Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1017 від 27.05.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Твоя перша професія

За професією – у Рівненське ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі!

За професією – у Рівненське ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі!

Віктор РУДИК: «Система професійної освіти є привабливою для учнів і життєво необхідною для роботодавців»

ДНЗ «Рівненське вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі» – один із кращих навчальних закладів професійно-технічної освіти (ПТО) не тільки в Рівному, а й у всьому регіоні. Аудиторії обладнані сучасними засобами для навчання, відкриваються нові центри для повноцінного виробничого навчання, педагоги в своїй роботі застосовують креативні методи надання освітніх послуг.

«У нашому училищі навчають та виховують учнів, які майже 90% працевлаштовуються», – зазначив директор Рівненського ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі, відмінник освіти України Віктор РУДИК (на фото).

За результатами дослідження закріпленості випускників закладів ПТО на першому робочому місці, яке провів Волинський ресурсний центр, приблизно 70% із працевлаштованих випускників РВПУ РСіТ залишаються працювати на першому робочому місці.

«Перезавантаження» усієї системи підготовки фахівців

– Вікторе Леонідовичу, чи допоможе, на Вашу думку, профтехосвіті стати конкурентоспроможною, задовольнити потреби ринку праці та потреби особистості в професійній реалізації новий Закон «Про професійну освіту», проєкт якого зареєстрований у Верховній Раді в жовтні минулого року?

– Нова якість освіти, орієнтованість на потреби роботодавців та економіки України, а також впорядкування принципів управління, які змінилися внаслідок децентралізації, – саме ці ключові питання має врегулювати проєкт Закону «Про професійну освіту» № 4207-1 від 26 жовтня 2020 року. Він був розроблений фахівцями МОН спільно з усіма зацікавленими сторонами і розміщений на сайті Міносвіти для громадського обговорення. В цей проєкт закладено «перезавантаження» усієї системи підготовки фахівців, передусім підходів до управління навчальними закладами, формування освітніх програм та використання обладнання. Зокрема, виділено два блоки завдань, продиктованих викликами часу: навчання персоналу та модернізація матеріальної бази. Дистанційне навчання персоналу охоплює покращення комп’ютерної грамотності педагогів та створення інформаційно-аналітичної системи управління освітою (EMIS). Кардинальній модернізації віт­чизняної системи професійної освіти сприятиме і її інтегрування у Програму Європейського Союзу Erasmus+ на 2021-2027 роки.

В контексті сказаного приємно нагадати, що Рівненська область, потрапивши в «сімку» пілотних областей, задіяних у реалізації Програми EU4Skills в Україні, здобула можливість відібрати три перспективні заклади для створення Центрів професійної досконалості й отримати фінансову підтримку ЄС, закупити нове обладнання, підвищити кваліфікацію майстрів та викладачів, розробити нові навчальні програми і розпочати підготовку за новими професіями відповідно до затребуваних у регіоні. Наприклад, готувати працівників для конкретного інвестора, який будує нове підприємство в області. Ця програма включає два рівні. На першому планується створення в Україні трьох Центрів професійної досконалості на базі профзакладів у Вінницькій, Запорізькій та Рівненській областях. В нашому регіоні з цією метою обраний ДНЗ «Квасилівський професійний ліцей». Другий рівень – це решта 18 профтехзакладів у семи пілотних областях. Серед них – Рівненське ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі та Сарненське ВПУ № 22.

Пріоритет – учень і його професійна та творча реалізація!

– Які перспективи перед Вашим ВПУ відкриває участь у Програмі EU4Skills?

– Участь нашого ВПУ в цій програмі дає нам можливість провести реконструкцію корпусу навчально-виробничих майстерень з металообробки і регулювання радіоапаратури, успадкованого від СПТУ-9, під навчальний готельно-ресторанний комплекс та навчально-виробничу базу для підготовки фахівців з харчових технологій, яка включатиме технологічні лінії виробництва харчової продукції: міні-пивоварню, міні-сироварню, лінію розливу соків та виробництво джему. Також у цьому корпусі буде облаштована навчальна база для загальноосвітньої підготовки школярів, які вже мають базову середню освіту, а в нашому ВПУ зможуть отримати повну загальну середню, що дозволить значно розширити контингент вступників.

