Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №348 від 12.06.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"




  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Грудень 2019p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Січень 2020p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Новини Рівне

#Консультація

У нас літо та кишкові інфекції

У нас літо та кишкові інфекції

З першими спекотними днями з’явилися і перші хворі з кишковими інфекціями в лікарнях області: хто об’ївся тістечками з кремом, що десь лежали в теплому місці, а не в холодильнику, а хто по-хазяйськи доїдав огірки чи варення зі слоїка, що “вистрілив”, й тепер лікується від тяжкого ботулізму. Інфекціоністи кажуть, що торік на цю пору людей з харчовими токсикоінфекціями все-таки було менше. Напрошується політично-меркантильний висновок: у минулому році людям жилося таки краще, а тому вони менше економили на харчах і викидали на смітник стару й підозрілу на вигляд домашню консервацію зі здутими кришками та всілякі крупи з душком...

Ботулізм любить домашні паштети та в’ялену рибку

Стерилізовані консерви заводського виробництва і виготовлені в домашніх умовах у герметично закритих банках можуть зберігатися при кімнатній температурі досить тривалий час, але, як правило, не більше одного року. Не можна зберігати консерви при підвищеній температурі (в гарячих приміщеннях, біля нагрівальних приладів). Фруктові консерви - варення, джеми, соки, сиропи - від зберігання у теплому приміщенні темніють, змінюють колір, у консервів, які стоять у жерстяних нелакованих банках, з’являється неприємний металевий присмак. Не варто заморожувати консерви. Адже при розморожуванні істотно погіршуються їхні смакові якості, особливо це стосується продукції з овочів та фруктів: пюре розшаровується, сиропи і маринади стають каламутними, плоди - в’ялими і втрачають смак. Якщо зберігати при низьких температурах варення, джеми, згущене молоко, вони зацукровуються. Заморожування небажане ще й тому, що при цьому збільшується обсяг вмісту банки, що може призвести до здуття і зриву кришки.

Зі слів головного позаштатного інфекціоніста управління охорони здоров’я Рівненщини, завідувача відділення дорослої інфекції центральної міської лікарні м. Рівне Сергія ДОРОШЕНКА, якщо домашня консервація готується з порушенням технології, то в ній може розвинутися збудник ботулізму, отруєння токсинами якого перевершує за силою дії всі відомі отрути. Ботулізм посідає перше місце за кількістю захворювань і рівнем смертності серед інших харчових отруєнь.

Ознаки захворювання: порушення зору, розмитість, нечіткість зображення, “сітка” перед очима, подвоєння предметів, слабкість, головний біль, запаморочення. Потім стає важко ковтати, розмовляти, дихати. Добре хоча б те, що свідомості хворі не втрачають. Температура також не підвищується. Однак ботулізм - хвороба, яку обов’язково потрібно лікувати в умовах стаціонару.

Поради нашим хазяйновитим землякам

Тримайте консерви в сухому приміщенні. Особливої уваги вимагають нестерилізовані консерви в жерстяних і скляних банках - так звані пресерви. Зазвичай це рибні закусочні продукти - кілька, оселедець в маринаді. Їх зберігають при зниженій температурі, але не нижче 0 С. У теплу пору року без холодильника їх не слід зберігати більше 2-3 діб. Умови і терміни зберігання пресервів зазвичай вказані на етикетці або кришці банки.

Щодо сухих продуктів - борошна, круп, макаронних виробів, сухофруктів, цукру-піску - вони можуть зберігатися досить довго. Але зберігання їх без ознак псування можливе тільки за умови дотримання певних правил. Сухі сипкі продукти потрібно тримати в сухих, добре провітрюваних приміщеннях. Підвищена вологість продуктів - понад 15 відсотків - призведе до їхнього псування. Вологість підвищується, якщо зберігати продукти в непровітрюваних підвальних приміщеннях, а також при різких коливаннях температури. Сухі продукти краще зберігати в паперових пакетах, полотняних мішках або в спеціальних банках з кришками промислового виробництва. Не накопичуйте великих запасів продуктів, періодично оновлюйте їх. Врахуйте, що сухі продукти легко вбирають і довго утримують сторонні запахи.

Бобові теж зберігайте так само, як і інші сухі продукти.

Ботулізм спричиняється токсином, перебіг хвороби важкий, з ураженням центральної нервової системи. Паличка ботулізму широко розповсюджена в природі – у ґрунті, кишківнику тварин та риб, в овочах та фруктах. Збудник ботулізму інтенсивно розмножується з накопиченням токсину в анаеробних умовах, тобто без доступу повітря, у герметично закритих ємностях, у великих шматках риби, копченостях та ковбасі.

