Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №526 від 10.11.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Червень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Липень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Секрет успіху

“Якщо не можеш робити те, що любиш, люби те, що робиш”, -

“Якщо не можеш робити те, що любиш, люби те, що робиш”, -

життєве кредо Лілії ДРАПЧИНСЬКОЇ

Відчиняю двері кабінету і бачу… очі. Вони дивляться на мене з непідробною щирістю та відкритістю, випромінюючи доброту, допитливість та готовність допомогти. І цей уважний погляд, сповнений доброзичливості, не змінили ані роки служби у правоохоронних органах, ані погони полковника. Якби цю пані я не знала багато років, то певно не одразу б збагнула, що переді мною не просто гарна, тендітна та привітна жінка, а сама начальник відділу громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб УМВСУ в Рівненській області, полковник міліції Лілія Аркадіївна Драпчинська.

20 років свого професійного життя Лілія Аркадіївна віддала службі у важливому підрозділі УМВС, однак набутий досвід не змінив її внутрішньої краси, не зламав життєві принципи і не зробив більш жорсткішою до людей. “Професія навчила мене впевненості, додала сили та витривалості. Я полюбила свою роботу всім серцем, адже ще у юні роки зрозуміла: якщо не робиш те, що любиш, потрібно полюбити те, що робиш. Лише тоді твоя професія приноситиме задоволення”, - зізнається пані Лілія.

…Хто б сказав юній Лілії, яка бачила себе з указкою біля шкільної дошки, що незабаром вона працюватиме у правоохоронних органах, розсміялася б. Тендітна і сором’язлива, вона мріяла стати вчителем, вийти заміж і присвятити своє життя родині. Так усе б, напевно, і сталося, аби в один прекрасний день дівчина не провалила вступні іспити до Санкт-Петербурзького університету.

Ця поразка, саме на іспиті з англійської мови, загартувала дух Лілії і вона почала посилено вивчати іноземну мову, а паралельно працювала в управлінні внутрішніх справ як інструктор облради “Динамо”. Допомагала в організації змагань, виконувала різні друкарські послуги. Здається нічого особливого не робила, просто - працювала, однак старанність дівчини не залишилася поза увагою працівників структури. І коли через шість років в управлінні почали добирати колектив у реорганізовану службу з незрозумілою і складною назвою - ВВІР, вона була у числі перших, до кого зателефонували. Йшов 1991 рік.

На той час Лілія Аркадіївна успішно закінчила навчання в Рівненському державному педагогічному інституті на факультеті іноземних мов, і доволі успішно розпочала педагогічну діяльність у ЗОШ №5.

“Я дуже вагалася щодо отриманої пропозиції, - згадує пані Лілія, - але на співбесіду прийшла. Мене приймала тодішній начальник служби Людмила Олександрівна Флореску, яка підбирала собі нову команду. Після спілкування з нею і її слів: “Ты будешь у нас работать”, я ще довго радилася з батьками. Тим більше, що педагогічна освіта мене влаштовувала, а робота вчителя вже подобалася. Але я ризикнула…”

- Чим запам’яталися перші місяці роботи?

- Розчисткою архіву і отриманням звання лейтенанта. Навколо Людмили Олександрівни згуртувалася абсолютно нова команда, незнайомі між собою люди, перед якими були поставлені чіткі завдання. Був початок 90-х, який знаменувався масовими поїздками до Польщі та тодішньої Югославії. Документів було безліч. Тож ми, у прямому сенсі, закачували рукави і цілими днями чистили архів, розгрібаючи кіпи паперів. Було важко, але працюючи гуртом зранку до вечора, колектив не лише перезнайомився, але й краще пізнав один одного.

І ось уже 20 років я працюю в цій службі: спочатку на інспекторських посадах, згодом - заступником начальника, а з 2004-го року - начальником ВГІРФО. Змінювалися звання, посади, але все йшло ніби саме собою, я ніколи свідомо не прагнула кар’єрного росту, і це не було моєю самоціллю. Адже найцінніше не те, що ти отримуєш від життя, а те, що даєш.

