Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №973 від 21.07.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Квітень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Травень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Варимо пиво на хмелю

Варимо пиво на хмелю

Знайомого нам хмельного смаку пиво набуло не відразу. Є різні дані про те, коли саме пивовари стали використовувати хміль. Деякі називають VIII-IX століття, а промислові пивовари кажуть, що історію охмеленого пива потрібно вести з XVI століття. Саме тоді додавання хмелю в пиво набуло масового характеру і стало обов'язковим технологічним етапом.

Переважна більшість сортів сучасного нам пива готується на хмелю, який виконує відразу кілька корисних функцій.

  • надає пиву традиційну гірчинку.
  • виступає як ефективний консервант і забезпечує тривале зберігання напою.
  • бореться з патогенною мікрофлорою.
  • забезпечує стійку шапку піни.
  • урізноманітнює букет, створюючи нові смакові відтінки.

Оборудование для зернового пивоварения заказать нужно для приготовления полноценного напитка.

Кріогенна сушка-один з етапів отримання гранульованого хмелю

хміль і його види

Хміль для потреб пивоварної промисловості вирощують сотні і тисячі господарств по всьому світу. Роки селекції не пройшли дарма. Існують різні сорти хмелю, які відрізняються один від одного за складом. За смакові варіації хмелю відповідають дві Основні органічні кислоти.

  • Альфа-кислота дає гіркоту.
  • Бета-кислота-ароматичні композиції.
  • залежно від комбінацій базових кислот у складі хмелю, виділяють три основні смакові групи.
  • гіркий альфа-хміль. Його додають на початку варіння для того, щоб він надав характерну гіркувату ноту. Він же виступає в якості консерванту.
  • ароматний бета-хміль. Його додають в самому кінці приготування пива, щоб наситити напій ароматичною композицією. Ефірні масла швидко розпадаються під впливом високої температури, тому класти бета-хміль на початку процесу сенсу не має - смаку він не дасть.
  • Універсальний або балансовий хміль. Дає і гіркоту, і смак. Такий хміль додають в пиво, розділяючи потрібну кількість на частини.

Якщо у вас не склалися поки власні переваги, то має сенс вибрати універсальний хміль для перших експериментів. Після дегустації готового продукту ви зрозумієте, який вид хмелю вам хотілося б використовувати при наступних дослідах - гіркий або ароматний.

у пивоварінні можна використовувати і свіжий, і висушений, і гранульований хміль

де і як купити хміль?

Для того щоб зварити пиво, вам необов'язково вирощувати хміль на задньому дворі будинку. Купити цінний інгредієнт можна в спеціалізованих магазинах. Там він продається у вигляді гранул. Вони виходять після сушіння, подрібнення і пресування натурального хмелю. Іноді у продажу можна знайти хмелеві екстракти.

технологія приготування пива на хмелю

У класичному рецепті чистого пива присутні лише три інгредієнти: солод, вода і хміль. Базову технологію урізноманітнюють спеціями, сушеними апельсиновими кірками, фруктовими сумішами. Також ви можете експериментувати з видами солоду і хмелю. Словом, після того як ви освоїте основну технологію, фантазію можете не обмежувати.

інгредієнти

Що нам буде потрібно?

  • 4 кг солоду;
  • 25 літрів води;
  • 45 г хмелю;
  • 25 г пивних дріжджів;
  • цукор для карбонізації з розрахунку 6-8 г на 1 літр готового напою.

З обладнання вам потрібен сусловарочний котел, чиллер-охолоджувач, млин для солоду. Звичайно, можна спробувати зварити пиво і в звичайній каструлі, але користуватися спеціальним обладнанням не тільки зручніше, але і безпечніше.

Я рекомендую купувати вже підготовлений солод, попередньо пророщений і висушений. Якщо ви хочете все зробити самостійно, то вам потрібно спочатку замочити зерно, дочекатися його проростання, потім обсмажити до необхідного ступеня і очистити від паростків. Підготувавши солод, можна приступати до пивоваріння.

Що стосується хмелю, то візьміть універсальний або з вмістом альфа-кислот від 4 до 5 %. Якщо цей показник виявиться більше, то пиво буде мати сильно виражену гірчинку.

Підготовка

Весь посуд і обладнання перевірте на чистоту. Пивне сусло-чудове середовище проживання для різноманітних мікроорганізмів, надлишок яких може зіпсувати пиво.

