Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1121 від 02.06.2023p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Чому не можна чистити зуби відразу після кави та скільки треба почекати?

Чому не можна чистити зуби відразу після кави та скільки треба почекати?

Як пояснює доктор медичних наук, стоматолог Віра Танг з Нью-Йорка, кава містить багато кислот, і щоб розщепити їх, білкам слини потрібно близько пів години. Якщо ви чистите зуби відразу після кави, то буквально «вбиваєте» кислоту в пори на зубах (для нас факт того, що на емалі є пори, теж став новиною).

Для тих, хто віддає перевагу лате, є хороші новини: «Молоко знижує рівень кислотності», – каже Віра. Проте вона рекомендує після кави полоскати рот водою навіть тим, у кого напій на дві третини складається з молока, а потім почекати щонайменше 30 хвилин перед тим, як чистити зуби.

Так що, кава псує зуби?

Можливо, у вас вже виникло запитання, чи не руйнують кислоти, що містяться в каві, зуби не тільки під час чищення, а й узагалі? Як пояснює доктор медичних наук, дантист Джулі Чо з Нью-Йорка, турбуватися про це не варто.

Навіть якщо ви потягуєте каву годинами, то постійно робите ковтальні рухи і змикаєте губи, а це означає, що ваша слина очищає ваші зуби, пояснює Джулі. Іншими словами, напій зашкодить емалі, тільки якщо ви триматимете його в роті замість того, щоб пити.

За словами Танг, набагато серйознішою проблемою для зубів може стати цукор, який багато хто додає в каву: бактерії обожнюють солодке й активно розмножуються на ньому.

Якщо ви випиваєте свій напій одразу, то сироп не створить проблем. Однак якщо стаканчик стоїть у вас під рукою, і ви робите по ковтку раз на пів години, то фактично постійно «оновлюєте» шар цукру на зубах, підгодовуючи мікроорганізми.

Тож не ходіть з банкою газованої води пів дня і не розтягуйте шоколадний батончик до вечора – правильніше з’їсти солодке відразу за п’ять-десять хвилин. Краще робити це під час їжі – в такі моменти організм виробляє більше слини, яка служить буфером, що захищає зуби.

02.06.2023



Рівне-Ракурс №10 від 02.06.2023p. 
На головну сторінку