Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №891 від 13.12.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Листопад 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Грудень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Цікаві факти про крупи

Цікаві факти про крупи

Крупи - основа для приготування безлічі смачних і поживних страв. Більшість круп’яних культур прийшло до нас з далеких віків, коли тільки зароджувалися цивілізації.

Межиріччя Тигру і Євфрату, береги Нілу і Азія, а на Американському континенті - територія сучасної Мексики - саме там вперше стали вирощувати рис і просо, ячмінь і овес, пшеницю і кукурудзу, які стали для багатьох націй і культур не тільки основою щоденного раціону, а й свого роду «візитною карткою».

Так, наприклад, для багатьох східних держав, у тому числі Японії та Китаю, таким символом став рис. Примітно, що в китайській мові дієслово «є» найчастіше передається поєднанням «чи фе», що дослівно означає «їсти рис».

На деяких східних мовах вираз «смачного!» в дослівному перекладі означає «пригощайтесь рисом», а «прийом їжі» - «рисова страва». Історія появи злакових і круп’яних культур у нас бере свій початок у часи Київської Русі (IX-XIII століття н. е.). Саме тоді селяни почали повсюдно обробляти жито, пшеницю, овес, ячмінь і просо, а приготовлені з них хлібобулочні, борошняні вироби і каші стали невід’ємним атрибутом столу.

Саме крупи часто складають основу раціону вегетаріанців. Незамінні страви з круп і для тих, хто дотримується посту. Дійсно, в крупах містяться речовини, що сприяють правильному білковому обміну, які зміцнюють стінки судин і зменшують кількість жирових клітин.

Гречана крупа

Гречану крупу (ядриця і проділ) виробляють із зерна гречки, відокремлюючи ядра від плодових оболонок. Батьківщиною гречки є Північна Індія, де її називають «чорним рисом». Вік цього злаку налічує більше 5000 років. У Франції, Бельгії, Іспанії та Португалії його колись величали «арабським зерном», в Італії і самої Греції - «турецьким», а в Німеччині - «язичницьким зерном».

Гречку, яка потрапила до нас з Греції, за що і отримала свою назву (гречану крупу спочатку називали «грецькою»), вирощували задовго до того, як про неї дізналися в Західній Європі. У ХVIII-ХIХ століттях гречка навіть займала більші площі, ніж жито! Гречку їли і у свята, і в будні, і вона не приїдалася, адже ця крупа добре поєднується з м’ясом, рибою і овочами.

З неї готували начинки до різних страв, крупеники, гречаники і, звичайно ж, кашу, про яку раніше в народі шанобливо говорили: «Гречана каша - матінка наша».

Ця крупа багата залізом, фосфором і міддю, містить вітаміни групи В, а також рутин, що знижує шкідливий вплив радіації на організм людини.

Пшоняна крупа

Пшоняна крупа виробляється з пшона - насіння проса, які звільняють від зовнішньої оболонки. Пшоно буває білим, сірим, жовтим і навіть червоним, однак найбільш поширене пшоно жовтого кольору.

Родина проса - Китай, де воно було відоме за 3000 років до н. е. А другою батьківщиною цього злаку вважається Індія, звідки воно ще в I тисячолітті до н. е. потрапило в древній Іран, а потім у Вірменію та Грузію.

Пшоно багате рослинними білками і мікроелементами. Крім того, воно містить вітаміни групи В, які зміцнюють нервову систему, регулюють кров’яний тиск і підвищують нашу працездатність.

Кукурудзяна крупа

Кукурудзяна крупа виробляється з зерен кукурудзи. Її батьківщина - Центральна і Південна Америка, де її вирощують уже понад 7000 років. Індіанці використовували в їжу не тільки зерна, але й волоті і стебла кукурудзи. У Європі кукурудзу почали обробляти тільки в XIX столітті.

Кукурудзяна крупа - цінний поживний продукт. У ній міститься велика кількість вітамінів групи В, а також вітаміни А, Е, РР; залізо, кремній, калій і фосфор. Вона знижує рівень холестерину в крові, сприяє виведенню токсинів з організму і уповільнює процеси бродіння в шлунково-кишковому тракті.

Рис

Рис - одна з найдавніших сільськогосподарських культур, вік якої налічує 9000 років. Батьківщиною рису вважаються Китай і східна Індія.

В Європі його стали вживати в їжу в VIII столітті н. е., а в Америці - в XV-XVI століттях. В Україну цей злак завезли через Угорщину в XV столітті, проте саме слово «рис» з’явилося лише наприкінці XIX століття. Вважається, що воно стало похідним від англійського «райс», в перекладі означає «рис». До цього рис називали «сарацинським зерном», «сарацинської пшеницею» і «сорочинським пшоном».

Рис містить велику кількість калію, фосфору, цинку, кальцію, заліза, йоду та вітамінів групи В.

У японських селах в святкові дні, особливо в часи новорічних урочистостей, на найпочеснішому місці в будинку викладають гірку рисових коржів - кагамімоті, що вважаються символом благополуччя і удачі.

Вівсяна крупа

Вівсяна крупа виготовляється з вівса, який піддається пропарюванню, лущення або шліфування. Батьківщина цього злаку - Монголія і Північний Китай. У Європі овес вирощують більше двох тисяч років.

