У насінні кардамону знаходиться від чотирьох до восьми відсотків ефірної олії. У складі цієї рослини знаходяться борнеол, цинеол, терпінеол, лімонен. Окрім цього в кардамоні знаходиться білок, крохмаль і насичені жирні кислоти. Мікроелементи, які містить кардамон: фосфор, магній, кальцій, цинк, залізо, мідь, марганець. З вітамінів в прянощах присутні вітаміни групи В і аскорбінова кислота.
Завдяки ефірам запах кардамону пекучий і гострий, але при цьому ніжний, а на смак він пряний. Корисні властивості цієї спеції великі і відбиваються на роботі усіх систем організму.
Кардамон прекрасно стимулює травну систему. Сприяє очищенню організму від шлаків і токсинів, значно активізує обмін речовин і процес спалювання жирів, використовується при лікуванні ожиріння. Найчастіше його використовують у вигляді настоянки при лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту, наприклад, при здутті живота. Окрім цього, кардамон покращує апетит, травлення, усуває неприємні запахи з рота, знімає відчуття нудоти і може зупинити блювоту (найчастіше це треба вагітним під час токсикозу).
Кардамон використовується для лікування простудних захворювань, при лихоманці, він допомагає при болі в горлі, кашлі і грипі. Також ця спеція сприяє поліпшенню зору, зміцнює нервову систему, знімає млявість і апатію, широко використовується при лікуванні нервових розладів, депресивних станів. Для усунення втоми і слабкості можна розжувати зернятко кардамону і стан покращає.
Запах позитивно впливає на психіку і покращує настрій, знімає головний біль, стимулює роботу мозку і підвищує тонус організму. А ще кардамон – щонайпотужніший афродизіак, його застосовують при лікуванні імпотенції у чоловіків, для мінімізації симптомів ПМС у жінок. Також кардамон використовується для лікування захворювань сечостатевої системи (циститу, нефриту).
На сході кардамон додають в каву, чай, це надає каві приємний аромат і частково руйнує кофеїн, а це допомагає уникнути побічних ефектів, викликаних дією кофеїну. Наприклад, підвищення тиску, тахікардія, негативна дія на шлунок. Кардамон використовують в лікерах, у виробах з тіста, в блюдах з птаха і риби ,у фруктових блюдах.
Кардамон використовують і в ароматерапии. Аромат кардамону бадьорить, зігріває, знімає спазми. Він рекомендований, якщо у людини є порушення периферичного кровообігу (тобто постійно холодні кінцівки). Кардамон застосовується при кашлі у вигляді інгаляцій. Одній – двох крапельок цього масла в аромалампі або в келиху вина, вистачатиме, щоб у людини підвищилася статева активність. Прекрасно цей засіб справляється із стресами і неврозами.
Ефірну олію кардамону використовують для ванн. Вона прекрасно розслабляє м’язи і знімає напругу. Але у цієї рослини є і протипоказання: застосовувати тільки в низьких концентраціях, оскільки можливі появи шкірних висипань і роздратувань. Заборонено застосовувати ефірну олію кардамону і під час вагітності, при виразці шлунку і якщо є підвищена чутливість до його компонент.