Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №866 від 21.06.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Червень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Липень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Як «реанімують» зіпсовану їжу

Як «реанімують» зіпсовану їжу

Підсмажена чи спечена страва, яку ви щойно з’їли у їдальні чи кафе, або ж купили в супермаркеті, виявляється, може приховувати у собі багато таємниць. І йдеться навіть не про те, що вам подали вчорашню, розігріту їжу, презентувавши, як щойно приготовану. Мова про продукти, які зіпсувалися настільки, що стали придатними лише для смітника. Однак, замість нього, вони опинилися у наших шлунках. Як таке можливо?! – скажете ви. Як виявляється, дуже просто.

Не піймав – не кажи, що злодій?

Продукти харчування нині – далеко не копійчане задоволення. Якщо раніше в сім’ях господині, не задумуючись, відправляли в смітник, приміром, вчорашню варену картоплю, то сьогодні швиденько готують з неї пиріжки, галушки, тощо. Звісно, така економія є виправданою, навіть розумною.

Що вже й казати про заклади харчування, які теж переживають не найкращі часи. Шикувати дозволяють собі лише багаті елітні ресторани, однак аж ніяк не прості харчевні.

Як по секрету розповідають кухарі, їжа в таких місцях викидається дуже рідко, а найчастіше – за допомогою спецій, знань і умінь переробляється у нові, «свіжі» страви. Ви ніколи не здогадаєтеся, що з чого саме був приготований обід, яку ви щойно з’їли, хіба що розлади травлення турбуватимуть. Так, ця економія не просто нерозумна, а й подекуди кримінальна, однак, як кажуть, «не піймав – не кажи, що злодій».

Махінації з м’ясом

М’ясо – недешеве задоволення, нині ціна його коливається приблизно від 90 до 150 гривень, залежно від його класифікації. Потрібно бути особливо обережними і пильними, замовляючи м’ясні страви в закладах харчування. Приміром, якщо філейка чи будь-яке інше м’ясо трішки зіпсувалося – стало липким, з’явився неприємний душок, їх, звісно, не викидають, а “реанімують”.

Спочатку його дуже ретельно миють у холодній воді. Далі щедро натирають сіллю, часником, цибулею, перцем і коріандром. Таким чином, м’ясце не просто гарно пахне, а й взагалі набуває вигляду, мов щойно «з-під ножа». Тож у подальшому воно з успіхом використовується для приготування відбивних або запікається у різних варіаціях.

Кури, які не продалися і пролежали на прилавках більше ніж потрібно, і, відповідно, теж мають неприємний запах, на ніч замочуються у спеціальному хімічному розчині. І вже на ранок – дістали, гарненько витерли – і «свіженька» курочка знову на прилавку.

Якщо у закладах харчування або супермаркетах, де є власна кухня, лишаються відбивні, і вони не продаються вже кілька днів, їх теж не викидають. Спочатку з них обережно знімають верхній шар – яйце, у якому вони смажилися, кидають у підсолену киплячу воду на кілька хвилин і уже зі «свіженького» м’яса готують різноманітні м’ясні салати.

Блискуча ковбаса – не означає свіжа

А як ви перевіряєте свіжість ковбасних виробів? Здебільшого люди орієнтуються по шкірці, мовляв, вона має бути гладкою, трішки блищати, а при нарізці важкувато від’єднуватися від основної, м’ясної частини – оскільки свіжа, то й щільно прилягає. А коли ковбасі кілька днів, шкірка трішки підсихає, і відповідно, легше від’єднується.

Все так, але такі знання не вбережуть від хибної купівлі. Адже ковбасу, термін придатності якої закінчився не лише по даті, а й по її, так би мовити, стану, ретельно протирають натрієм. Це дозволяє повністю прибрати неприємний запах. Другий етап – її протирають олією. Відтак вона стає не просто «свіжою», а й блискучою, мов щойно з м’ясокомбінату.

Риба гниє з голови – і це факт

Якщо ви купуєте живу рибу у великих баліях на базарі, звертайте увагу на її зябра. Через те, що вона у воді, плюс має власний, специфічний запах, здогадатися на нюх, що вона несвіжа, досить проблематично. Але риба псується з голови. Якщо зябра червоні – купувати можна, якщо світло-коричневі – у жодному разі, навіть якщо її продають мало не за копійки і переконують вас, що ще кілька хвилин тому вона була жива.

Смажену несвіжу рибу також не викидають. Її тушкують з овочами або просто в сметані і продають уже як «свіженьку» тушковану рибку. Якщо вона була смажена в лізоні – не проблема, його обережно знімають і рибка готова до нових перевтілень.

Про фарш, котлети і польське вакуумоване м’ясо

Великим попитом серед недобросовісних власників закладів харчування користується дешевий фарш з курячих відходів. Зазвичай він продається в спайках по 12 кілограмів у ящику. І коштує у середньому 40 гривень за кілограм. Зроблений такий фарш із курячих кісток, голів і нутрощів – все це щедро розбавляється водою, а потім заморожується. Звісно, після розморожування стає зовсім не придатний для готування, рідкий і геть непривабливий на вигляд.

Ситуацію рятують панірувальні сухарі. Їх додають приблизно пачку на кілограм фаршу, далі – багато цибулі, часнику, прянощів. Готові смажені котлетки розкуповують просто вмить. Однак, якщо й котлети не продалися, чи з такого, чи з іншого фаршу, їх теж не викидають, а перекручують на м’ясорубці, розбавляють цю масу з фаршем, знову гарненько приправляють, і – смажать «свіженькі» котлетки.

