Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №498 від 28.04.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Червень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Липень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Актуально

Небезпека ховається у холодильнику

Небезпека ховається у холодильнику

Напередодні травневих свят не хочеться говорити про щось погане та неприємне. Але слід пам’ятати, що при легковажному ставленні до вмісту вашого продуктового кошика може бути зіпсований не тільки святковий настрій, а й здоров’я.

Від асортименту продуктів на полицях українських магазинів у споживачів розбігаються очі. Але кількість зовсім не означає якість. Щоденно ми зіштовхуємося із фактами появи на ринку неякісних, фальсифікованих продуктів харчування, з численними випадками отруєнь.

Спалахи гострих кишкових інфекцій періодично трапляються в різних країнах світу. На жаль, не рідкість вони і для нас. Але казати про ці захворювання, як про щось неминуче, було би неправильно. Здебільшого причиною спалаху гострих кишкових інфекцій є порушення санітарно-епідемічних норм та правил особистої гігієни, а також споживання населенням недоброякісних харчових продуктів, придбаних у місцях стихійної торгівлі. Особливо небезпечними в цьому плані є продукти тваринного походження - м’ясні, молочні та рибні, внаслідок споживання яких можна захворіти на дизентерію, сальмонельоз, трихінельоз, сибірку, інші інфекційні хвороби, а також заразитися гельмінтами. Велику небезпеку становлять і рибні (риба в’ялена, копчена) та м’ясні продукти (тушонки) домашнього виготовлення, що продаються з рук. Насамперед їх вживання пов’язане з ризиком виникнення такого захворювання, як ботулізм, яке характеризується високою смертністю.

Згідно зі статистичними даними за 2010 рік в Україні було зареєстровано 42 спалахи гострих кишкових отруєнь, у результаті яких постраждало 717 людей, із них 290 дітей.

Вміщені у зіпсованій їжі бактерії, віруси і паразити представляють істотну загрозу для здоров’я, особливо для людей зі зниженим імунітетом таких як: вагітні жінки, маленькі діти і літні люди. Але є й гарні новини - до 25% харчових отруєнь можна запобігти, дотримуючись простих правил гігієни у себе вдома. Як же зрозуміти, що їжа, яка перебуває у холодильнику, якісна?

Почнімо з основ і подивимося, як поводитися з нашим повним їжі холодильником:

• вичищайте холодильник раз на 1-2 тижні звичайним миючим засобом і водою;

• слідкуйте, щоб температура в холодильній камері перебувала в межах від +4 до +10 градусів;

• температурний режим у морозильних відділеннях такий: для зберігання -18 градусів нижче нуля, тоді як для заморожування -24;

• якщо в холодильнику що-небудь розіллється, витирайте одразу, для запобігання перехресного забруднення;

• вживайте продукти до закінчення терміну придатності;

• також дуже важливо перш ніж готувати або їсти їжу перевірити, чи не почала вона псуватись. На жаль, на перших стадіях погіршення якості їжі, зовнішніх ознак або запаху немає, проте шкідливі бактерії та мікроорганізми починають з’являтися. Тому при найменшому сумніві краще відмовитися від вживання продукту.

Безпека починається з відвідин продуктового магазину. Намагайтеся спершу купувати продукти тривалого зберігання, такі як бакалія, консерви і чай, потім свіжі овочі, фрукти і насамкінець свіже чи заморожене м’ясо тощо.

Інформація про продукцію повинна містити:

• назву товару;

• найменування нормативних документів, вимогам яких повинна відповідати продукція;

• склад, харчову та енергетичну цінність, умови використання та застереження щодо вживання їх окремими категоріями споживачів;

• позначення про наявність у її складі генетично модифікованих компонентів;

• дату виготовлення;

• відомості про умови зберігання;

• правила та умови безпечного використання продукції;

• строк придатності;

• найменування та місцезнаходження виробника.

Вся інформація повинна бути надана споживачу до початку придбання продукції.

Одразу після повернення додому необхідно помістити придбані харчові продукти в холодильник.

Пам’ятайте, що завжди слід залишати трохи вільного місця в холодильнику (і особливо у морозильному відділі) для вільної циркуляції повітря. Дуже велике навантаження, що з’являється при переповненні, може призвести до підвищення температури, сприяючи зростанню хвороботворних бактерій і організмів.