Таким чином, запропонувавши вступникам освоїти нові спеціальності за напрямами «Готельне господарство» та «Переробка харчової сировини і продуктів», ми не тільки розширимо спектр спеціальностей, а й дамо змогу абітурієнтам з базовою середньою освітою здобути в стінах ВПУ профільну середню освіту. Контингент учнів в училищі зросте приблизно на 50?%. Також плануємо змінити статус ВПУ на професійний коледж, що дозволить підняти рівень кваліфікації наших випускників до освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста. А це – нова якість освіти, для якої пріоритет – учень і його професійна та творча реалізація!

Майстри смачних страв за сучасними інноваційними харчовими технологіями

– Чи адекватний потенціал училища викликам часу?

– Ми щороку поповнюємо матеріальну базу училища новими навчальними об’єктами. Так, свого часу наш заклад долучився до Європейського проєкту «Покращення системи підготовки кадрів для потреб Волинського субрегіону», яким було передбачено створення у двох областях – Рівненській та Волинській – 12 навчально-практичних центрів (НПЦ), лабораторій або майстерень для підготовки кваліфікованих робітників. Одна з таких лабораторій – пекарська – відкрилась і в нашому училищі. Її вартість – два мільйони гривень. Сьогодні всі наші лабораторії (а їх у нас п’ять) оснащені сучасним професійним обладнанням.

Зокрема, в НПЦ «Лабораторія інноваційних харчових технологій», який ми відкрили в березні, використовуємо для навчання таке обладнання, що нам можуть позаздрити кращі ресторани Рівного. Наприклад, PacoJet – кухонний апарат нового покоління, який піднімає звичайну кухню до розряду гастрономічної досконалості. Або ж техніка Sous Vide – економічно вигідний метод приготування їжі при низькотемпературному режимі. А ще – професійні індукційні плити та електричні духовки, піч-мангал, вакууматори, дегідратор, коптильня тощо. Це обладнання дозволяє нам випускати кухарів п’ятого розряду, здатних в закладах громадського харчування будь-якого рівня готувати смачні страви за сучасними інноваційними харчовими технологіями. В освоєнні цього обладнання нам допомагали провідні шеф-кухарі Рівного Олександр Медведь, Сергій Солдаткін та інші.

Звісно, це не дешевий проєкт, його вартість два мільйони 250 тисяч гривень. Половину коштів виділило Міносвіти, решта – 50х50 – кошти з міського бюджету та власні кошти училища. Але проєкт вартий цих витрат. На базі лабораторії проводиться стажування майстрів виробничого навчання з усіх регіонів України і підготовка наших учнів за спеціальністю «Кухар п’ятого розряду». Зараз стажується третя в цьому році група у складі 15 майстрів: три – з Рівненської області (два з Сарн, один з Острога), два – з Луганської, три – з Чернігівської, сім – з Тернопільської.

– Як популяризуєте професії ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі серед шкільної молоді?

– У нас досить активна спів­праця зі школами Рівного. Практично щотижня від одного до трьох майстер-класів проводять майстри виробничого навчання і викладачі зі школярами міста. На цьому тижні провели два майстер-класи з учнями ЗОШ № 18, наступного тижня заплановані три заходи з шестикласниками в НВК «Престиж». День відкритих дверей у цьому році через пандемію був віртуальним, його відвідали понад 4000 респондентів.

Хочемо, щоб нашого випускника оцінювали кваліфікаційні центри

– Чи принесла децентралізація професійної освіти очікуваний Вами ефект?

