Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №348 від 12.06.2008p.
Передплатні індекси:
23429 (на 1-6 місяців)
08903 (на рік).
Тел. +38(0362) 62-31-31
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"

А що Ви скажете? Блог


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Липень 2017p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Серпень 2017p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31


Надія захистить усіх, хто звернеться і хто в Бога вірить! Тел.:(095) 92-61-876, (096) 67-38-505

¤ Консультація

У нас літо та кишкові інфекції

У нас літо та кишкові інфекції

З першими спекотними днями з’явилися і перші хворі з кишковими інфекціями в лікарнях області: хто об’ївся тістечками з кремом, що десь лежали в теплому місці, а не в холодильнику, а хто по-хазяйськи доїдав огірки чи варення зі слоїка, що “вистрілив”, й тепер лікується від тяжкого ботулізму. Інфекціоністи кажуть, що торік на цю пору людей з харчовими токсикоінфекціями все-таки було менше. Напрошується політично-меркантильний висновок: у минулому році людям жилося таки краще, а тому вони менше економили на харчах і викидали на смітник стару й підозрілу на вигляд домашню консервацію зі здутими кришками та всілякі крупи з душком...

Ботулізм любить домашні паштети та в’ялену рибку

Стерилізовані консерви заводського виробництва і виготовлені в домашніх умовах у герметично закритих банках можуть зберігатися при кімнатній температурі досить тривалий час, але, як правило, не більше одного року. Не можна зберігати консерви при підвищеній температурі (в гарячих приміщеннях, біля нагрівальних приладів). Фруктові консерви - варення, джеми, соки, сиропи - від зберігання у теплому приміщенні темніють, змінюють колір, у консервів, які стоять у жерстяних нелакованих банках, з’являється неприємний металевий присмак. Не варто заморожувати консерви. Адже при розморожуванні істотно погіршуються їхні смакові якості, особливо це стосується продукції з овочів та фруктів: пюре розшаровується, сиропи і маринади стають каламутними, плоди - в’ялими і втрачають смак. Якщо зберігати при низьких температурах варення, джеми, згущене молоко, вони зацукровуються. Заморожування небажане ще й тому, що при цьому збільшується обсяг вмісту банки, що може призвести до здуття і зриву кришки.

Зі слів головного позаштатного інфекціоніста управління охорони здоров’я Рівненщини, завідувача відділення дорослої інфекції центральної міської лікарні м. Рівне Сергія ДОРОШЕНКА, якщо домашня консервація готується з порушенням технології, то в ній може розвинутися збудник ботулізму, отруєння токсинами якого перевершує за силою дії всі відомі отрути. Ботулізм посідає перше місце за кількістю захворювань і рівнем смертності серед інших харчових отруєнь.

Ознаки захворювання: порушення зору, розмитість, нечіткість зображення, “сітка” перед очима, подвоєння предметів, слабкість, головний біль, запаморочення. Потім стає важко ковтати, розмовляти, дихати. Добре хоча б те, що свідомості хворі не втрачають. Температура також не підвищується. Однак ботулізм - хвороба, яку обов’язково потрібно лікувати в умовах стаціонару.

Поради нашим хазяйновитим землякам

Тримайте консерви в сухому приміщенні. Особливої уваги вимагають нестерилізовані консерви в жерстяних і скляних банках - так звані пресерви. Зазвичай це рибні закусочні продукти - кілька, оселедець в маринаді. Їх зберігають при зниженій температурі, але не нижче 0 С. У теплу пору року без холодильника їх не слід зберігати більше 2-3 діб. Умови і терміни зберігання пресервів зазвичай вказані на етикетці або кришці банки.

Щодо сухих продуктів - борошна, круп, макаронних виробів, сухофруктів, цукру-піску - вони можуть зберігатися досить довго. Але зберігання їх без ознак псування можливе тільки за умови дотримання певних правил. Сухі сипкі продукти потрібно тримати в сухих, добре провітрюваних приміщеннях. Підвищена вологість продуктів - понад 15 відсотків - призведе до їхнього псування. Вологість підвищується, якщо зберігати продукти в непровітрюваних підвальних приміщеннях, а також при різких коливаннях температури. Сухі продукти краще зберігати в паперових пакетах, полотняних мішках або в спеціальних банках з кришками промислового виробництва. Не накопичуйте великих запасів продуктів, періодично оновлюйте їх. Врахуйте, що сухі продукти легко вбирають і довго утримують сторонні запахи.

Бобові теж зберігайте так само, як і інші сухі продукти.