Вівсяна крупа містить велику кількість незамінних амінокислот, ефірних масел, макро- і мікроелементів, вітамінів. Страви з цієї крупи підвищують імунітет, нормалізують обмін речовин, знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

З вівсяної крупи готують пластівці, з яких можна швидко приготувати кашу, мюслі і безліч інших страв.

Перлова крупа

Перлову крупу виробляють, знімаючи верхній шар зерен ячменю. Батьківщина цього злаку - Азія, а історія обробітку ячменю почалася ще в епоху неоліту (12-10 тис. років до н. е.). Сьогодні культурний ячмінь вирощують на великих територіях від Тибету до Північної Африки і Криту.

Перлова крупа містить велику кількість селену, вітамінів групи В, протеїнів і мінералів. У ній також багато амінокислот, які роблять на організм антибактеріальну дію, і фосфору, що регулює обмін речовин і роботу мозку.

Ячна крупа

Ячна крупа, так само, як і перлова, виготовляється з ячменю. Його зерна очищають і подрібнюють, в результаті чого виходять крупинки різної форми і розміру. Ячна крупа містить велику кількість складних вуглеводів, крохмалю, білка, харчових волокон, а також вітамінів і мінеральних речовин.

Вживання в їжу страв з ячної крупи викликає протизапальну дію, сприяє очищенню й омолодженню організму.

Манна крупа

Манну крупу, або манку, отримують в результаті перемолу пшениці в борошно. У манці мало клітковини, проте ця крупа містить велику кількість білків, крохмалю, вітамінів групи В, а також калію, кальцію, натрію, магнію, фосфору і заліза. Манка легко і швидко готується, тому в ній зберігаються всі корисні речовини. Страви з цієї крупи дуже поживні і калорійні.

Пшенична крупа

Пшенична крупа являє собою перемелені зерна пшениці, причому помел може бути як великим, так і дрібним. Батьківщиною пшениці вважаються землі Сирії, Палестини, Ефіопії та Західних Гімалаїв. В даний час територія її поширення становить близько 200 мільйонів гектарів по всьому світу.

Пшенична крупа покращує імунітет, регулює обмінні процеси, знижує рівень холестерину в крові, виводить з організму шлаки і токсини.

13.12.2018


Переглядів: 2194

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1198 від 11.12.2024p.
¤ 
Рівненський «Верес» обіграв «ЛНЗ»

Рівненський «Верес» обіграв «ЛНЗ»

Пропустивши першими, у Черкасах червоно-чорні здобули другу сезоні вольову перемогу. Тим самим «Верес» продовжив безпрограшну серію у сезоні до десяти поспіль матчів....

¤ 
Прості кроки до здоров’я серця і судин

Прості кроки до здоров’я серця і судин

Серцево-судинні захворювання є однією з головних причин смертності, але прості зміни у способі життя можуть допомогти зберегти здоров’я серця та судин....

¤ 
Вдарила ножем брата: зловмисниці повідомили про підозру

Вдарила ножем брата: зловмисниці повідомили про підозру

Крім того, 27 листопада суд обрав їй запобіжний захід у виді нічного домашнього арешту....

¤ 
Після Рівного аптеки на безбар’єрність моніторили у Дубно

Після Рівного аптеки на безбар’єрність моніторили у Дубно

На Рівненщині триває перевірка аптечних закладів на доступність. Після Рівного аптеки на безбар’єрність моніторили у Дубно....

¤ 
Центр Життєстійкості в Рівному – один із кращих в Україні

Центр Життєстійкості в Рівному – один із кращих в Україні

Сертифікат програми «Ти як?» отримала соціальна менеджерка рівненського Центру Життєстійкості Олена Хомич під час форуму «Стійкість людини – стійкість системи», що пройшов у Києві....

¤ 
У Рівному роздаватимуть безкоштовні гарячі обіди

У Рівному роздаватимуть безкоштовні гарячі обіди

Ініціатива стартує в День Святого Миколая – 6 грудня, поблизу кінопалацу «Україна»....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (22443)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (18404)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (15441)
• Допомога під час карантину [967] (15412)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (15155)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (15020)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14956)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (14907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (14883)
• Живи до ста! [965] (14825)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (14785)
• Бюджет і ми… [965] (14763)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (14639)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (14602)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (14488)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (14430)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (14078)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (14049)

ТОП-15 свіжого номера:

• Акріс Агро (група AST) привітала дітей зі Святим Миколаєм (283)
• У Рівному роздаватимуть безкоштовні гарячі обіди (258)
• Віталій Кличко зустрівся з канцлером Шольцем: «Єдиною реальною гарантією безпеки України є її членство в НАТО» (97)
• Після Рівного аптеки на безбар’єрність моніторили у Дубно (88)
• Центр Життєстійкості в Рівному – один із кращих в Україні (86)
• Прості кроки до здоров’я серця і судин (85)
• Вдарила ножем брата: зловмисниці повідомили про підозру (84)
• Рівненський «Верес» обіграв «ЛНЗ» (83)
• За добу – понад 2,5 мільйони заяв на отримання президентської тисячі (82)
• Торт для Купідона (81)
• Для чого тримати вівсянку в холодильнику? (81)
• «Верес» продовжив безпрограшну серію до 10 матчів поспіль (80)
• Запіканка з капусти (79)
• Нещасливий день (78)
• Кожен третій автобус у Рівному пристосований для перевезення осіб з інвалідністю (77)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"