– Децентралізація профосвіти передбачає значні автономні повноваження для навчальних закладів. На жаль, вони ще не підтверджені нормативно-правовими документами. Новий закон «Про професійну освіту» націлений на вирішення цієї проблеми. Звісно, за умови, якщо над проєктом закону доб­ре попрацюють у робочих групах і він буде підтриманий Верховною Радою. Передусім керівники навчальних закладів сподіваються отримати право самостійно розподіляти кошти на підготовку кадрів у межах вимог закону (натомість зараз діє обов’язкове постатейне фінансування). Також очікуємо на ширші повноваження в формуванні штатного розпису. І, звісно, вважаємо нагальною вимогою часу збільшення державного фінансування на утримання навчального закладу, розвиток матеріально-технічної бази та забезпечення організації навчально-виробничого процесу. А ще хочемо незалежної оцінки якості роботи закладів профосвіти. Тобто, щоб нашого випускника оцінювали не наші комісії, а кваліфікаційні центри.

– Вікторе Леонідовичу, майже всі учні ВПУ юними залишають домівку. Що сприяє Вашим вихованцям відчувати атмосферу рідного дому і безболісно перейти в самостійне життя?

– Приблизно 85?% учнів ВПУ – жителі районів нашої області, 10?% – мешканці Рівного, решта з інших регіонів України. Звичайно, всі іногородні живуть у гуртожитку. Наскільки тепле людське до них ставлення наших викладачів, майстрів та вихователів у навчальному закладі і в гуртожитку, настільки вони краще адаптуються в умовах, віддалених від батьківського дому. В нас практично немає конфліктних ситуацій між учнями та педагогами.

Тим не менше, створення комфортних умов для проживання учнів профтехзакладів продовжує залишатись одним із вузьких місць у системі професійної освіти. Якщо на розвиток матеріально-технічної бази нам виділяють кошти і міністерство, і місцева влада, то фінансування соціальної складової зна­ходить­ся далеко не на належному рівні. Щоб нормально вчитись, учні повинні прийти в гуртожиток, де є всі умови для відновлення сил та цікавого проведення дозвілля. Тому, на мою думку, одним із пріоритетів турботи держави про розвиток професійної освіти має стати створення належних соціально-побутових умов для молоді, яка обрала для продовження навчання проф­техзаклад – місце професійної та творчої реалізації її невичерпного потенціалу.

Рівненське вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі

330027, м. Рівне, вул. Д. Галицького, 13;

тел.: (0362) 64-22-93,

64-23-00;

e-mail: tplicey@ukr.net;

сайт: rtpl.com.ua

27.05.2021Спілкувався Олександр Ольховик


Переглядів: 1311

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1166 від 23.04.2024p.
¤ 
Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані

Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані

Цей первинний матеріал використовуватимуть для лікування травм спинного мозку. Про це на своєму Telegram повідомив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш....

¤ 
У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей

У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей

П’ять громад Рівненської області візьмуть участь у загальнонаціональному проєкті ЮНІСЕФ «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату». Це Гощанська, Рівненська, Костопільська, Радивилівська та Вараська....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21208)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17346)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14573)
• Допомога під час карантину [967] (14499)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14334)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14148)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14020)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13993)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13986)
• Живи до ста! [965] (13968)
• Бюджет і ми… [965] (13906)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13898)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13772)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13679)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13675)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13624)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13232)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13206)

ТОП-15 свіжого номера:

• Збільшено грант для Рівного від корпорації НЕФКО (210)
• Три простих напої для профілактики тромбозу (47)
• Як шкіра може розповісти вам про здоров’я серця? (47)
• Чому темніє в очах, коли ви встаєте з ліжка? (46)
• Зіткнення автомобіля з велосипедом (46)
• Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані (46)
• Прості способи знизити кров’яний тиск (45)
• У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей (45)
• П’яний водій збив пішохода (34)
• Переходив дорогу і потрапив під авто (33)
• Переправляв за кордон чоловіків з «інвалідністю» (32)
• У трьох закладах Рівненщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (31)
• Постачали наркотики до колонії (31)
• У Березному в ДТП постраждав неповнолітній пішохід (31)
• У Вараському районі загинув мотоцикліст (30)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"