Ботулізм спричиняється токсином, перебіг хвороби важкий, з ураженням центральної нервової системи. Паличка ботулізму широко розповсюджена в природі – у ґрунті, кишківнику тварин та риб, в овочах та фруктах. Збудник ботулізму інтенсивно розмножується з накопиченням токсину в анаеробних умовах, тобто без доступу повітря, у герметично закритих ємностях, у великих шматках риби, копченостях та ковбасі.

12.06.2008Ольга ЯРОШ


Переглядів: 808

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 823 від 17.08.2017p.
¤ 

«Теплі кредити» повернулися

На Рівненщині банки відновили видачу «теплих кредитів» для населення та ОСББ....

¤ 

Для перевезення школярів продали автобус з пошкодженими гальмами

Аварійний автобус «Mercedes-Benz Sprinter» купили у Вараші для школярів, щоб возити їх на екскурсії, через платформу PROZORRO. На це міська рада виділила 1 мільйон 500 тисяч гривень. Переможцем торгів...

¤ 
Сарненський депутат стверджує, що його «замовили» у Рівному

Сарненський депутат стверджує, що його «замовили» у Рівному

24-річний депутат Сарненської міської ради, який також є начальником штабу Громадського Формування «Льва» Євгеній Криницький стверджує, що його затримання «замовили» і що з підприємців гроші він не ви...

¤ 

Субсидія нараховується на людей, які фактично проживають у квартирі чи будинку

Часто буває так, коли в квартирі чи будинку, де проживають батьки, прописані діти, які фактично там не проживають вже багато років....

¤ Теплотехніка XXІ століття
«Агроресурс»: 20 кроків до тріумфу та визнання

«Агроресурс»: 20 кроків до тріумфу та визнання

Майже мільйонна армія користувачів високоякісного опалювального обладнання вдячна за тепло, комфорт і затишок ПрАТ «Агроресурс»

Тепло в будинку - це не тільки комфорт і затишок, але і нормальна життєдіяльність, здоров’я мешканців, хороші умови для самого житла. Опалення в останні роки стає все дорожчим, рахунки споживачі отрим...

¤ 
В Рівному на пішохідному переході збили бабусю з онуком

В Рівному на пішохідному переході збили бабусю з онуком

Повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду з потерпілими поблизу Луцького кільця надійшло до поліції сьогодні, 11 серпня, близько 11 години....






Найпопулярніші 15 статей:

1. Розклад руху приміських та пасажирських потягів [242] (19406)
2. Розклад руху автобусів [253] (18010)
3. Моє місто - найкраще [427] (13886)
4. Яйце-райце, в чому твоя сила? [257] (9561)
5. Скрегіт зубами посеред ночі [312] (9514)
6. Догляньте мене до смерті [278] (9141)
7. Коли розпочинати садити городину [599] (9020)
8. Не я б’ю, верба б’є За тиждень - Великдень! [235] (7975)
9. Душ для всіх [432] (7048)
10. Приваблюють і відлякують привиди Тараканівського форту [419] (6968)
11. Кульова блискавка: феномен, який не розгадано [462] (6705)
12. Тахінна халва зміцнює кістки та зуби [390] (6526)
13. ПАТ “Волинь- Цемент”: [505] (6514)
14. За кордон можна вивезти не більше 50 тисяч доларів! - [205] (6495)
15. “Тартак” закликав не бути байдужими [205] (6453)

ТОП-15 свіжого номера:

1. На Рівненщині взимку буде тепло… (286)
2. По стопах Алли Пугачової: 70-річну співачку Софію Ротару покликали заміж (282)
3. Сарненський депутат стверджує, що його «замовили» у Рівному (270)
4. Для перевезення школярів продали автобус з пошкодженими гальмами (269)
5. Ароматна історія парфумерії (269)
6. На Рівненщині за І півріччя 2017 року «МРІЯ» виділила 167 тис. грн. на соціальні проекти та сплатила 1,3 млн грн. податків (268)
7. Субсидія нараховується на людей, які фактично проживають у квартирі чи будинку (267)
8. На Рівненщині реабілітуватимуть річки (267)
9. У Рівному вдруге пройшов фестиваль травників та пасічників (266)
10. Рівненщина отримала майже 6 мільйонів на відшкодування вартості ліків (265)
11. «Теплі кредити» повернулися (265)
12. За добу шахраї на Рівненщині «попрацювали» на 22 тисячі гривень (265)
13. Як вижити в літню спеку (263)
14. В Рівному на пішохідному переході збили бабусю з онуком (262)
15. Добре, що поїли! (262)





 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Украина онлайн
Google+
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2015 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс