Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №261 від 12.10.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Травень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
Червень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Новини Рівне
QRcode

#Обережно: ботулізм

Смерть у банці

Смерть у банці

Нехтування правилами консервації може призвести до непоправної біди

Триває сезон “закруток”. Господині намагаються підготувати якомога більше запасів на зиму. Однак, навіть незначне нехтування правилами консервації можуть призвести до страшної біди - стати причиною захворювання на ботулізм.

Паличка вражає нервову систему

- Минулого року на Рівненщині було зафіксовано 5 випадків хвороби, яка вражає нервову систему і у 70 відсотках призводить до смерті через невчасно надану медичну допомогу. Цим ботулізм і страшний, - розповідає лікар із гігієни харчування Рівненської обласної санепідемстанції Олена АРАНЧІЙ. - Ботулотоксин (збудник захворювання) відомий навіть як біологічна зброя. Нині люди самі вирощують цю отруту, захоплюючись домашнім консервуванням. Адже у неправильно закритих консервних банках палички розмножуються особливо активно. Смакуючи в’ялену рибу чи домашні консерви, людина теж ризикує захворіти.

На стихійних ринках купувати - боронь Боже!

Працівники санепідемстанції закликають не купувати консервацію домашнього виробництва на стихійних ринках. Заводська продукція безпечніша тому, що проходить обробку в автоклавах, де, під дією температури та тиску, палички гинуть. Однак, консервувати продукцію у домашніх умовах не заборониш.

- Тому важливо пам’ятати, що під час під час заготівлі на зиму овочевої чи м’ясної продукції, у банки обов’язково потрібно додавати оцет і сіль, під впливом яких збудник хвороби гине, - продовжує Олена Валеріївна. - Засолюючи, не варто закривати посудину герметично. Півлітрові банки стерилізують півгодини, всі більші - годину. І ще. Уражені гниллю овочі чи фрукти не варто обрізати, їх потрібно викинути у смітник.

Краще прокип’ятити ще раз

А ще медики радять перед тим, як з’їсти консерву власного виробництва, прокип’ятити її ще раз, оскільки небезпечний токсин руйнується при температурі вісімдесят градусів. Щодо риби та м’яса, то тут уже не вгадаєш. Споживання таких консервів домашнього приготування можна порівняти лише з лотереєю “пощастить-не- пощастить”

Дуже важливо: ні в якому разі не їжте продукцію з банки, якщо на ній “надулася” кришка - це серйозний знак небезпеки.

А якщо у вас після вживання консерви з’являється слабкість, головний біль, сухість у роті - це перші симптоми ботулізму. Зволікати ніколи - потрібно викликати лікаря. Вже за 2-3 години спостерігається ослаблення зору, перед очима з’являється “сітка”, навколишні предмети ніби роздвоюються . Голос у хворого стає дуже тихим, невиразним. А от печія у шлунку, пронос, нудота виникають не завжди. Бережіть себе!

12.10.2006Ольга ДОЛЯ


Переглядів: 1325

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1225 від 11.06.2025p.




Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (23249)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (19195)
• Допомога під час карантину [967] (16306)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (16116)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (15815)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (15707)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (15662)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (15624)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (15615)
• Живи до ста! [965] (15529)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (15451)
• Бюджет і ми… [965] (15393)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (15325)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (15304)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (15126)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (15086)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (14903)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (14774)

ТОП-15 свіжого номера:

• «Це відзнака всього народу України», – Кличко у Франкфурті отримав престижну премію за права людини (1141)
• Група «Гюрза» отримала чергову автівку для бойових завдань від волонтерів «Української команди» (663)
• Вартість манікюру: що входить у послугу та як не переплатити (257)
• Як знайти якісні курси англійської мови: універсальні поради для вибору (251)
• Векторна чистка зубів щадний спосіб догляду за яснами (80)
• Ремонт квартир під ключ: переваги та особливості (79)
• Бізнес англійська чому це ключ до міжнародної кар'єри (78)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2025 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"