12.06.2008Ольга ЯРОШ


Переглядів: 242

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 948 від 26.01.2020p.
¤ 
Рівнянин посів дев’яте місце на Зимових юнацьких Олімпійських іграх

Рівнянин посів дев’яте місце на Зимових юнацьких Олімпійських іграх

Рівнянин Орест Коваленко посів дев’яте місце на Зимових юнацьких Олімпійських іграх у змаганнях з лижного фрістайлу у дисципліні слоупстайл....

¤ 
Іван НАДЄЇН: «Моя оцінка першої частини сезону – 7 балів за десятибальною шкалою»

Іван НАДЄЇН: «Моя оцінка першої частини сезону – 7 балів за десятибальною шкалою»

Президент НК «Верес» Іван Надєїн в інтерв’ю пресслужбі клубу розповів про підсумки 2019-го року і відповів на запитання, які хвилюють вболівальників:...

¤ 
«Я здійснив свою мрію»: Дмитро Комаров схуд на 10 кг

«Я здійснив свою мрію»: Дмитро Комаров схуд на 10 кг

Ведучий українського тревел-шоу «Світ навиворіт» Дмитро Комаров, який присвятив новий сезон проєкту Китаю, скинув 10 кілограм....

¤ 
Мотоцикліст наїхав на шлагбаум та загинув

Мотоцикліст наїхав на шлагбаум та загинув

Фатальна автопригода сталася 20 січня о 05:20 на вулиці Віли, що у Здолбунові....

¤ 
ЦРЛ Рівненщини перетворяться на лікарні інтенсивного лікування

ЦРЛ Рівненщини перетворяться на лікарні інтенсивного лікування

На Рівненщині відбудуться зміни у системі другого та третього рівня надання медичної допомоги. Таким чином продовжиться реформування охорони здоров’я у регіоні. В області створять один госпітальний округ та одну госпітальну раду....

¤ 
Відтепер будемо отримувати дві платіжки за газ і послуги з доставки

Відтепер будемо отримувати дві платіжки за газ і послуги з доставки

Саме такий порядок розрахунків ввела з першого січня 2020 року НКРЕКП. Про це на брифінгу, який відбувся 22 січня, розповів комерційний директор АТ «Рівнегаз» Віктор Осницький....





Найпопулярніші 15 статей:

1. Усюди коти й грибки [369] (711)
2. 8-10 червня у Радивилові відбудеться Всеукраїнський фестиваль-конкурс козацької пісні “Встань, козацька славо! Засвіти знамена!” [295] (702)
3. “Ремб” робить усе, як треба, і навіть краще! [337] (698)
4. Як модернізувати «Рівнеоблводоканал»? [774] (695)
5. Обманливі вихиляси стегнами [384] (693)
6. МФК “КАРДИНАЛ-РІВНЕ” - У ФІНАЛІ [613] (689)
7. Комп’ютерних талантів у нас багато! Буде ще більше! [427] (686)
8. Колоновидні яблуні. [777] (686)
9. Вертикальна трансмісія [427] (683)
10. Реінкарнація берези

[257] (679)
11. »Дякуємо Вам за те, що ви існуєте!» [257] (675)
12. Велика сила кохання [257] (673)
13. Огірки з м’ятою і базиліком [881] (670)
14. Італійські канікули разом з чоловіком: як Бейонсе відзначила свій 37-й день народження [878] (668)
15. Відіпрати кухонні рушники допоможе гірчиця [933] (662)

ТОП-15 свіжого номера:

1. 18-річна водійка легковика збила жінку (229)
2. Два грабежі та хуліганство за півгодини (227)
3. Чому виникають судоми, та що робити коли вже «схопило» (226)
4. В сільській школі з’явився новий автобус (225)
5. Чергові Центри з надання адмінпослуг запрацюють в області (224)
6. Водій наїхав на припаркований атомобіль (224)
7. Інша Коко Шанель (224)
8. Люблю тебе, мій чорно-білий грудню… (223)
9. В області шукають шляхи створення нових дошкільних закладів (223)
10. Заклади профосвіти області готуються до проведення Днів відкритих дверей (223)
11. Поліцейські встановлюють обставини підпалу двох автомобілів (223)
12. Упродовж 2019 року учасники АТО (ООС) та переселенці отримували послуги Рівненської обласної служби зайнятості (220)
13. Які медичні послуги будуть безкоштовними вже з 1 квітня (219)
14. Як Джесіці Сімпсон вдалося скинути 45 кг: дієтолог розкрила секрет схуднення співачки (219)
15. Чи відбудеться співпраця між містом і територіальною громадою? (217)




 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Украина онлайн
Google+
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2018 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс