявлено. Однак побоювання є і дослідження в цій області тривають.

HMF міститься не тільки в нагрітому меді. Значно більше його, наприклад, в підсмаженому хлібі. Так що від тостів і грінок довелося б відмовитися. А ще HMF утворюється в будь-яких продуктах і стравах, які містять цукор і нагріваються. Це:

всілякі види варення;

сиропи та джеми;

різноманітна випічка;

зернова кава;

маса гарячих напоїв.

Тобто в зв’язку з цією речовиною немає підстав виділяти саме гарячий мед.

Втрата корисних речовин

Мед цінний своїм складом. Це фосфор, калій, йод, магній, кальцій, залізо і велика кількість вітамінів. Нерідко трапляються фітоестрогени, дуже корисні для жіночого організму. Конкретний склад залежить від того, в якій місцевості бджоли збирали пилок для меду, в яку пору року. Якщо є якась домінуюча рослина, то це неодмінно позначиться на складі. Втім, як і різнотрав’я.

Мед корисний не цукрами, а цими додатковими речовинами. Але вони чутливі до теплової обробки. Багато під впливом гарячої температури починають досить швидко руйнуватися.

Тому, коли ми додаємо мед в гарячий чай, то перетворюємо цінний продукт в замінник цукру. Щоб уникнути втрати користі, потрібно спочатку заварити напій, почекати приблизно хвилин 5-7, а потім вже можна додавати мед. Якщо температура рідини не буде більше 40 градусів за Цельсієм, то корисні властивості продукту дістануться вам.

Пам’ятайте: мед – продукт з високою калорійністю. Якщо вживати його багато, то він принесе шкоду, незалежно від того, кладете ви продукт в гарячий або в холодний чай. Для підтримання здоров’я дорослій людині в день досить пари столових ложок.

Шкода від психологічного настрою

Психологи зауважують, що класти мед в гарячий чай може бути дійсно шкідливо для здоров’я. Причому це не пов’язано безпосередньо з появою в продукті потенційного канцерогену. Якщо людина отримує невірну інформацію про ризики конкретних продуктів, вона може все одно продовжити вживати улюблений напій.

Але разом з тим сформується розуміння, що тим самим організму завдається шкода. В результаті замість розслаблення, релаксу, тобто повноцінного відпочинку почне накопичуватися приховане напруження. Воно шкідливо впливає на нервову систему. Причому багато людей не до кінця усвідомлюють значення таких установок, поки у них не починаються проблеми зі здоров’ям.

Це означає, що класти мед в гарячий чай шкідливо, тому що ви так вважаєте. І через подібну думку можете заподіяти собі шкоду на рівні психосоматики, яка потім перейде в різні проблеми зі здоров’ям. Тому перед тим, як почати пити чай з різними добавками, в чиїй небезпеці ви переконані, перевірте зайвий раз інформацію. Іноді це стає кращою турботою про здоров’я.

12.01.2023



Рівне-Ракурс №10 від 12.01.2023p. 
На головну сторінку