Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №732 від 09.11.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Квітень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Травень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс здоров'я

ГОРОБИНА – ЯГОДА-ОБЕРІГ

ГОРОБИНА – ЯГОДА-ОБЕРІГ

Здавна вважалося, що горобина володіє потужними магічними властивостями і є символом сімейного щастя. Тому колись, а подекуди й нині, існував звичай під час весіль прикрашати її ягодами столи й посипати ними молодят. Якщо ж поставити кілька засушених гілочок горобини у вазочку біля узголів’я подружнього ліжка – то шлюб буде довгим та щасливим.

Крім того, вона здатна відводити й захищати від пристріту. Тож раніше дівчата й жінки восени робили собі намисто з ягід горобини, яке було для них не лише прикрасою, а й потужним оберегом. Його носили цілий рік, до появи свіжих стиглих ягід, з яких нанизували нове намисто, а старе спалювали чи закопували.

Крім магічних, горобина має й безліч лікувальних властивостей. Її здавна застосовували в народній медицині за різних хвороб. Зокрема, вона поліпшує обмін речовин, допомагає в разі ревматизму, спазмів головного мозку, загального нездужання, хвороб печінки та жовчного міхура; володіє послаблювальною, жовчогінною та сечогінною дією, знижує рівень холестерину й збільшує резистентність кровоносних судин тощо.

Як стверджують цілителі-травники, якщо з’їдати 10 ягід горобини протягом дня, то можна назавжди позбутися головного бою, безсоння й підвищеного артеріального тиску.

Особливо корисні плоди червоної горобини в разі старечої атонії товстої й тонкої кишок.

Чудово допомагає вона й за набряків, диспепсії, сольового діатезу та подагри. Порошок із ягід чи свіжий сік горобини рекомендується приймати для поліпшення зв’язування вуглеводів у разі ожиріння.

Завдяки парасорбіновій та сорбіновій кислотам, які містить горобина, відбувається гальмування процесу розмноження грибків та різних шкідливих мікроорганізмів. А тритерпенова кислота, на котру теж багата ця ягода, поліпшує роботу серцево-судинної системи: зокрема, вона помічна в разі аритмії, гіпертонії, серцевої недостатності, порушення коронарного кровообігу тощо.

Плоди горобини можна зберігати протягом усієї зими, якщо висушити їх у духовці, розстеливши тонким шаром на деку. До речі, зривати горобину з дерева ліпше після перших заморозків – морозець “забирає” з неї гіркоту. Термін зберігання сухих плодів - 2 роки.

Ще ліпше перекрутити промиті й просушені ягоди разом із цукром (узяти 1:1) на млинку для м’яса чи в блендері. Потім розкласти по банках і зберігати в холодильнику. Цю масу можна згодом і в чай додавати, і просто приймати як вітамінний засіб.

Також з ягід горобини можна приготувати смачний та корисний кисло-солодкий морс. Для цього 40 г ягід слід подрібнити в ступці, залити 1 склянкою окропу й залишити настоюватися протягом 4 годин. Потім добре перемішати та перецідити через марлю, складену в три шари. У настій до смаку додати цукру чи меду.

Можна приготувати й горобинове варення. Для цього слід узяти 1 кг плодів горобини, 1,3-1,4 кг цукру, 500 мл води, зварити сироп і залити ним ягоди. Залишити настоюватися 12-15 годин. Після чого варити до готовності за 2 підходи. Якщо плоди стали напівпрозорими й осіли на дно - варення готове. Після того як варення трохи охолоне, розкласти його по банках. Кришки можна використовувати пластмасові (в цьому разі варення зберігати в холодильнику) чи металеві (якщо закатати).

Горобина добре гармонує за смаком із яблуками, тому замість 1 кг горобини можна взяти 700 г горобини та 300 г яблук.

Увага! Червону горобину не рекомендується приймати в разі підвищеної згортуваності крові, гастриту з підвищеною кислотністю. Свіжий сік не можна пити за виразки шлунка. Також з особливою обережністю слід вживати засоби горобини людям, які страждають від ішемічної хвороби серця та пережили інфаркт чи інсульт. У цьому разі їм обов’язково слід порадитися з лікарем. Не варто використовувати ягоди й за схильності до тромбоутворення та під час вагітності. Матерям-годувальницям, які хочуть вживати засоби горобини, теж слід порадитися з цього приводу з лікарем.

У разі зниженої кислотності народна медицина радить приймати по 1 ч. л. соку горобини перед їдою.

У разі хронічної ангіни потрібно протягом місяця щодня з’їдати по 3 ст. л. червоної горобини, перетертої з цукром.

За болю в горлі можна просто жувати свіжі ягоди, причому, ефект буде навіть ліпшим, ніж від популярних смоктальних таблеток.

У разі фарингіту та ларингіту 1 ст. л. соку розвести в 1 склянці окропу й полоскати горло. Можна приготувати й настій плодів горобини: 2 ч. л. сухої сировини залити 2 склянками окропу й настояти протягом 1 години, потім перецідити. Полоскати горло цими засобами потрібно 3-5 разів на день.

Існує старовинний рецепт для відновлення та зміцнення зору: потрібно протягом 2 тижнів щодня висмоктувати сік з 10 ягід горобини. Потім слід зробити перерву на 14 днів і знову повторити.

У разі геморою 1 ч. л. подрібнених плодів залити 1 склянкою окропу й настояти протягом 30 хв. Потім перецідити. Приймати по 0,5 склянки 2-3 рази на добу.