Безмежно вдячна Людмилі Олександрівні Флореску, яку вважаю своїм наставником і вчителем, за переданий досвід, отримані знання. Ця надзвичайно мудра і розумна жінка запровадила перший в Україні електронний облік фізичних осіб, який ще й досі розглядається як основа для формування загальнодержавної бази. І сьогодні рівненські паспортисти пишаються цими досягненнями, адже запроваджений 1996 року електронний облік за всіма напрямками діяльності, згрупований пізніше у єдину систему “Населення області”, досі є оригінальним і єдиним в Україні. Людмила Олександрівна надзвичайно добре знається на людях. Працелюб за натурою, вона не лише вимагала від колективу суворої дисципліни, стовідсоткової віддачі, але й вчила нас працювати.

- Але сьогодні у Вас вже є власна команда та принципи роботи, які сформувалися за роки служби.

- Головне - це мотивація, спільна зацікавленість колективу в результатах справи, яку доручено виконувати. Я надзвичайно ціную свій колектив. За роки роботи у нас склалися певні традиції та принципи, якими ми керуємося. Хто їх не сприймає, ніколи не стане частиною колективу.

Найголовніший принцип - це уважне ставлення до людей, пошук рішення, яке б задовольнило громадянина і відповідало нормам законодавства. Ми ніколи не можемо собі дозволити зверхності чи нахабства. Якщо навіть у неприйомний день до мене прийде відвідувач, я ніколи не покажу йому на двері. За ці роки я стільки бачила і чула, що знаю напевне - трапляється різне, і якщо вже людина звернулась до начальника, їй справді потрібна допомога. Працівник може зробити помилку, виявити фахову некомпетентність, але така поведінка, як грубість, неповага, порушення службової етики - неприпустима.

Якось до мене у кабінет прийшов чоловік і каже: “Допоможіть, будь ласка, з такою-то проблемою. Я приїхав до вас на велосипеді, бо у мене немає грошей на маршрутку”. Хіба можна в такій ситуації вчинити, як бюрократ і попросити прийти у прийомні години? Або приїжджає колись до нас із Зарічненщини бабуся. Відкриваючи двері до мене в кабінет, починає роззуватися. Я кажу: що ж ви робите? А вона відповідає: а як же, я ж прийшла в таку поважну установу, у вас такі килими… Перед такою людиною потрібно схилитися і вирішити якомога краще і швидше її проблему. Тому принцип нашої роботи єдиний - чуйне і уважне ставлення до громадян. Для того ми тут і працюємо, щоб їх гідно обслуговувати. І варто зазначити, що за останні роки скарг на непрофесійність, бездушне ставлення, некомпетентність, зволікання - не було.

- Тривалий час підрозділи ВГІРФО представлені в усіх районах. Як там працюється?

- Належним чином. У режимі он-лайн (сміється - авт.). Ми єдиний організм - будь-то Сарни, Гоща чи Демидівка. Якщо до нас у службу приходить людина, яка має інші переконання чи принципи, то цей колектив її просто виштовхує, не сприймає. Відтак, ці працівники довго не затримуються. А такі, між іншим, були.

- Неважко помітити, що колектив підрозділу суто жіночий. Чому так?

- Неповністю, у нас працює до 30 відсотків чоловіків - керівників секторів у районах (сміється - авт.). Просто наша робота потребує уваги і посидючості. А чоловіки за своєю природою більш мобільні і активні. Робота складна, бо працюєш з людьми, документами. Потрібно ще й творчо мислити, багато писати, розробляти, вести облікові документи. Тобто, при шаленому навантаженні потрібно весь час бути прив’язаним до робочого місця і часто залишатися у позаробочий час. Відтак, витривалішими є жінки.

- За нелегалами також жінки бігають?

- І жінки також, але це більше чоловіча робота, позаяк ми не намагаємося створити враження феміністичного підрозділу і чітко розмежовуємо, де краще працювати жінці, а де чоловіку. До того ж ми проводимо перевірки підприємницької діяльності, ринків, виявляємо іноземців. Затриманого нелегала потрібно дактилоскопіювати, опитати, іноді затримати і доставити до пункту утримання. Це - для чоловіків, хоча жінки-офіцери бездоганно і з цим впораються.

До того ж торік до нас прийшли двоє молодих капітанів, начальники секторів у Кузнецовську та Сарнах. Зізнаюсь, їм було особливо важко. Коли, наприклад, у Сарнах стоїть черга у 40 чоловік з питань реєстрації документування, а до тебе, з одного боку, ведуть нелегала, а з іншого - несуть на підпис купу паспортів, у той час, як тобі треба розшукати неплатника аліментів… Тож перші два місяці ми просто намагалися адаптувати молодого начальника, оберігали його, щоб він не повернувся назад в оперативну службу. Пройшов рік часу, і тепер це один із кращих працівників - він встигає все.