Якщо польське м’ясо в вакуумах зіпсувалося, приміром, покрилося пліснявою, його продають по собівартості своїм клієнтам – горе-рестораторам. Таке м’ясо дістають з вакууму, намащують, спеціями, часником, олією, ставлять у духовку і запікають до зарум’янення. Після чого отримують смачне печене м’ясо з ледь копченим смаком. Воно з успіхом йде на нарізки, солянки, салати.

Печінку рятує… молоко

Печінка, як і м’ясо має здатність швидко псуватися, адже продається вона не у замороженому вигляді, відповідно зберігається просто у холодильниках. Звісно, кілька діб такого зберігання, і вона втрачає свою першопочаткову свіжість.

Якщо термін переходить за тиждень – вона починає зеленіти. Та, виявляється, це не привід, щоб її викинути. Спочатку її замочують у молоці не менш, ніж на годину, потім натирають цукром, сіллю, перцем і смажать. Виходить смачна і апетитна смажена печінка – без жодного сліду непридатності до вживання. Певна річ – ніякої користі така страва для організму не приносить, але, це вже інша тема.

Реанімування кисломолочного сиру

Всі знають, що таке зіпсований кисломолочний сир. Причому, настільки, що він прокислий, липкий і просто смердить. Такому шлях лише один – до смітника. Однак навіть його, виявляється, можна повернути до життя. Головним чином, завдяки тертій цедрі лимона. Також у нього додають корицю чи ванілін і смажать сирники. Коли вони добряче просмажаться, їх щедро поливають шоколадом чи джемом. Ну хто ж не купить такий смачний десерт?

Тут описані далеко не всі махінації із зіпсованим продуктами. Однак варто розуміти, що недобросовісні власники закладів харчування на шляху до власного збагачення менш за все дбають про здоров’я людей і свою репутацію.

Звісно, найкраще харчуватися вдома або у закладах, яким ви дійсно довіряєте. Бо ж на кону здоров’я – ваше і ваших дітей. Тож будьте здорові і особливо уважні.

21.06.2018


Переглядів: 1623

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1225 від 04.07.2025p.
¤ 
Тарас Сень: «З 2000 року працюю для дітей…»

Тарас Сень: «З 2000 року працюю для дітей…»

Початок літа вже традиційно є «дитячим». Це не дивно, оскільки закінчується навчальний рік у школах і починаються літні канікули.

Найкращого часу для дитячих розваг важко знайти. На жаль, саме дитячих літніх заходів в нас проводиться, на думку автора, замало, і це погано. Діти найбільше потребують позитивних емоцій, особливо в такий важкий час. Але є люди, які постійно працюють для того, аби малечі та підліткам влаштовувати святковий настрій. І роблять вони це дуже вдало....

¤ 
Літо, сонце і гори: тридцять восьма поїздка церкви «Христос є відповідь» у Карпати

Літо, сонце і гори: тридцять восьма поїздка церкви «Христос є відповідь» у Карпати

Діяльність церкви «Христос є відповідь» настільки різнопланова, що писати про неї можна дуже і дуже багато. Але є напрямок, який сам по собі є унікальним. Це кількаденні поїздки в Карпати, які дають можливість їх учасникам не просто відпочити в горах, що саме по собі є задоволенням та користю, а й отримати новий стимул для життя.

Ініціатор та організатор поїздок пастор Тарас Сень дуже гарно та змістовно описує ці поїздки. Цього літа, з 16 по 20 червня, відбувся перший літній виїзд до Карпат, організований церквою «Христос є відповідь». Про те, як він пройшов, автор попросив розповісти Тараса Сеня....

¤ 
У двох медичних закладах Рівненщини діє електронна черга на безоплатну заміну суглобів

У двох медичних закладах Рівненщини діє електронна черга на безоплатну заміну суглобів

На Рівненщині діє електронна черга на безоплатне ендопротезування – хірургічну заміну пошкодженого суглоба (здебільшого кульшового або колінного) штучним імплантом.

Ця послуга доступна у межах програми медичних гарантій у закладах, які мають договір з Національною службою здоров’я України....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (23356)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (19297)
• Допомога під час карантину [967] (16427)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (16188)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (15922)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (15817)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (15765)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (15733)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (15729)
• Живи до ста! [965] (15618)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (15567)
• Бюджет і ми… [965] (15497)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (15435)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (15399)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (15216)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (15174)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (15006)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (14873)

ТОП-15 свіжого номера:

• «Це відзнака всього народу України», – Кличко у Франкфурті отримав престижну премію за права людини (1206)
• ChampionCasino — Ліцензована Платформа для Українських Гравців (1169)
• Група «Гюрза» отримала чергову автівку для бойових завдань від волонтерів «Української команди» (1116)
• Віталій Кличко передав допомогу від столичної громади двом військовим підрозділам – понад 2300 дронів та системи РЕБ (959)
• У двох медичних закладах Рівненщини діє електронна черга на безоплатну заміну суглобів (814)
• Ексклюзивний Верифікаційний Бонус ChampionCasino - Дізнаємося Деталі (392)
• Вартість манікюру: що входить у послугу та як не переплатити (337)
• Як знайти якісні курси англійської мови: універсальні поради для вибору (317)
• Тарас Сень: «З 2000 року працюю для дітей…» (254)
• УДАР запропонував законопроєкт, який захищає демократію на рівні місцевого самоврядування (182)
• Векторна чистка зубів щадний спосіб догляду за яснами (157)
• Ремонт квартир під ключ: переваги та особливості (146)
• Бізнес англійська чому це ключ до міжнародної кар'єри (145)
• У Рівному консультуватимуть фахівці Інституту серця МОЗ України (137)
• Віталій Кличко передав на фронт ще 2400 дронів та 5 вантажівок (130)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2025 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"