Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №540 від 24.02.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Червень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Липень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#На гачку

Як обрати якісну рибу?

Як обрати якісну рибу?

Риба - універсальний продукт. Її споживають у будь-якому вигляді: смажену, варену, парену, копчену, в’ялену, консервовану і навіть сиру. У рибі багато фосфору, кальцію, магнію, вітамінів. Вона менш калорійна, ніж м’ясо, швидше засвоюється організмом. Та всі переваги цього продукту зводяться нанівець, якщо він - неякісний.

Як же “виловити” якісну рибу в “мутній воді” ринкової пропозиції? Адже жоден спосіб, використаний для збереження риби - ані посол, ані заморожування, ані приготування консервів - не зможе “виправити” зіпсований продукт.

Про те, як не втрапити “на гачок” недобросовісних підприємців, розповіла заступник начальника випробувального центру ДП “Рівнестандартметрологія” Галина ПАЛИЦЯ:

- Жива риба в магазинах повинна зберігатися в акваріумі з чистою водою за температури +100С, при цьому в теплу пору року граничний термін її зберігання - 24 год., в холодну - не більше 48 год.

Головна ознака свіжої риби - пружність. Покладіть її на долоню: ідеально свіжа риба лежатиме прямо, ні голова, ні хвіст не повинні звисати. Подивіться на її очі. Якщо вони запали й мутні - риба несвіжа. Вибирайте рибу з яскравою шкірою, луска на якій добре тримається і не пересохла. Купуєте охолоджену рибу - обов’язково зверніть увагу на її зябра. Вони мають бути яскраво-рожевими або темно-червоними, але ніяк не тьмяними, бляклими, з нальотом слизу. Свіжа риба має бути щільною, еластичною і відразу після натискання відновлювати форму. М’якоть повинна мати білий або рожевий рівний колір, без судин і слідів крові. Поверхня свіжої риби - блискуча й чиста. На лусці річкової може бути слиз, це не свідчить про її погану якість.

Не беріть рибу із загнутими догори або висохлими хвостами. Від гарного товару має йти свіжий солодкуватий запах. Специфічний “рибний” дух, всупереч запевненням продавців, свідчить про тухлість продукту.

Зберігати рибу бажано за температури від -1 до +40С. Обов’язково закрийте її плівкою і не тримайте в холодильнику більше 24 години. Якщо ви купили охолоджену рибу, краще приготуйте її того ж дня, бо вона швидко втратить воло-гу і стане несмачною.

Із мороженою рибою теж потрібно бути насторожі. Дивіться, щоб упаковка була неушкодженою. Не годиться для споживання риба з білими плямами, покручена. Втрата форми свідчить, що рибу вже декілька разів розморожували й заморожували. Залежалий товар легко визначити за жовтуватим кольором і легким запахом згірклого жиру.

Зберігати заморожену рибу в морозильній камері можна 3 місяці. Кращий спосіб розморожування - покласти у звичайне відділення холодильника й залишити на ніч.

Уважно треба вибирати і копчену рибу. Один з останніх винаходів “рибного бізнесу”, замість традиційного багатоденного копчення риби у спеціальних коптильних камерах, рибу на 2-3 години опускають у рідину, що носить умовну назву “рідкий дим”, до складу якої входять барвники та ароматизатори. У результаті рибка виходить гарною, яскраво-жовтого кольору, приємно пахне димком, але ніякої користі організму такий продукт не принесе.

Риба холодного копчення може зберігатися у холодильнику в нерозкритій вакуумній упаковці місяців два-три, гарячого копчення - місяць. Якщо упаковка ушкоджена, таких термінів продукт не витримає.

Деякі фірми, прагнучи збільшити терміни зберігання своєї продукції, застосовують глибоку заморозку. При цьому смакові якості делікатесів погіршуються, змінюється специфічний аромат копчення. Тому при покупці упакованої вакуумним способом риби уважно огляньте упаковку і сам продукт.

Дуже поширена і така хитрість виробників: рибу вимочили, вона набрала вологості не 40%, а 75%; не докоптили, підфарбували, додали добавок, і ось вона, приваблива та ароматна, вже лежить на прилавках. На перший погляд неможливо сказати, що риба - неякісна.