- Говорять, що Ви своїм прикладом показуєте, як потрібно працювати, адже мало не 24 години на добу проводите на роботі?

- Дванадцять - точно.

- Але у вас є родина: чоловік, донька…

- Це на початку було дуже складно, особливо, коли донька була маленькою, потребувала більшої уваги… Відтак, подекуди виховання Лілії перекладалося на плечі сестри і батьків. Мені з ними дуже пощастило. Я відчуваю, що щось недодала доньці, особливо, що стосується дозвілля, відпочинку, але у мене виросла надзвичайно гідна дитина. Свого часу вона також хотіла працювати у правоохоронних органах і вступати в Академію внутрішніх справ. Я була категорично проти, переконувала, що їй це непотрібно, відлякувала екскурсіями у карний розшук, слідчий ізолятор… Пояснювала, що призначення жінки в іншому. Але від долі не втечеш, і сьогодні Ліля працює у Дарницькій прокуратурі міста Київ старшим помічником прокурора. Закінчила вона Академію прокуратури. До речі, на “відмінно”. (За збігом обставин, саме у цей момент на мобільний пані Лілії зателефонувала донька - авт.)

Донька переконана, що обрала професію вірно і працює саме там, де сьогодні може найбільше допомогти людям. А в основу своїх принципів заклала частину моїх, що дуже приємно.

- Виходить, Ви стали для неї взірцем, незважаючи на те, що вона відчувала брак у спілкуванні з Вами і бачила, що як для жінки, Ви надто багато уваги і часу приділяєте роботі.

- Виходить, що так. Тим більше, що молодій дівчині працювати у столиці в такій структурі дуже непросто.

- А яка Ви вдома?

- Олег, мій чоловік, навчив мене перемикатися. Одного разу, коли він забирав мене з роботи на автомобілі додому, я зробила йому зауваження начальницьким тоном. І він мені як відповів… Тож вдома - я жінка - слабка і вразлива. Ідеальна сім’я - це коли жінка займається своєю улюбленою роботою, поряд є чоловік, який самостійно вирішує господарські і фінансові питання.

- Чоловік ніколи не просив Вас залишити роботу?

- Ні, що ви. Мені дуже з ним пощастило. Позаяк він вважає, що жінка, якщо має бажання, повинна себе реалізувати і бути самодостатньою.

- Як так сталося, що Ви раптом зайнялися садівництвом?

- Коли ми переїхали з “панельки” у свій власний будинок, мене не лише охопило неймовірне щастя, але й виявилися здібності і бажання вирощувати квіти та городину. Олег мені навіть спеціальну ділянку для цього відвів. Але часу на улюблене заняття все одно бракує. От зараз осінь, а у мене ще досі кабачки не вибрані. Чесно кажучи, ця робота не дає можливості присвятити себе родині так, як цього хотілося б. Але коли ти любиш свою сім’ю і свою роботу, тобі мусить вдаватися абсолютно все. Адже справжнє щастя приходить до того, хто вміє дякувати йому за ті маленькі радощі, яке воно нам дарує.

- Ваш підрозділ безпосередньо підпорядковується обласній міліції. Часта зміна начальників тягне за собою, як правило, ротацію керівних ланок ключових підрозділів. Між тим, Ви залишаєтеся на своєму місці. Розкрийте секрет такого порозуміння.

- Секрету немає. Кожен начальник і справді починає з перевірки того, як працюють ключові служби. Нерідко змінюються керівники підрозділів. Швидше за все, “моя посидючість” пов’язана з тим, що служба працює належним чином. Але головна запорука - це робота наших працівників, які щодня доводять свою компетентність і те, що відділ громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб УМВСУ в Рівненській області функціонує у рамках Закону.

- Наскільки суттєво змінилися повноваження служби з того часу, як Ви почали тут працювати?

- Обов’язки розширилися і ускладнилися. Наприклад, на початку 90-х основним завданням було документування населення - прописка-виписка. Зараз це: набуття громадянства, документування закордонних українців, оформлення документів іноземцям, нові форми на легалізацію іноземців, нелегальна міграція тощо. Якщо у 90-х нелегальна міграція була явищем нерозповсюдженим, то зараз створені пункти для тимчасового тримання. Ми взаємодіємо з адміністративними судами щодо питань депортації, чого ще 10 років тому не було.

