Як розповідає директорка департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА Надія Переходько, у Європі ніде такого немає, коли сировину для молочної продукції приймають від одноосібних господарств з однією коровою.
«Це молоко другого ґатунку. Його у Європі використовують для виробництва нехарчових продуктів, наприклад, кормів для тварин або казеїну. Натомість європейські стандарти передбачають виробництво молочної продукції з першого сорту», - зазначає Надія Переходько.
Як говорять фахівці, підвищення якості молока від другого ґатунку до першого не вимагає значних затрат. Йдеться про дотримання гігієни персоналу і самих тварин. Персонал, задіяний у роботі з тваринами, повинен бути в чистому одязі, використовувати чисті рукавички, дезінфікувати руки.
Для доїння потрібно застосовувати чисті ємності. А ще краще, доїльний апарат або доїльну установку, які необхідно дезінфікувати після кожного доїння. Корови повинні підлягати ветеринарному догляду.
«Звичайно, що один селянин не буде купувати доїльний апарат, тому задля цього варто об’єднуватися у кооперації та працювати над поліпшенням санітарно-гігієнічних умов праці», - зауважує директорка департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА.
Підвищення якості молочної сировини сприятиме збільшенню її закупівельної ціни. А переробні підприємства, які її купуватимуть, матимуть можливість постачати свою продукцію на європейські ринки.
Нагадаємо, що цього року у Державному бюджеті передбачено 4 мільярди гривень на розвиток тваринництва.