Тож, уважно читайте інформацію на етикетці, якщо купуєте запаковану рибу, або ж вимагайте у продавця документи, які супроводжують конкретну партію товару. Адже поставити заслін неякісній продукції - завдання не лише контролюючих органів, а й самих споживачів.

24.02.2012


Переглядів: 2159

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1225 від 08.07.2025p.
¤ 
Тарас Сень: «З 2000 року працюю для дітей…»

Тарас Сень: «З 2000 року працюю для дітей…»

Початок літа вже традиційно є «дитячим». Це не дивно, оскільки закінчується навчальний рік у школах і починаються літні канікули.

Найкращого часу для дитячих розваг важко знайти. На жаль, саме дитячих літніх заходів в нас проводиться, на думку автора, замало, і це погано. Діти найбільше потребують позитивних емоцій, особливо в такий важкий час. Але є люди, які постійно працюють для того, аби малечі та підліткам влаштовувати святковий настрій. І роблять вони це дуже вдало....

¤ 
Літо, сонце і гори: тридцять восьма поїздка церкви «Христос є відповідь» у Карпати

Літо, сонце і гори: тридцять восьма поїздка церкви «Христос є відповідь» у Карпати

Діяльність церкви «Христос є відповідь» настільки різнопланова, що писати про неї можна дуже і дуже багато. Але є напрямок, який сам по собі є унікальним. Це кількаденні поїздки в Карпати, які дають можливість їх учасникам не просто відпочити в горах, що саме по собі є задоволенням та користю, а й отримати новий стимул для життя.

Ініціатор та організатор поїздок пастор Тарас Сень дуже гарно та змістовно описує ці поїздки. Цього літа, з 16 по 20 червня, відбувся перший літній виїзд до Карпат, організований церквою «Христос є відповідь». Про те, як він пройшов, автор попросив розповісти Тараса Сеня....

¤ 
У двох медичних закладах Рівненщини діє електронна черга на безоплатну заміну суглобів

У двох медичних закладах Рівненщини діє електронна черга на безоплатну заміну суглобів

На Рівненщині діє електронна черга на безоплатне ендопротезування – хірургічну заміну пошкодженого суглоба (здебільшого кульшового або колінного) штучним імплантом.

Ця послуга доступна у межах програми медичних гарантій у закладах, які мають договір з Національною службою здоров’я України....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (23368)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (19306)
• Допомога під час карантину [967] (16439)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (16195)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (15930)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (15828)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (15777)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (15743)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (15737)
• Живи до ста! [965] (15629)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (15576)
• Бюджет і ми… [965] (15505)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (15448)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (15411)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (15227)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (15183)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (15017)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (14883)

ТОП-15 свіжого номера:

• «Це відзнака всього народу України», – Кличко у Франкфурті отримав престижну премію за права людини (1214)
• ChampionCasino — Ліцензована Платформа для Українських Гравців (1182)
• У двох медичних закладах Рівненщини діє електронна черга на безоплатну заміну суглобів (1164)
• Група «Гюрза» отримала чергову автівку для бойових завдань від волонтерів «Української команди» (1123)
• Віталій Кличко передав допомогу від столичної громади двом військовим підрозділам – понад 2300 дронів та системи РЕБ (967)
• Ексклюзивний Верифікаційний Бонус ChampionCasino - Дізнаємося Деталі (475)
• Вартість манікюру: що входить у послугу та як не переплатити (349)
• Як знайти якісні курси англійської мови: універсальні поради для вибору (323)
• Тарас Сень: «З 2000 року працюю для дітей…» (260)
• УДАР запропонував законопроєкт, який захищає демократію на рівні місцевого самоврядування (193)
• Векторна чистка зубів щадний спосіб догляду за яснами (167)
• Бізнес англійська чому це ключ до міжнародної кар'єри (152)
• Ремонт квартир під ключ: переваги та особливості (152)
• У Рівному консультуватимуть фахівці Інституту серця МОЗ України (149)
• Віталій Кличко передав на фронт ще 2400 дронів та 5 вантажівок (142)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2025 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"