Якщо ваш солод не дроблен, то вам доведеться подрібнити його самостійно. Для цього використовуйте зернодробилку або млин для солоду. Солод повинен нагадувати дрібну крупу, а не борошно, так що сильно подрібнювати не потрібно.

У каструлю налийте 25 літрів води і нагрійте до температури в 75-80 градусів.

для домашнього пивоваріння зручніше купувати підготовлений солод

Затирка

Затор-це пивне сусло, приготоване в особливому температурному режимі.

  • залийте водою подрібнений солод.
  • доведіть температуру нагрівання до 62-65 градусів. Якщо ви любите щільне, але неміцне пиво, то тримайте температуру в 70-72 градуси. У сусловарочном котлі це зробити легко, так як він обладнаний термометром.
  • варіть пиво протягом 90-100 хвилин.
  • після закінчення нагріву підніміть температуру до 80 градусів і прокип'ятіть затор протягом 5 хвилин.
  • зніміть сусло з осаду або відфільтруйте.

варіння з хмелем

  • нагрійте сусло до температури кипіння і покладіть 15 г хмелю.
  • через 30 хвилин кипіння додайте ще 15 г хмелю.
  • через 40 хвилин кипіння покладіть залишився хміль.
  • Кип'ятіть 20 хвилин.

Після цього суміш потрібно охолодити якомога швидше. У цьому Вам допоможе чиллер, який можна використовувати і в тому випадку, якщо ви варите пиво в звичайній каструлі.

Хміль вносять на етапі кип'ятіння сусла

бродіння

  • після охолодження сусло потрібно відфільтрувати і перелити в бродильну ємність з гідрозатворів.
  • підготуйте пивні дріжджі, згідно з інструкцією на упаковці. У більшості випадків їх потрібно розвести теплою водою і залишити на 15-20 хвилин.
  • внесіть дріжджі в сусло і залиште в темному і теплому місці для бродіння.

Воно може зайняти до 10 днів.

якщо ваше пиво помутніло - покладіть його на кілька днів в холодильник

Розлив і карбонізація

Як тільки бродіння завершиться, пиво можна розливати по пляшках з додаванням цукру з розрахунку 6-8 г на 1 літр напою. Рівень заповнення-не доходячи 2 см до горлечка.

Потім відправте пляшки в темне і тепле місце з температурою не вище 22-24 градусів і залиште на 3 тижні.

Після цього можна поміщати пиво в холодильник і дегустувати. Ваше пиво на хмелю готово.

Практична частина

Практичне відео про внесення хмелю в пиво.

21.07.2020


Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1216 від 15.05.2025p.
¤ 
Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів

Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів

Мер Києва Віталій Кличко провів зустріч з представниками дипломатичних місій 38 країн світу

Йшлося про подальшу допомогу Україні та участь іноземних інвесторів у реалізації великих проєктів. Про це Кличко повідомив у своєму Telegram-каналі...

¤ 
Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ

Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ

Столична громада передала чергову велику партію дронів 27 бригаді НГУ. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко

«Від громади столиці бійцям на фронт вирушила чергова партія вкрай необхідної допомоги. 27-й окремій Печерській бригаді Нацгвардії України передав 1100 мультироторних систем. Це FPV-дрони різних типів — і нічні, і 8 та 10 дюймів», - повідомив Віталій Кличко...

¤ 
Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки

Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки

Морозиво вже давно стало не просто десертом – це справжня культура.

У 2025 році виробники вражають не лише креативом, а й увагою до локальних смаків, екотрендів та мультисенсорного досвіду....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (23134)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (19058)
• Допомога під час карантину [967] (16184)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (15991)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (15686)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (15599)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (15537)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (15484)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (15466)
• Живи до ста! [965] (15408)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (15333)
• Бюджет і ми… [965] (15285)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (15192)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (15183)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (15013)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (14956)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (14785)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (14655)

ТОП-15 свіжого номера:

• Віталій Кличко передав від громади Києва 72 бригаді 900 дронів, модифікованих під потреби підрозділу (1301)
• Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів (839)
• Кличко бере участь у Конгресі Європейської народної партії: «Голос України має звучати нині на всіх міжнародних платформах» (764)
• Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки (667)
• Кличко відвідав 7 бригад на Донбасі та Харківщині та передав допомогу від громади Києва (592)
• Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ (358)
• Чи буде вода в кранах у рівнян? (221)
• Артур Палатний: «Українська команда» передала позашляховик бійцям 101-ї бригади ТрО (203)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2025 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"