- Серед ваших завдань ще й розшук злісних неплатників аліментів.

- З 27-ми оголошених цьогоріч у розшук, ми встановили місцезнаходження 25-ох. Виявити цих людей реально, адже проводяться розшукові заходи, опитування родичів. Буває, що люди перебувають на роботі в інших регіонах, і тоді нам допомагають колеги з інших областей. Трапляється, що і за кордоном знаходяться.

-А гроші вони віддають?

- Далі ними займається виконавча служба. Наше завдання - встановити, де ця людина знаходиться.

- Чи є у Вас плани на майбутнє і які вони?

- Зараз про це складно говорити, адже країна знаходиться у стані міграційної реформи. Як вона проходитиме, такі й плани будуватиму.

Наразі немає відповіді на більшість запитань: які саме повноваження виконуватиме Державна міграційна служба, хто входитиме до її складу, чи буде це повністю цивільний орган? Однозначно відомо, що з наступного року ВГІРФО як такий, існувати вже не буде. Тож, з планами доведеться зачекати. А от робота на місці стояти не може.

10.11.2011Любов РОМАНЮК


Переглядів: 1185

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1179 від 24.07.2024p.
¤ 
Під час купання можна підхопити небезпечну хворобу!

Під час купання можна підхопити небезпечну хворобу!

Влітку під час купання або риболовлі можна заразитися небезпечним захворюванням – лептоспірозом. Його буває складно діагностувати, адже лептоспіроз часто маскується під грип чи COVID-19, а іноді має безсимптомний перебіг....

¤ 
Автопригода на Дубенщині: травмувалися двоє осіб

Автопригода на Дубенщині: травмувалися двоє осіб

Автопригода сталася 13 липня близько 20:30 у селі Підлужжя....

¤ 
Під час розкопок на Рівненщині віднайшли споруду X століття

Під час розкопок на Рівненщині віднайшли споруду X століття

Контури господарської будівлі орієнтовно X століття виявили під час археологічних досліджень на території культурно-археологічного центру «Пере­сопниця»....

¤ 
На Рівненщині безкоштовно лікують безпліддя

На Рівненщині безкоштовно лікують безпліддя

На Рівненщині вже понад 150 пар звернулися за цією послугою, проходять обстеження та лікування. Це передбачено програмою медичних гарантій НСЗУ, а відтак усі витрати покриває держава....

¤ 
«Українська команда» на IV Київському форумі волонтерів отримала відзнаку за підтримку волонтерського руху

«Українська команда» на IV Київському форумі волонтерів отримала відзнаку за підтримку волонтерського руху

Це важлива нагорода для нашої команди. Вона свідчить про те, що наша праця та допомога, яку «Українська команда» надає військовим та цивільним з перших днів широкомасштабної війни, – дійсно потрібна і корисна....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21791)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17859)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14995)
• Допомога під час карантину [967] (14899)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14724)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14558)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14465)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (14426)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (14413)
• Живи до ста! [965] (14369)
• Бюджет і ми… [965] (14314)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (14296)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (14187)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (14105)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (14075)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (14008)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13625)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13622)

ТОП-15 свіжого номера:

• «Українська команда» на IV Київському форумі волонтерів отримала відзнаку за підтримку волонтерського руху (296)
• Поліцейські викрили рівнянина на перевезенні безакцизних товарів (67)
• Як Рівне стало переможцем спільного проєкту UNDP в Україні та GIZ? (66)
• Під час розкопок на Рівненщині віднайшли споруду X століття (66)
• На Рівненщині безкоштовно лікують безпліддя (66)
• Автопригода на Дубенщині: травмувалися двоє осіб (65)
• Крем-суп з кабачків (65)
• Під час купання можна підхопити небезпечну хворобу! (64)
• Шахраї ошукали подружжя пенсіонерів майже на 100 тисяч гривень (62)
• Чай від всіх бід (61)
• Яке вершкове масло корисніше – (59)
• Що не можна робити у спекотну погоду? (59)
• Як правильно заварювати зелений чай у пакетиках? (59)
• Прості лайфхаки домашнього педикюру (58)
• Як очистити м’ясо та рибу від небезпечних антибіотиків? (56)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"