Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1149 від 15.12.2023p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Ефективні та безкоштовні засоби боротьби з цвіллю у квіткових горщиках

Ефективні та безкоштовні засоби боротьби з цвіллю у квіткових горщиках

В осінньо-зимовий період багато кімнатних рослин починають страждати від цвілі на ґрунті. Щоб позбутися напасті, слід дотримуватися правил догляду за квітами та вчасно проводити обробку ґрунту.

Багато квітникарів скаржаться, що в холодну пору на ґрунті у квіткових горщиках починає наростати цвіль. Як правило, ця неприємність виникає при порушенні режиму поливу.

Восени, взимку і навесні вологість у квартирі може змінюватися, оскільки батареї центрального опалення часто працюють нестабільно. Якщо в цей період перелити рослини, то через деякий час на поверхні ґрунту виросте цвіль.

Слід зазначити, що це може завдати шкоди рослинам. Тому зволікати не можна і потрібно відразу починати боротьбу з цим явищем.

Насамперед, слід просушити землю, а потім акуратно зчистити верхній шар ґрунту. Однак, через деякий час пліснява може нарости знову, оскільки спори грибків проникають глибоко в ґрунт, а також можуть залишитися в повітрі.

Топ-3 ефективні засоби для боротьби з цвіллю у квіткових горщиках

Харчова сода

Для приготування розчину, в 1 літрі води розводять 1 ч. л. харчової соди і додають кілька крапель рідкого господарського або дігтярного мила. Розчин переливають у розпилювач і обробляють ґрунт у квіткових горщиках. Також, можна обприскати і самі рослини. Обробку проводять 1 раз на тиждень.

Марганцівка

Приготувати міцний розчин марганцівки і простежити, щоб розчинилися всі кристали. Потім розвести його у воді до отримання рідини слабо-рожевого кольору і обприскати ґрунт. Обробку повторювати 2 рази на тиждень.

Часник

Подрібнити часник за допомогою преса або натерти зубчики на дрібній тертці. Для приготування розчину потрібно 2 ч. л. часникової кашки на 1 літр води. Засіб настоюють протягом доби під закритою кришкою. Потім, розчин слід процідити і обприскати ним ґрунт і рослини. Обробку можна повторювати 1 раз на тиждень.

Якщо народні засоби не справляються і цвіль продовжує рости, то тоді доведеться скористатися сильнішим засобом – мідним купоросом. Щоб приготувати розчин, необхідно суворо дотримуватися інструкції на упаковці.

15.12.2023



Рівне-Ракурс №10 від 15.12.2023p. 
На головну сторінку