Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1123 від 16.06.2023p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Яєчний білок чи жовток – що корисніше: відповіли нутриціологи

Яєчний білок чи жовток – що корисніше: відповіли нутриціологи

Під час вживання яєць у багатьох виникає питання про те, чи буде більше користі для організму, якщо їсти тільки жовток або білок. Якщо говорити про жовток, то бажання відмовитися від нього багато в чому пов’язане з тим, що він довгий час вважався причиною підвищеного холестерину. Прагнення вживати тільки білок пояснюється тим, що йому віддають перевагу спортсмени, які нарощують м’язову масу.

Але чи правда те, що роздільне вживання білка або жовтка краще, ніж цілого яйця? Розбираємося.

Шкода і користь жовтка

Головний страх, який відчувають люди під час його вживання, пов’язаний з думкою про те, що жовток підвищує рівень холестерину. І страх цей марний. Річ у тім, що холестерин, який ми отримуємо з продуктів, тільки частково визначає загальний вміст холестерину в крові. Цей параметр більше залежить від роботи печінки, яка синтезує приблизно 80 % усього холестерину. Важливо розуміти, що він необхідний для безлічі функцій. Наприклад, від нього залежить вироблення гормонів в організмі.

Але є випадки, за яких варто обмежити вживання як яєчних жовтків, так і інших продуктів із високим вмістом холестерину.

Наприклад, людям, у яких:

порушений ліпідний обмін;

присутній високий ризик захворювань серцево-судинної системи;

є підвищена калорійність раціону.

У зазначених випадках краще з’їдати одне яйце на два-три дні.

Жовток яйця має масу переваг:

містить вітаміни A і D;

містить речовини, що позитивно впливають на ліпідний обмін;

у ньому міститься холін, який сприяє обміну жирів і збереженню здоров’я печінки;

має високий рівень каротиноїдів (вони виконують функцію антиоксидантів};

жир яєчного жовтка містить близько 46 % олеїнової кислоти (без неї неможливий правильний обмін речовин).

Користь білка

Насамперед, це джерело тваринного білка, що має ще й низьку калорійність. На 100 г продукту припадає 48 ккал. Крім цього, він містить вітаміни групи В.

З інших особливостей варто зазначити, що загальний склад цілого яйця кращий, ніж одного білка. Тож, щоб скоригувати ситуацію при вживанні одних білків, краще поєднувати їх із молоком, сиром чи м’ясом.

Що краще – ціле яйце чи певна його частина?

Насправді щоб отримати всю користь продукту, краще з’їдати яйце цілком. Це допоможе забезпечити організм як вітамінами та жирами, що містяться в жовтку, так і всіма корисними властивостями білка.

Що стосується набору м’язової маси, то тут перевага теж на боці цілого яйця. Було проведено дослідження, яке засвідчило, що під час вживання трьох яєць або тільки білка швидкість синтезу м’язового білка була вищою в першому випадку. Таким чином учасники змогли наростити приблизно на 40 % більше м’язової маси. Жир і поживні речовини в яєчних жовтках дають змогу м’язам ефективніше використовувати білок курячого яйця як для процесу відновлення, так і нарощування.

Тому намагайтеся віддавати перевагу вживанню цілих яєць, щоб отримати якомога більше позитивних ефектів.

16.06.2023



Рівне-Ракурс №10 від 16.06.2023p. 
На головну сторінку