Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №600 від 25.04.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Стратегічні кадри

Менеджер з персоналу – права рука керівництва

Менеджер з персоналу – права рука керівництва

Людмила БЕЗТЕЛЕСНА: “Головне завдання держави – створення можливостей для реалізації потенціалу людини”

Зростання соціального та економічного благополуччя України в умовах глобалізації, становлення суспільства знань та функціонування ринкової економіки об’єктивно вимагає формування нової стратегії державної соціально-економічної політики. При її формуванні варто орієнтуватися на пріоритет людського розвитку, який передбачає забезпечення розвитку людини в її ж інтересах і власними силами. Досягнення успіху в людському розвитку вимагає здійснення управління ним, тобто докладання значних фінансових і організаційних зусиль.

“Оскільки відповідальність за створення можливостей людського розвитку покладена на державу, то її головним завданням є вибудовування такої соціальної та бюджетної політики, реалізація якої забезпечувала б людський розвиток”, - переконана Людмила БЕЗТЕЛЕСНА (на фото) - доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри трудових ресурсів і підприємництва Національного університету водного господарства та природокористування.

“Підвищення якості та доступності соціальних послуг”

- Людмило Іванівно, як Ви оцінюєте стан управління людським розвитком в Україні та вплив держави на цей процес?

- Нинішнє управління людським розвитком у нашій державі визнане неефективним. Адже низьким є рейтинг України за індексом людського розвитку в світі, наростають регіональні диспропорції, згортаються можливості розвитку людини на підприємницькому та сімейному рівні, знижується якість та доступність медичних та освітніх послуг.

Управління людським розвитком у сучасних умовах базується на пріоритеті державного фінансування. Проте проведене дослідження міжнародного досвіду фінансового забезпечення управління людським розвитком дає право стверджувати, що у країнах-лідерах застосовується змішане (державне і ринкове) його фінансове забезпечення, що базується на самофінансуванні з фінансовою підтримкою держави.

Отож, пріоритетним завданням для держави в нинішніх умовах функціонування суспільства є трансформування фінансового забезпечення управління людським розвитком з орієнтацією та підвищення відповідальності самої людини за розвиток, а також якості та доступності послуг, споживання яких сприяє розширенню можливостей реалізації її потенціалу. Проте держава з метою створення можливостей для розвитку людського потенціалу зобов’язана не лише виконувати державні соціальні гарантії, надавати соціальну допомогу тим, хто не може на рівних конкурувати на ринку, але й мотивувати населення самостійно формувати власну конкурентоспроможність шляхом використання нових фінансових інструментів - субсидій, грантів, іпотеки, податкових пільг і кредитів.

Створення можливостей для розвитку людини передбачає використання державою значного обсягу фінансових ресурсів. Проте в умовах соціально-ринкової економіки доцільним є оцінювання не лише обсягу їх використання, але й соціально- економічного результату, отриманого в наслідок цього. Саме тому і пропонується оцінювати ефективність управління людським розвитком шляхом визначення якості державного та регіонального управління, освітніх і медичних послуг, механізмів регулювання доходів населення крізь призму їх структури, відносин та результату.

Фінансування управління людським розвитком має забезпечувати й розширення доступності освітніх та медичних послуг. У ринкових умовах держава повинна надавати фінансову підтримку населенню, але не нести за його розвиток повну відповідальність. Переорієнтація держави на фінансове забезпечення управління людським розвитком з орієнтацією на підвищення якості та доступності - соціальних послуг є головним завданням в нинішніх умовах поширення глобалізаційних тенденцій та міжнародних універсальних стандартів життя.

“Якісна робота менеджера з персоналу - запорука процвітання підприємства”

- Наскільки перспективна професія менеджера з персоналу?

- Будь-яку діяльність здійснюють люди і від того, наскільки вони це ефективно роблять, якісно чи посередньо залежить результат (прибуток, якість послуг чи обслуговування). Персонал - запорука успіху діяльності будь-якої фірми, а якісна робота менеджера з персоналу - запорука процвітання всього підприємства. Багато в чому життя підприємства залежить саме від менеджера з персоналу. Він розробляє і реалізує стратегію організації в сфері управління персоналом, формує політику управління працівниками організації, планує рух людських ресурсів, аналізує ринок праці, тенденції його розвитку й актуальний стан. Він також є операційним менеджером, що організовує відбір і найм, навчання, ротацію, розвиток кар’єри осіб, що працюють в організації, досліджує ступінь задоволеності працівників своєю роботою.

