- Часто причиною отруєння є вживання в їжу смажених, варених, тушкованих отруйних грибів, що мають схожість з їстівними. Іноді причиною отруєння можуть бути продукти гниття, які утворюються при розкладі білків, на які багаті гриби. Та й старі гриби, що мають тверду консистенцію, можуть викликати розлади шлунку. Одразу застерігаю, що кип’ятіння не руйнує отруйних речовин, які містяться в таких грибах.
- А правда, що від різних грибів люди по-різному отруюються?
- Отруєння грибами різноманітне, залежно від виду грибів. Утім, можна розрізнити чотири основні форми отруєння. Перша - найлегша, що викликається молочними грибами, які містять подразнювальні слизисті речовини. До них належить волнуха, чортів гриб та деякі види пластинчастих. Сюди входить і отруєння різноманітними застарілими екземплярами трутовика й булавочника. Далі йде холероподібне отруєння, симптомами якого є пронос і блювота, що супроводжується занепадом сил, а при затяжній формі спостерігаються розлади мозкових явищ, як-от марення чи сонливість. Іноді до цих симптомів приєднується жовтяниця. Вказаний тип отруєння настає при вживанні в їжу найнебезпечніших зі всієї групи отруйних грибів - блідої поганки та її різновидів. Сюди ж належить і отруєння грибом строчковим. Строки містять гельвелеву кислоту, яка руйнує еритроцити. Перші ознаки отруєння з’являються за шість-десять годин і характеризуються болем у животі, нудотою, блювотою та головним болем. При важкому ж отруєнні на другу-третю добу розвивається жовтяниця. Щоправда, гельвелева кислота нестійка й легко руйнується при кулінарній обробці. Отруєння цього ж типу може відбуватися при вживанні їжі з грибів, що довго зберігалися після приготування.
Проте найважчий перебіг має отруєння блідою поганкою, адже смертельний кінець може настати навіть від одного з’їденого гриба. При отруєнні блідою поганкою також розрізняються чотири періоди: прихований (від восьми до 24 годин з моменту вживання грибів); ураження шлунково-кишкового тракту (триває одну - шість діб), при цьому організм через пронос швидко втрачає велику кількість води та солей; порушення функції печінки та нирок (починається на п’яту-шосту добу); видужання з поступовим відновленням функцій уражених органів або... смерть.
- Недуга спершу маскується, так?
- Симптоми отруєння зазвичай з’являються після прихованого періоду. Вони виникають зненацька й хутко поширюються: нудота, блювота, біль у животі, пронос, іноді з примісями крові та слизу. Понад те, у дітей отруєння має особливо важкий перебіг, позаяк розвивається печінкова недостатність, часто з летальним кін-цем.
Третя форма виражається головним чином у порушенні діяльності мозку, спостерігається розширення зіниць, сильне збудження чи навпаки - пригнічення, судоми, підвищене слиновиділення тощо. Згодом - марення та галюцинації. Перші ж ознаки отруєння виникають за одну-шість годин з моменту вживання грибів. Ця форма отруєння викликається здебільшого мухомором. Четверта форма має такі симптоми: слинотеча, біль у животі (без проносу), звуження зіниць та занепад сил і спостерігається вкрай рідко, хоча викликається диявольським грибом, восковитою говорушкою, сірими опеньками.
Що робити при найлегшому отруєнні грибами чи підозрі на нього - у наступному числі Ракурсу Здоров’я.