Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №711 від 22.06.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Квітень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Травень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс здоров'я

Небезпечні нітрати: як насититися вітамінами й не отруїтися

Небезпечні нітрати: як насититися вітамінами й не отруїтися

Перші весняні овочі, ягоди, фрукти дуже нас радують. За тривалу зиму всі встигли знудитися за ароматом і смаками свіжих плодів. Однак, аби вони пішли нам на користь, а не на шкоду, слід враховувати, що перші весняні культури можуть містити досить велику кількість нітратів, і знати способи їх знешкодження.

Що таке нітрати

Нітрати - це солі азотної кислоти, які містяться в ґрунті і які потрібні рослинам для їх повноцінного росту. Це будівельний матеріал (перетворюється в рослинний білок) для клітин рослини. Під час вирощування городніх культур у сільському господарстві використовують нітратні добрива, збагачуючи ними ґрунт для ліпшого росту овочів, ягід, фруктів.

Нітрати - це природні речовини. І в нормальних природних кількостях вони наявні в усіх рослинах та є нешкідливими для людського організму. Шкідливими вони стають тільки тоді, коли їх кількість значно перевищує допустимі норми.

Вплив на організм

Потрапляючи в організм, нітрати під впливом хімічних реакцій у ньому перетворюються в нітрити. Нітрити вступають у взаємодію з гемоглобіном (важливий компонент крові, який переносить кисень). У результаті гемоглобін перетворюється в метгемоглобін і втрачає здатність виконувати свою головну функцію: переносити кисень. І в організмі настає кисневе голодування. У нормі в людини рівень метгемоглобіну в крові дорівнює 2%. У разі отруєння нітратами цей показник може підвищитися до 30%.

Також слід знати, що надмір нітратів призводить до утворення нітрозамінів, які є найпотужнішими канцерогенами. Накопичуючись в організмі, вони сприяють утворенню онкологічних захворювань.

Симптоми отруєння

Ознаки отруєння нітратами можуть з’явитися через 1-6 годин після вживання високонітратної їжі. Це: нудота, блювота, біль у животі, діарея (часто з кров’ю); збільшення печінки, іноді пожовтіння білків очей; зниження артеріального тиску; охолодження кінцівок; синюшність нігтів, губ, обличчя, слизових оболонок; задишка, слабкість, сонливість; головний біль, шум у вухах, помутніння свідомості аж до її втрати.

За цих симптомів слід негайно звернутися до лікаря, викликати швидку допомогу. До приїзду медичних працівників потрібно промити шлунок (випити до 2 л холодної води й спричинити блювоту). Після цього можна випити кілька таблеток активованого вугілля з розрахунку 1 таблетка на 10 кг маси тіла чи інші сорбенти.

Для того щоб уникнути отруєння нітратами, під час вживання овочів і фруктів, особливо ранніх, потрібно знати правила їх споживання.

Як убезпечити себе

Найбільше накопичують нітратів такі культури: капуста, морква, огірки, кабачки, салат, редиска, редька, буряки, селера, кріп, петрушка, кавуни. Плоди, в яких міститься багато нітратів, можуть “виділятися” серед інших досить великими розмірами. Крім того, можуть відрізнятися за кольором. У нітратній морквинці серцевинка може бути білішою, ніж інші частини. Річ у тім, що саме там концентруються нітрати. У капусті нітрати збираються в качані та верхньому листі, а в огірках, кабачках - у шкірці та “хвостовій” частині.

Знаючи ці та інші особливості, можна вберегтися від отруєння, застосовуючи деякі прості засоби. Отже, щоб зменшити кількість нітратів:

- перед вживанням замочіть свіжі овочі на 2 години у ледь підсоленій воді (частина нітратів розчиниться й вийде з плодів у воду);

- під час відварювання 85% нітратів виходить із овочів у воду. Але важливо відразу після приготування вийняти овочі з води, інакше вони знову вберуть нітрати з відвару. Готуючи борщ чи овочеву юшку, бажано весняні овочі відварити 15 хвилин у воді, злити її, а після цього готувати страву;

- відокремлюйте від плодів високонітратні частини (качан від капусти, шкірку й хвостики з огірків, кабачків, моркви, буряків);

- під час тушкування овочів не накривайте каструлю кришкою, частина нітратів видалиться разом із парою;