За цієї проблеми можна приймати й настоянку горобини: 200 г свіжорозтертих ягід горобини залити 1 л 40-градусного спирту чи горілки. На 12 днів покласти засіб у прохолодне (не холодильник) темне місце. Опісля перецідити. Приймати по 1 ч. л. тричі на день перед їдою. Ця настоянка помічна і в разі порушень менструального циклу, приймати її потрібного так само.

Також у разі геморою помічний свіжий сік горобини: пити по 0,25 склянки тричі на день, запиваючи водою.

За каменів у нирках подрібнити 1 ст. л. ягід, залити сировину 1 склянкою окропу. Настояти 4 години. Пити по 1 склянці тричі на день за 30 хв до їди.

У разі атеросклерозу й гіпертонії приймати сік горобини по 1 ст. л. 3-4 рази на день за 30 хв до їди.

За ревматизму та легеневих захворювань приймати свіжий сік горобини по 1 ст. л. 4 рази на день за 20 хв до їди.

У разі ожиріння, зумовленого гіпотиреозом, тобто за млявої роботи щитоподібної залози, та порушення водно-сольового обміну рекомендується приймати такий сироп: 1 л соку ягід горобини змішати з 600 г цукру, довести до кипіння, охолодити. Приймати по 2 ст. л. тричі на день через 1 годину після їди.

За червоного вовчаку рекомендується на ніч накладати на червоні плями на обличчі кашку зі свіжих ягід горобини.

У разі будь-яких захворювань щитоподібної залози народна медицина рекомендує накладати на неї пов’язку з розтертими ягодами горобини. Робити так слід до одужання.

Як ефективний полівітамінний засіб і в разі алергійних та інших захворювань шкіри корисно приймати чай із ягід горобини (1 ч. л. на 1 склянку окропу) по 0,5 склянки 1-3 рази на день.

За хвороб нирок та сечових шляхів сік з ягід горобини рекомендується приймати по 1 ст. л. 3-4 рази на день до їди.

Помічний цей рецепт і в разі захворювань ендокринної системи.

У разі закрепів, а також для очищення кишківнику рекомендується приймати сік горобини по 50-70 мл тричі на день перед їдою. Можна додати меду.

Також для очищення кишківнику можна скористатися таким рецептом: 1 ч. л. ягід горобини розім’яти ложкою, залити 1 склянкою теплої перевареної води. Настояти 6-8 годин. Перецідити. Випити все протягом дня. Таку процедуру повторювати кілька днів поспіль.

За різних проблем з кишківником рекомендується перекрутити ягоди горобини через млинок для м’яса, додати цукру (половину обсягу горобини), перемішати. Зберігати в холодильнику. Приймати по 1 ст. л. тричі на день, запиваючи водою.

Для зміцнення імунітету та в разі анемії залити 1 ч. л. плодів горобини 2 склянками окропу. Настоювати 1 годину. Можна додати меду чи цукру. Випити все протягом дня.

У разі бородавок рекомендується регулярно протягом 1-2 тижнів протирати уражені місця соком горобини. Також можна ягоду розламати й прикріпити на ніч лейкопластиром до бородавки. Уранці пластир зняти й ретельно промити шкіру під ним. Робити такі процедури 8-10 разів.

За проблем із жовчним міхуром приймати сік червоної горобини по 1 ч. л. тричі на день до їди.

Омолоджувальна маска для обличчя. Узяти жменю горобини, розтерти її в ступці, додати трішки меду. Якщо маса здасться сухою, можна додати теплої води. Накласти цю маску на обличчя, шию, ділянку декольте й залишити на 30 хв. Опісля змити спочатку теплою, а далі прохолодною водою. Такі маски ліпше робити курсами: щодня протягом двох тижнів.

09.11.2015


Переглядів: 1870

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1216 від 07.05.2025p.
¤ 
Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів

Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів

Мер Києва Віталій Кличко провів зустріч з представниками дипломатичних місій 38 країн світу

Йшлося про подальшу допомогу Україні та участь іноземних інвесторів у реалізації великих проєктів. Про це Кличко повідомив у своєму Telegram-каналі...

¤ 
Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ

Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ

Столична громада передала чергову велику партію дронів 27 бригаді НГУ. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко

«Від громади столиці бійцям на фронт вирушила чергова партія вкрай необхідної допомоги. 27-й окремій Печерській бригаді Нацгвардії України передав 1100 мультироторних систем. Це FPV-дрони різних типів — і нічні, і 8 та 10 дюймів», - повідомив Віталій Кличко...

¤ 
Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки

Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки

Морозиво вже давно стало не просто десертом – це справжня культура.

У 2025 році виробники вражають не лише креативом, а й увагою до локальних смаків, екотрендів та мультисенсорного досвіду....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (23118)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (19047)
• Допомога під час карантину [967] (16172)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (15981)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (15675)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (15585)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (15524)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (15470)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (15455)
• Живи до ста! [965] (15393)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (15322)
• Бюджет і ми… [965] (15276)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (15180)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (15169)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (15001)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (14941)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (14774)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (14643)

ТОП-15 свіжого номера:

• Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів (818)
• Кличко бере участь у Конгресі Європейської народної партії: «Голос України має звучати нині на всіх міжнародних платформах» (750)
• Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки (654)
• Віталій Кличко передав від громади Києва 72 бригаді 900 дронів, модифікованих під потреби підрозділу (613)
• Кличко відвідав 7 бригад на Донбасі та Харківщині та передав допомогу від громади Києва (574)
• Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ (338)
• Чи буде вода в кранах у рівнян? (200)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2025 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"