Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №570 від 27.09.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Травень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Консультація

Що “вбиває” підшлункову залозу?

Що “вбиває” підшлункову залозу?

Коли давньогрецькі лікарі вперше побачили підшлункову залозу - вона здалася їм ще одним м’язом, тому і дали органу назву “вся із м’яса”. І лише через тисячоліття з’ясувалося, що до м’язів це утворення ніякого відношення немає, оскільки належить до залоз, органів, які продукують важливі для організму речовини.

Підшлункова відповідає насамперед за секрецію ферментів, які розщеплюють в кишківнику спожиту їжу. Фермент ліпаза розщеплює жири, амілаза - вуглеводи, трипсин - білки. Лише перший фермент утворюється в залозі у готовій формі і після виділення у дванадцятипалу кишку відразу може приступати до перетравлювання жирів. Останні ж два секретуються залозою в неактивній формі, активуючись лише у кишківнику під дією жовчі та інших факторів. Ферменти підшлункової залози за дією можна порівняти хіба що з боєприпасами, позаяк їхня головна функція - “руйнування” білків, жирів та вуглеводів у спожитій їжі. Тому виникає запитання: що ж трапиться, коли вони розпочнуть свою діяльність не в кишківнику, а в самій підшлунковій залозі? Відповідь очевидна: катастрофа, відома під назвою гострого панкреатиту. Якщо ж процес цей не вдасться зупинити на початковому етапі, залоза просто зруйнується, перетворившись на харчовий ком. Це вже називається панкреонекрозом, що означає омертвіння залози. І як наслідок - тяжкі порушення з боку мозку, серця, нирок, масивні кровотечі і синдром дисемінованого внутрішньосудинного згортання крові. При важкому панкреонекрозі смертність досягає 70 відсотків. Гострий панкреатит перенести “на ногах” не вдасться. Безбольових форм його практично не зареєстровано. При приступі оперізуючий біль у животі, нудота, блювота, яка не приносить полегшення. Але ж, що може послугувати причиною початку такої грізної хвороби? Можна сказати відразу: у 70 відсотках випадків - алкоголь, особливо неякісний, у великих дозах.

Ліпаза, активна вже всередині підшлункової залози, але у здорових клітин на неї, так би мовити, імунітет. Однак, якщо “нещасні” панкреоцити змучені надмірною алкогольною стимуляцією і прямою токсичною дією на них спирту, то їхня стійкість до ліпази різко знижується. Причиною виникнення запалення підшлункової може бути й ураження її судин (тромбофлебіт, закупорка), інфекційні захворювання, травми, запальні процеси у черевній порожнині. Ожиріння, переїдання є також провокуючим фактором. Інколи панкреатит може розвинутися після гострого отруєння або бути результатом зараження глистами. Ще до важливих причин розвитку гострого панкреатиту належить стан прилягаючих до залози протоків. На жаль, в 10-15 відсотках причину розвитку небезпечного захворювання не можуть розпізнати навіть досвідчені лікарі. Приміром, останнім часом з’являються дані, які викликають стурбованість - смертельні випадки панкреонекрозу після споживання енергетичних напоїв.

Як уникнути гострого панкреатиту?

