Правильно приготоване варення зберігає кислоти і цукр, які у великій кількості містяться в плодах. Крім того, воно має смак і аромат свіжих фруктів.
Найперше, що потрібно зробити перед тим, як варити варення, це вибрати правильний посуд. Раніше варення варили у великих алюмінієвих або латунних тазах. Можна використовувати ємність з нержавіючої сталі. Не розраховуйте зварити відразу велику кількість солодких ласощів. Від цього сильно страждає його якість. Беріть ємність, розраховану приблизно на 2-6 кілограм. При більшому обсязі доводиться постійно перемішувати ягоди, що призводить до їх деформації. Крім того, тривалість приготування збільшується і смакові якості, та й естетика варення, погіршуються.
Перед тим, як варити варення, потрібно промити і просушити приготовлений посуд.
Тепер займемося плодами. Їх необхідно перебрати і помити. Ніжні фрукти викладають у друшляк і кілька разів опускають його в ємність з водою. Бажано, щоб плоди були однаковими, тоді варення проваритися рівномірно.
Якщо плоди тверді, то їх рекомендується кілька хвилин потримати в киплячій воді або проткнути в декількох місцях. Це потрібно, щоб вони добре просочилися сиропом.
Варення варять кількома способами. Інколи готують сироп, а потім заливають їм приготовані ягоди або фрукти. Після цього їх проварюють. Деякі рецепти того, як варити варення, припускають багаторазове варіння. Але ніжні ягоди варять один раз, щоб вони зберегли свою форму і зовнішній вигляд.
Сироп для варення роблять наступним чином. У ємність насипають необхідну кількість цукрового піску. Потім додають туди води і варять до повного розчинення. Цим сиропом заливають плоди і варять. У процесі варіння утворюється пінка, яку необхідно видаляти.
Готовність варення визначається відсутністю пінки і густотою рідини. Якщо плоди не кислі, то для більш насиченого смаку додають трохи соку лимону або лимонну кислоту.
Правильно приготоване варення прозоре і співвідношення сиропу і плодів у ньому пропорційне.