Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №498 від 28.04.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Актуально

Небезпека ховається у холодильнику

Небезпека ховається у холодильнику

Напередодні травневих свят не хочеться говорити про щось погане та неприємне. Але слід пам’ятати, що при легковажному ставленні до вмісту вашого продуктового кошика може бути зіпсований не тільки святковий настрій, а й здоров’я.

Від асортименту продуктів на полицях українських магазинів у споживачів розбігаються очі. Але кількість зовсім не означає якість. Щоденно ми зіштовхуємося із фактами появи на ринку неякісних, фальсифікованих продуктів харчування, з численними випадками отруєнь.

Спалахи гострих кишкових інфекцій періодично трапляються в різних країнах світу. На жаль, не рідкість вони і для нас. Але казати про ці захворювання, як про щось неминуче, було би неправильно. Здебільшого причиною спалаху гострих кишкових інфекцій є порушення санітарно-епідемічних норм та правил особистої гігієни, а також споживання населенням недоброякісних харчових продуктів, придбаних у місцях стихійної торгівлі. Особливо небезпечними в цьому плані є продукти тваринного походження - м’ясні, молочні та рибні, внаслідок споживання яких можна захворіти на дизентерію, сальмонельоз, трихінельоз, сибірку, інші інфекційні хвороби, а також заразитися гельмінтами. Велику небезпеку становлять і рибні (риба в’ялена, копчена) та м’ясні продукти (тушонки) домашнього виготовлення, що продаються з рук. Насамперед їх вживання пов’язане з ризиком виникнення такого захворювання, як ботулізм, яке характеризується високою смертністю.

Згідно зі статистичними даними за 2010 рік в Україні було зареєстровано 42 спалахи гострих кишкових отруєнь, у результаті яких постраждало 717 людей, із них 290 дітей.

Вміщені у зіпсованій їжі бактерії, віруси і паразити представляють істотну загрозу для здоров’я, особливо для людей зі зниженим імунітетом таких як: вагітні жінки, маленькі діти і літні люди. Але є й гарні новини - до 25% харчових отруєнь можна запобігти, дотримуючись простих правил гігієни у себе вдома. Як же зрозуміти, що їжа, яка перебуває у холодильнику, якісна?

Почнімо з основ і подивимося, як поводитися з нашим повним їжі холодильником:

• вичищайте холодильник раз на 1-2 тижні звичайним миючим засобом і водою;

• слідкуйте, щоб температура в холодильній камері перебувала в межах від +4 до +10 градусів;

• температурний режим у морозильних відділеннях такий: для зберігання -18 градусів нижче нуля, тоді як для заморожування -24;

• якщо в холодильнику що-небудь розіллється, витирайте одразу, для запобігання перехресного забруднення;

• вживайте продукти до закінчення терміну придатності;

• також дуже важливо перш ніж готувати або їсти їжу перевірити, чи не почала вона псуватись. На жаль, на перших стадіях погіршення якості їжі, зовнішніх ознак або запаху немає, проте шкідливі бактерії та мікроорганізми починають з’являтися. Тому при найменшому сумніві краще відмовитися від вживання продукту.

Безпека починається з відвідин продуктового магазину. Намагайтеся спершу купувати продукти тривалого зберігання, такі як бакалія, консерви і чай, потім свіжі овочі, фрукти і насамкінець свіже чи заморожене м’ясо тощо.

Інформація про продукцію повинна містити:

• назву товару;

• найменування нормативних документів, вимогам яких повинна відповідати продукція;

• склад, харчову та енергетичну цінність, умови використання та застереження щодо вживання їх окремими категоріями споживачів;

• позначення про наявність у її складі генетично модифікованих компонентів;

• дату виготовлення;

• відомості про умови зберігання;

• правила та умови безпечного використання продукції;

• строк придатності;

• найменування та місцезнаходження виробника.

Вся інформація повинна бути надана споживачу до початку придбання продукції.

Одразу після повернення додому необхідно помістити придбані харчові продукти в холодильник.

Пам’ятайте, що завжди слід залишати трохи вільного місця в холодильнику (і особливо у морозильному відділі) для вільної циркуляції повітря. Дуже велике навантаження, що з’являється при переповненні, може призвести до підвищення температури, сприяючи зростанню хвороботворних бактерій і організмів.

Скільки може зберігатися їжа в холодильнику та як правильно її зберігати?

1. Не залишайте розморожені продукти при температурі, що перевищує 5 градусів тепла, бактерії в такому середовищі починають стрімко розмножуватися.

2. Намагайтеся розморожувати заморожені продукти на нижній полиці холодильника, щоб вода з них не крапала на продукти знизу.

3. Розігріта їжа, готові салати і закуски не повинні перебувати поза холодильником більше 2 годин (особливо в теплу пору року).

4. Ретельно запаковуйте залишки їжі і намагайтеся використати їх не більше ніж за 2-3 дні. Пам’ятайте, що вакуумна упаковка залишає бактерії без кисню і вони гинуть, тому чим більше герметично ви запакуєте їжу, тим довше вона буде зберігатися. Використовуйте спеціальну харчову плівку або вакуумні контейнери. Не забувайте також, що найбільш сприятливе місце зберігання для швидкопсувних страв - верхня полиця холодильника.

Саме всі ці дуже прості правила допоможуть вам уникнути харчових отруєнь і зберегти здоров’я.

28.04.2011Лікар з гігієни харчування Рівненської міської СЕС Ірина БОНДАРЧУК


Переглядів: 955

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21195)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17336)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14568)
• Допомога під час карантину [967] (14489)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14327)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14139)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14014)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13985)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13978)
• Живи до ста! [965] (13957)
• Бюджет і ми… [965] (13896)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13890)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13765)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13671)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13665)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13615)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13223)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13201)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (711)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (79)
• Тонкощі заварювання кави (73)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (73)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (72)
• Небезпека вологих серветок (68)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (68)
• Часникові стрілки корисніші за часник (66)
• Пиріг «Чорний ліс» (65)
• Особливості вживання видів води (64)
• А ваш шампунь безпечний? (63)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (63)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (60)
• Нецукровий діабет (58)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (54)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"