Аби не стати жертвою інтенсивної терапії (а то й хірургії) з приводу гострого панкреатиту - краще поберегтися. Зрозуміло, що поради виключити гостре, жирне, смажене та алкоголь повністю - залишаються голосом волаючого в пустелі. Беруться за розум лише ті, хто хоч раз відчув цей божевільний біль. Однак, краще поберегтися хоча б тим, хто входить у групу ризику. Скажімо, хворі, що потерпають від хронічного панкреатиту, жовчно- кам’яної хвороби. А ще важливо після надто солідного святкового застілля розвантажити підшлункову 1-2 пігулками ферментів (можна навіть у найближчі години після виходу з-за столу). Проте робити це постійною практикою, звісно, не слід - завершиться ожирінням і зниженням секреторної функції підшлункової залози. Варто якомога більше вживати морської капусти. Цим продуктом ви не лише будете догоджати своїй підшлунковій залозі, а ще й збагатите організм кобальтом та нікелем, До речі, основними харчовими джерелами кобальту є різні види капуст, картопля, цибуля, часник, салат, морква. Його накопичують у достатніх кількостях солодкий перець, помідор, огірок, гарбуз. В організм людини кобальт надходить з їжею. Особливо багато кобальту в печінці, молоці, зеленій цибулі, червоному буряку, редисці. Через їжу в людський організм потрапляє й нікель. Багато нікелю міститься в чаї, какао, гречці, салаті і моркві. А нестача саме цих мінеральних речовин викликає порушення роботи підшлункової залози.

27.09.2012Валентина КОПЕЛЬ, лікар-санолог обласного центру здоров’я


Переглядів: 1380

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1167 від 01.05.2024p.
¤ 
Як правильно розріджувати кров?

Як правильно розріджувати кров?

Стежити за в’язкістю крові дуже важливо, адже хоч «густа кров» не класифікується як клінічний стан, вона може сприяти ризику формування тромбів. Для визначення в’язкості крові необхідно здати аналіз крові, хоча деякі симптоми також можуть вказувати на цю проблему....

¤ 
Бурштин та гвинтівку вилучили здолбунівські поліцейські

Бурштин та гвинтівку вилучили здолбунівські поліцейські

Санкціонований обшук у господарстві 22-річного жителя села Ільпінь поліцейські за процесуального керівництва окружної прокуратури провели 19 квітня....

¤ 
На Рівненщині запрацює школа у лікарні

На Рівненщині запрацює школа у лікарні

На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв. Освітній осередок, розташований в Рівненській обласній дитячій лікарні, де будуть навчатись маленькі пацієнти, які вимушені довгий час перебувати на лікуванні. Нині ідуть ремонті роботи в навчальному просторі та формують колектив вчителів та вихователів. Про це повідомив перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін....

¤ 
Кличко: «Під час благодійного забігу та аукціону зібрали понад 3 мільйони гривень на закупівлю дронів»

Кличко: «Під час благодійного забігу та аукціону зібрали понад 3 мільйони гривень на закупівлю дронів»

Кияни, які взяли участь в благодійному забігу на Трухановому острові та аукціоні зі збору коштів на дрони, зібрали понад 3 мільйони гривень. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21273)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17396)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14620)
• Допомога під час карантину [967] (14535)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14370)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14187)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14063)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (14036)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (14033)
• Живи до ста! [965] (14006)
• Бюджет і ми… [965] (13945)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13938)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13814)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13717)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13714)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13655)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13273)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13243)

ТОП-15 свіжого номера:

• Кличко: «Під час благодійного забігу та аукціону зібрали понад 3 мільйони гривень на закупівлю дронів» (281)
• Чому залізний купорос не варто використовувати на ділянці навесні? (65)
• Чилбир – яйця по-турецьки (62)
• 12 кращих джерел вітаміну Е: чиста шкіра, добрий зір, міцний імунітет та збереження молодості (59)
• Бурштин та гвинтівку вилучили здолбунівські поліцейські (58)
• Як правильно розріджувати кров? (57)
• Що не варто чистити харчовою содою? (56)
• Їхав п’яним за кермом: загинула 19-річна пасажирка (54)
• У Рівному нарешті впорядкують вуличну торгівлю на вулицях Шевченка та Базарна (54)
• Лікарі назвали фрукт, який стає кориснішим після термічної обробки (54)
• Вітамін D і не тільки: популярні добавки, які можуть бути небезпечними для вашого серця (53)
• Переваги паперових форм для пасок (52)
• На Рівненщині запрацює школа у лікарні (52)
• Ефективний спосіб збільшити горіння свічки (51)
• Які шкідники бояться чорнобривців? (49)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"