- знизити втричі кількість нітратів у продуктах допомагає кислота, тому слід додавати в них трохи лимонного чи журавлинного соку, чи яблучного оцту. Можна перед вживанням страв із ранніх плодів випити склянку апельсинового соку, журавлинного морсу чи напою з яблучного оцту (2 ч. л. яблучного оцту й 1 ч. л. меду додати в 1 склянку теплої перевареної води);

- допомагають знизити концентрацію нітратів в організмі вітаміни А, Е, С. Тому вживайте вітамінні комплекси, а також заправляйте страви різними нерафінованими оліями, які їх містять. Вітамін Е міститься в усіх оліях, вітамін А

- в гарбузовій, олії шипшини, обліпихи (продаються в аптеках) і деяких інших;

- зменшується вміст солей азотної та азотистої кислот у засолених овочах. Найменше їх, наприклад, у малосольних огірках. Через деякий час, коли огірки засолені як слід, у них дещо підвищується кількість нітритів. Тому у весняно-літній сезон ліпше солити огірки в малих ємностях, аби можна було їсти їх, поки вони ще малосольні;

- значно руйнуються нітрати та нітрити в процесі квашення овочів: у квашеній капусті їх вміст різко падає протягом першого ж тижня. Під час бродіння заготовки нітрати частково переходять у розсіл, частково - відновлюються в газоподібні форми азоту;

- не можна купувати навіть ледь прив’ялі овочі та фрукти: в них у рази збільшується кількість нітратів. Через це не можна зберігати тривалий час плоди в холодильнику.

Важливо знати

Для людини, за даними ВООЗ, гранично допустима добова доза нітратів є 3,7 мг на 1 кг маси тіла, нітритів - 0,2 мг. Безпечною вважається норма нітратів до 600 мг на добу, а для дитини до 50 мг на день. Але ця доза має бути не одноразовою.

Дізнатися вміст нітратів у продуктах можна за допомогою нітратоміру.

Допустимі норми нітратів у продуктах: петрушка, кріп - 1500 мг; редиска, салат, редька, щавель, шпинат - 1200 мг; буряк - 1400 мг; картопля - 120 мг; капуста, кабачки - 400 мг; перець солодкий, огірки - 200мг; морква, баклажани - 300мг; цибуля ріпчаста, диня, - 90 мг; кавуни, яблука, помідори, груші - 60 мг.

22.06.2015


Переглядів: 1237

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1216 від 07.05.2025p.
¤ 
Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів

Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів

Мер Києва Віталій Кличко провів зустріч з представниками дипломатичних місій 38 країн світу

Йшлося про подальшу допомогу Україні та участь іноземних інвесторів у реалізації великих проєктів. Про це Кличко повідомив у своєму Telegram-каналі...

¤ 
Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ

Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ

Столична громада передала чергову велику партію дронів 27 бригаді НГУ. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко

«Від громади столиці бійцям на фронт вирушила чергова партія вкрай необхідної допомоги. 27-й окремій Печерській бригаді Нацгвардії України передав 1100 мультироторних систем. Це FPV-дрони різних типів — і нічні, і 8 та 10 дюймів», - повідомив Віталій Кличко...

¤ 
Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки

Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки

Морозиво вже давно стало не просто десертом – це справжня культура.

У 2025 році виробники вражають не лише креативом, а й увагою до локальних смаків, екотрендів та мультисенсорного досвіду....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (23118)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (19047)
• Допомога під час карантину [967] (16172)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (15981)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (15675)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (15585)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (15524)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (15470)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (15455)
• Живи до ста! [965] (15393)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (15322)
• Бюджет і ми… [965] (15275)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (15180)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (15169)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (15001)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (14941)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (14774)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (14643)

ТОП-15 свіжого номера:

• Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів (818)
• Кличко бере участь у Конгресі Європейської народної партії: «Голос України має звучати нині на всіх міжнародних платформах» (750)
• Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки (654)
• Віталій Кличко передав від громади Києва 72 бригаді 900 дронів, модифікованих під потреби підрозділу (603)
• Кличко відвідав 7 бригад на Донбасі та Харківщині та передав допомогу від громади Києва (574)
• Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ (337)
• Чи буде вода в кранах у рівнян? (200)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2025 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"