Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №540 від 24.02.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Квітень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Травень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#На гачку

Як обрати якісну рибу?

Як обрати якісну рибу?

Риба - універсальний продукт. Її споживають у будь-якому вигляді: смажену, варену, парену, копчену, в’ялену, консервовану і навіть сиру. У рибі багато фосфору, кальцію, магнію, вітамінів. Вона менш калорійна, ніж м’ясо, швидше засвоюється організмом. Та всі переваги цього продукту зводяться нанівець, якщо він - неякісний.

Як же “виловити” якісну рибу в “мутній воді” ринкової пропозиції? Адже жоден спосіб, використаний для збереження риби - ані посол, ані заморожування, ані приготування консервів - не зможе “виправити” зіпсований продукт.

Про те, як не втрапити “на гачок” недобросовісних підприємців, розповіла заступник начальника випробувального центру ДП “Рівнестандартметрологія” Галина ПАЛИЦЯ:

- Жива риба в магазинах повинна зберігатися в акваріумі з чистою водою за температури +100С, при цьому в теплу пору року граничний термін її зберігання - 24 год., в холодну - не більше 48 год.

Головна ознака свіжої риби - пружність. Покладіть її на долоню: ідеально свіжа риба лежатиме прямо, ні голова, ні хвіст не повинні звисати. Подивіться на її очі. Якщо вони запали й мутні - риба несвіжа. Вибирайте рибу з яскравою шкірою, луска на якій добре тримається і не пересохла. Купуєте охолоджену рибу - обов’язково зверніть увагу на її зябра. Вони мають бути яскраво-рожевими або темно-червоними, але ніяк не тьмяними, бляклими, з нальотом слизу. Свіжа риба має бути щільною, еластичною і відразу після натискання відновлювати форму. М’якоть повинна мати білий або рожевий рівний колір, без судин і слідів крові. Поверхня свіжої риби - блискуча й чиста. На лусці річкової може бути слиз, це не свідчить про її погану якість.

Не беріть рибу із загнутими догори або висохлими хвостами. Від гарного товару має йти свіжий солодкуватий запах. Специфічний “рибний” дух, всупереч запевненням продавців, свідчить про тухлість продукту.

Зберігати рибу бажано за температури від -1 до +40С. Обов’язково закрийте її плівкою і не тримайте в холодильнику більше 24 години. Якщо ви купили охолоджену рибу, краще приготуйте її того ж дня, бо вона швидко втратить воло-гу і стане несмачною.

Із мороженою рибою теж потрібно бути насторожі. Дивіться, щоб упаковка була неушкодженою. Не годиться для споживання риба з білими плямами, покручена. Втрата форми свідчить, що рибу вже декілька разів розморожували й заморожували. Залежалий товар легко визначити за жовтуватим кольором і легким запахом згірклого жиру.

Зберігати заморожену рибу в морозильній камері можна 3 місяці. Кращий спосіб розморожування - покласти у звичайне відділення холодильника й залишити на ніч.

Уважно треба вибирати і копчену рибу. Один з останніх винаходів “рибного бізнесу”, замість традиційного багатоденного копчення риби у спеціальних коптильних камерах, рибу на 2-3 години опускають у рідину, що носить умовну назву “рідкий дим”, до складу якої входять барвники та ароматизатори. У результаті рибка виходить гарною, яскраво-жовтого кольору, приємно пахне димком, але ніякої користі організму такий продукт не принесе.

Риба холодного копчення може зберігатися у холодильнику в нерозкритій вакуумній упаковці місяців два-три, гарячого копчення - місяць. Якщо упаковка ушкоджена, таких термінів продукт не витримає.

Деякі фірми, прагнучи збільшити терміни зберігання своєї продукції, застосовують глибоку заморозку. При цьому смакові якості делікатесів погіршуються, змінюється специфічний аромат копчення. Тому при покупці упакованої вакуумним способом риби уважно огляньте упаковку і сам продукт.

Дуже поширена і така хитрість виробників: рибу вимочили, вона набрала вологості не 40%, а 75%; не докоптили, підфарбували, додали добавок, і ось вона, приваблива та ароматна, вже лежить на прилавках. На перший погляд неможливо сказати, що риба - неякісна.

Тож, уважно читайте інформацію на етикетці, якщо купуєте запаковану рибу, або ж вимагайте у продавця документи, які супроводжують конкретну партію товару. Адже поставити заслін неякісній продукції - завдання не лише контролюючих органів, а й самих споживачів.

24.02.2012


Переглядів: 2087

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1216 від 07.05.2025p.
¤ 
Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів

Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів

Мер Києва Віталій Кличко провів зустріч з представниками дипломатичних місій 38 країн світу

Йшлося про подальшу допомогу Україні та участь іноземних інвесторів у реалізації великих проєктів. Про це Кличко повідомив у своєму Telegram-каналі...

¤ 
Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ

Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ

Столична громада передала чергову велику партію дронів 27 бригаді НГУ. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко

«Від громади столиці бійцям на фронт вирушила чергова партія вкрай необхідної допомоги. 27-й окремій Печерській бригаді Нацгвардії України передав 1100 мультироторних систем. Це FPV-дрони різних типів — і нічні, і 8 та 10 дюймів», - повідомив Віталій Кличко...

¤ 
Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки

Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки

Морозиво вже давно стало не просто десертом – це справжня культура.

У 2025 році виробники вражають не лише креативом, а й увагою до локальних смаків, екотрендів та мультисенсорного досвіду....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (23111)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (19039)
• Допомога під час карантину [967] (16163)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (15970)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (15666)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (15578)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (15515)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (15458)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (15444)
• Живи до ста! [965] (15381)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (15315)
• Бюджет і ми… [965] (15268)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (15167)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (15162)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (14993)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (14934)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (14768)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (14636)

ТОП-15 свіжого номера:

• Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів (813)
• Кличко бере участь у Конгресі Європейської народної партії: «Голос України має звучати нині на всіх міжнародних платформах» (745)
• Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки (641)
• Кличко відвідав 7 бригад на Донбасі та Харківщині та передав допомогу від громади Києва (564)
• Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ (324)
• Віталій Кличко передав від громади Києва 72 бригаді 900 дронів, модифікованих під потреби підрозділу (317)
• Чи буде вода в кранах у рівнян? (195)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2025 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"