Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №464 від 02.09.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Квітень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Травень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#На допомогу

Ані хвилини відпочинку: усі на картоплю!

Батько медицини, знаменитий лікар Гіппократ стверджував: “Наша їжа повинна бути цілющим засобом, а наші цілющі засоби - їжею”. Картопля цілком відповідає цьому вислову, адже є і продуктом харчування, і ліками. Однак, якщо лікувальними властивостями бульби ми цікавимося лише під час хвороби когось з ближніх, ніколи не забуваємо із наближенням зими припастися мішечком-другим, щоб було що попоїсти.

Та якщо жителі міст у переважній більшості мають із цим овочем бізнес-відносини “заплатив і маєш”, мешканці сіл як ніхто знають, чим пахне “картопляне пюре” насправді.

Саме від збирання врожаю залежить якість бульб та їх термін зберігання. Перед прибиранням у кожного городника стоїть подвійне завдання - збір врожаю і заготівля свого насіннєвого матеріалу. До початку збирання готують необхідний інвентар: ящики, мішки, кошики. Влаштовують у сараях стелажі, перевіряють і дезінфікують сховища, льохи, підвали. Щоб знизити ймовірність пошкодження бульб і добре їх зберегти, дотримуються правил:

• не прибирають картоплю відразу після заморозку, який вбив надземну масу, або після її скошування, оскільки бульби будуть розтріскуватися;

• не викопують у холодні ранкові години, коли повітря набагато холодніше ґрунту;

• за 2-3 тижні до збирання врожаю на ділянках проводять полив;

• при вибиранні бульби її кладуть, а не кидають у тару;

• мішки з картоплею укладають на візок або машину так, щоб вони не терлися між собою;

• при перевезенні у корзинах останні ряди перекладають дошками, не заповнюючи до країв.

При вибиранні картоплі у суху погоду дуже зручно використовувати для збору бульб пристосування, зроблене у такий спосіб. Зі сталевого дроту товщиною 4-5 мм виготовляють каркас, який з допомогою металевих кілець закріплюють на дерев’яній ручці. До каркасу рядами приварюється дріт товщиною 2-3 мм, відстань між ними 2-3 см. На кінці закріплюють гачок, яким буде зручно розгрібати картоплю.

Сачок наповнюють плодами, піднімають, злегка струшуючи, і чисті бульби висипають у відро або кошик. Це пристосування полегшує працю, особливо тим, кому важко нахилятися.

Перед зберіганням викопані бульби добре просушують на землі: в ясні дні - 20-30 хв, у похмурі - 2-4 год. Дехто просушує картоплі під тимчасовими укриттями з хорошою вентиляцією, у солом’яних кучах, присипають ґрунтом, витримують протягом 10-12 діб. Шкірка при цьому грубішає, завдяки чому менше пошкоджується при наступних переміщеннях. Особливо потребує просушування картопля з ділянок, уражених фітофторозом та гниллю.

Відомий в Україні картопляр-любитель Вільгем Хілінскі, викопану зі своєї ділянки картоплю миє водою впродовж 5 хвилин і добре просушує. Незважаючи на те, що така операція трудомістка, він вважає її виправданою. По-перше, з бульб змиваються мікроорганізми - збудники хвороб. По-друге, на чистих плодах всі дефекти добре видно, що дозволяє відбирати якісне насіння на тривале зберігання. По-третє, чисті овочі приємно реалізовувати і брати для вживання.

Завжди треба пам’ятати, що бульба картоплі - це живий організм, в якому після прибирання тривають фізіологічні процеси: він дихає, випаровує воду тощо. Тому і температуру зберігання різко знижувати не можна, треба лише поступово доводити її до 1-3 градусів, при цьому мінусова температура неприпустима, тому що овоч може загинути. При нульовій температурі картопляний крохмаль перетворюється на цукор, і бульби стають солодкими. Проте цей процес оборотний: картоплю усього лише потрібно витримати декілька днів при кімнатній (+20°С) температурі, і її смак відновлюється.

Цікаві факти

Бульбу вагою 8,3 кг отримав Т.Сіддалом на своєму городі у Честері у 1795 році, а вагою 3,2 кг - англійці Д.Іст у 1963 році і Дж.Бусбі у 1982 році. З одного куща картоплі, вирощеного з посадкового матеріалу масою в 1 кг, англієць Байкок у 1977 році отримав 233,5 кг. А шість бульб масою 24,7 кг були зібрані англійцем Е.Наіна у 1949 році. Фермер І.Сван в Ловеланді (США) у 1896 році отримав бульбу довжиною 70 см, діаметром 37 см і вагою більше 49 кг. Бульба належить до сорту відомому в Америці під назвою Меггі Мерфі.

02.09.2010


Переглядів: 1538

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1216 від 07.05.2025p.
¤ 
Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів

Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів

Мер Києва Віталій Кличко провів зустріч з представниками дипломатичних місій 38 країн світу

Йшлося про подальшу допомогу Україні та участь іноземних інвесторів у реалізації великих проєктів. Про це Кличко повідомив у своєму Telegram-каналі...

¤ 
Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ

Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ

Столична громада передала чергову велику партію дронів 27 бригаді НГУ. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко

«Від громади столиці бійцям на фронт вирушила чергова партія вкрай необхідної допомоги. 27-й окремій Печерській бригаді Нацгвардії України передав 1100 мультироторних систем. Це FPV-дрони різних типів — і нічні, і 8 та 10 дюймів», - повідомив Віталій Кличко...

¤ 
Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки

Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки

Морозиво вже давно стало не просто десертом – це справжня культура.

У 2025 році виробники вражають не лише креативом, а й увагою до локальних смаків, екотрендів та мультисенсорного досвіду....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (23106)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (19036)
• Допомога під час карантину [967] (16160)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (15967)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (15665)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (15577)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (15509)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (15454)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (15441)
• Живи до ста! [965] (15374)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (15311)
• Бюджет і ми… [965] (15266)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (15167)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (15158)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (14990)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (14932)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (14767)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (14635)

ТОП-15 свіжого номера:

• Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів (806)
• Кличко бере участь у Конгресі Європейської народної партії: «Голос України має звучати нині на всіх міжнародних платформах» (741)
• Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки (634)
• Кличко відвідав 7 бригад на Донбасі та Харківщині та передав допомогу від громади Києва (560)
• Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ (318)
• Віталій Кличко передав від громади Києва 72 бригаді 900 дронів, модифікованих під потреби підрозділу (240)
• Чи буде вода в кранах у рівнян? (192)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2025 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"