Сучасний спеціаліст з управління персоналом - це не просто працівник з технічними навичками (оформлення трудових книжок та інших документів). Це, перш за все, - професіонал, що бере участь у кадровій стратегії підприємства, людина мобільна, інтелектуально підкована, з яскраво вираженими комунікаційними здібностями, здатна адаптуватися в будь-якій ситуації. Всі ці навички можуть бути сформовані під час навчання на кафедрі трудових ресурсів і підприємництва НУВГП.

Професія менеджера персоналу стає сьогодні все популярнішою, оскільки все більше підприємств і організацій бажають управляти своїми співробітниками по-новому, тому й переходять від звичних відділів кадрів до нових сучасних служб - служб персоналу. Ключовою фігурою цих служб є менеджер з персоналу. Інша назва менеджера з персоналу - HR manager, “ейчар”-менеджер, тобто менеджер з людських ресурсів. Люди цієї професії є тією ланкою, що з’єднує керівників і працівників організації. У сучасних умовах саме працівники та їх знання є вирішальним фактором ведення бізнесу. Тому менеджер з персоналу є сьогодні правою рукою керівництва, адже він відповідає за врегулювання всіх проблем, пов’язаних з персоналом.

Ця професія не є легкою, оскільки хороший менеджер з персоналу повинен бути не тільки кадровиком, а й психологом, економістом, бухгалтером, маркетологом, фахівцем із бізнес-процесів:

• як кадровик він відповідає за ведення кадрового діловодства, відповідно до трудового законодавства;

• як економіст - за досягнення компромісу інтересів працівників і керівництва щодо заробітної плати і соціальних послуг;

• як психолог - за налагодження комунікацій між працівниками, працівниками і керівництвом;

• як бухгалтер - за правильність справляння податків і зборів, пов’язаних із витратами на персонал, та оформлення статистичної, податкової та іншої звітності;

• як маркетолог - за пошук і відбір потрібних для реалізації місії і цілей компанії працівників;

• як фахівець із бізнес-процесів - за раціональну організацію трудового процесу.

“Логічне й аналітичне мислення, організаторські здібності, креативність”

- Чим приваблює потенційних абітурієнтів і майбутніх студентів факультет менеджменту НУВГП?

- Щоб добре виконувати всі завдання, що стоять перед менеджером з персоналу, він передусім має мати логічне й аналітичне мислення, організаторські здібності, креативність, бути комунікабельним. Для того, хто має перераховані якості і хоче стати менеджером з персоналу, варто навчатися за напрямом “Управління персоналом та економіка праці”, що пропонує факультет менеджменту НУВГП.

Новинкою цієї вступної кампанії є можливість випускників коледжів і технікумів за спорідненими спеціальностями навчатися за напрямом “Управління персоналом та економіка праці” зі скороченим до 2 років терміном навчання. Крім економії коштів і часу, обираючи споріднений напрям “Управління персоналом та економіка праці”, можна суттєво збільшити свої шанси на працевлаштування. По-перше, знання і вміння управляти людьми потрібні і для головного бухгалтера, і фінансового директора, і керівника економічного відділу. По-друге, в результаті фактично здобувається друга, хоча й суміжна, професія - менеджер з персоналу.

Разом з тим, навчальні плани за напрямом “Управління персоналом та економіка праці” побудовані таким чином, що містять блок дисциплін, які стосуються ринку праці і соціального захисту населення. Це дає можливість працевлаштуватися, наприклад, в управління праці і соціального захисту, пенсійні фонди, центри зайнятості або інші подібні державні установи чи приватні організації. У навчальних планах передбачено також дисципліни, під час викладання яких вчать, як організувати й успішно вести власний бізнес.

Важливою перевагою напряму “Управління персоналом та економіка праці” є можливість у 50% випускників-бакалаврів вступати на освітньо-кваліфікаційний рівень “магістр”, що відкриває можливості працевлаштування на вищу, порівняно з освітньо-кваліфікаційним рівнем “спеціаліст”, первинну посаду. Про якість підготовки випускників за напрямом “Управління персоналом та економіка праці” дбає випускаюча кафедра трудових ресурсів і підприємництва, де успішно співпрацюють досвідчені і молоді вчені, висококваліфіковані професіонали-практики та провідні викладачі інших університетів.