Скільки може зберігатися їжа в холодильнику та як правильно її зберігати?

1. Не залишайте розморожені продукти при температурі, що перевищує 5 градусів тепла, бактерії в такому середовищі починають стрімко розмножуватися.

2. Намагайтеся розморожувати заморожені продукти на нижній полиці холодильника, щоб вода з них не крапала на продукти знизу.

3. Розігріта їжа, готові салати і закуски не повинні перебувати поза холодильником більше 2 годин (особливо в теплу пору року).

4. Ретельно запаковуйте залишки їжі і намагайтеся використати їх не більше ніж за 2-3 дні. Пам’ятайте, що вакуумна упаковка залишає бактерії без кисню і вони гинуть, тому чим більше герметично ви запакуєте їжу, тим довше вона буде зберігатися. Використовуйте спеціальну харчову плівку або вакуумні контейнери. Не забувайте також, що найбільш сприятливе місце зберігання для швидкопсувних страв - верхня полиця холодильника.

Саме всі ці дуже прості правила допоможуть вам уникнути харчових отруєнь і зберегти здоров’я.

28.04.2011Лікар з гігієни харчування Рівненської міської СЕС Ірина БОНДАРЧУК


Переглядів: 1012

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1179 від 24.07.2024p.
¤ 
Під час купання можна підхопити небезпечну хворобу!

Під час купання можна підхопити небезпечну хворобу!

Влітку під час купання або риболовлі можна заразитися небезпечним захворюванням – лептоспірозом. Його буває складно діагностувати, адже лептоспіроз часто маскується під грип чи COVID-19, а іноді має безсимптомний перебіг....

¤ 
Автопригода на Дубенщині: травмувалися двоє осіб

Автопригода на Дубенщині: травмувалися двоє осіб

Автопригода сталася 13 липня близько 20:30 у селі Підлужжя....

¤ 
Під час розкопок на Рівненщині віднайшли споруду X століття

Під час розкопок на Рівненщині віднайшли споруду X століття

Контури господарської будівлі орієнтовно X століття виявили під час археологічних досліджень на території культурно-археологічного центру «Пере­сопниця»....

¤ 
На Рівненщині безкоштовно лікують безпліддя

На Рівненщині безкоштовно лікують безпліддя

На Рівненщині вже понад 150 пар звернулися за цією послугою, проходять обстеження та лікування. Це передбачено програмою медичних гарантій НСЗУ, а відтак усі витрати покриває держава....

¤ 
«Українська команда» на IV Київському форумі волонтерів отримала відзнаку за підтримку волонтерського руху

«Українська команда» на IV Київському форумі волонтерів отримала відзнаку за підтримку волонтерського руху

Це важлива нагорода для нашої команди. Вона свідчить про те, що наша праця та допомога, яку «Українська команда» надає військовим та цивільним з перших днів широкомасштабної війни, – дійсно потрібна і корисна....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21792)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17860)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14996)
• Допомога під час карантину [967] (14900)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14725)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14559)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14465)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (14426)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (14414)
• Живи до ста! [965] (14369)
• Бюджет і ми… [965] (14315)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (14296)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (14188)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (14105)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (14075)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (14009)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13625)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13622)

ТОП-15 свіжого номера:

• «Українська команда» на IV Київському форумі волонтерів отримала відзнаку за підтримку волонтерського руху (301)
• Поліцейські викрили рівнянина на перевезенні безакцизних товарів (68)
• Як Рівне стало переможцем спільного проєкту UNDP в Україні та GIZ? (68)
• Під час розкопок на Рівненщині віднайшли споруду X століття (67)
• На Рівненщині безкоштовно лікують безпліддя (67)
• Під час купання можна підхопити небезпечну хворобу! (66)
• Автопригода на Дубенщині: травмувалися двоє осіб (66)
• Крем-суп з кабачків (66)
• Шахраї ошукали подружжя пенсіонерів майже на 100 тисяч гривень (63)
• Чай від всіх бід (63)
• Як правильно заварювати зелений чай у пакетиках? (61)
• Яке вершкове масло корисніше – (60)
• Що не можна робити у спекотну погоду? (60)
• Прості лайфхаки домашнього педикюру (59)
• Як очистити м’ясо та рибу від небезпечних антибіотиків? (58)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"