Попри лише тринадцятирічну історію підготовки, напрям “Управління персоналом та економіка праці” в НУВГП може гордитися своїми призерами національних олімпіад і конкурсів, володарями міжнародних грантів і президентських стипендій, багато з яких стали викладачами кафедри трудових ресурсів і підприємництва, аспірантами, провідними менеджерами приватних підприємств.

БЕЗТЕЛЕСНА Людмила Іванівна - доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри трудових ресурсів і підприємництва Національного університету водного господарства та природокористування.

Закінчила Львівський сільськогосподарський інститут. У 1994 році захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук на тему: “Особливості формування та функціонування соціальної інфраструктури сіл”.

У 2011 р. здобула науковий ступінь доктора економічних наук. Тема дисертації: “Управління людським розвитком та його фінансове забезпечення в умовах постіндустріального суспільства”.

Автор більше 100 науково-методичних праць. Має 20 років науково-педагогічного стажу. Викладає дисципліни: “Стратегічне управління людськими ресурсами”, “Управління соціальним розвитком”, “Державне регулювання зайнятості”, “Соціальна політика”, “Економіка і менеджмент професійної освіти”, “Організація управлінської праці”, “Методологія наукових досліджень”.

Наукові інтереси: людський розвиток, соціальна політика, управління людськими ресурсами.

Проголошення Україною курсу на розбудову інноваційної економіки актуалізує проблему формування не лише нових знань у працівників, а і створення можливостей для їх реалізації та отримання належної винагороди.Й

Факультет менеджменту Національного університету

водного господарства та природокористування

33028, м. Рівне, вул. Приходька, 75, навч. корпус № 2, к. 274; тел.: (0362) 23-00-95; e-mail: faculty_management@nuwm.rv.ua

25.04.2013Спілкувався Олесь ДУБОВИК


Переглядів: 1360

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1167 від 26.04.2024p.
¤ 
Як правильно розріджувати кров?

Як правильно розріджувати кров?

Стежити за в’язкістю крові дуже важливо, адже хоч «густа кров» не класифікується як клінічний стан, вона може сприяти ризику формування тромбів. Для визначення в’язкості крові необхідно здати аналіз крові, хоча деякі симптоми також можуть вказувати на цю проблему....

¤ 
Бурштин та гвинтівку вилучили здолбунівські поліцейські

Бурштин та гвинтівку вилучили здолбунівські поліцейські

Санкціонований обшук у господарстві 22-річного жителя села Ільпінь поліцейські за процесуального керівництва окружної прокуратури провели 19 квітня....

¤ 
На Рівненщині запрацює школа у лікарні

На Рівненщині запрацює школа у лікарні

На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв. Освітній осередок, розташований в Рівненській обласній дитячій лікарні, де будуть навчатись маленькі пацієнти, які вимушені довгий час перебувати на лікуванні. Нині ідуть ремонті роботи в навчальному просторі та формують колектив вчителів та вихователів. Про це повідомив перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін....

¤ 
Кличко: «Під час благодійного забігу та аукціону зібрали понад 3 мільйони гривень на закупівлю дронів»

Кличко: «Під час благодійного забігу та аукціону зібрали понад 3 мільйони гривень на закупівлю дронів»

Кияни, які взяли участь в благодійному забігу на Трухановому острові та аукціоні зі збору коштів на дрони, зібрали понад 3 мільйони гривень. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21254)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17385)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14609)
• Допомога під час карантину [967] (14528)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14361)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14181)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14053)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (14026)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (14021)
• Живи до ста! [965] (13997)
• Бюджет і ми… [965] (13937)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13931)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13805)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13707)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13706)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13647)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13265)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13235)

ТОП-15 свіжого номера:

• Кличко: «Під час благодійного забігу та аукціону зібрали понад 3 мільйони гривень на закупівлю дронів» (9)
• Бурштин та гвинтівку вилучили здолбунівські поліцейські (7)
• Що не варто чистити харчовою содою? (7)
• У Рівному нарешті впорядкують вуличну торгівлю на вулицях Шевченка та Базарна (7)
• Чому залізний купорос не варто використовувати на ділянці навесні? (7)
• Чилбир – яйця по-турецьки (7)
• Як правильно розріджувати кров? (6)
• На Рівненщині запрацює школа у лікарні (6)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"