Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1036 від 08.10.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс здоров'я

Атеросклероз: як розпізнати і уникнути ускладнень

Атеросклероз: як розпізнати і уникнути ускладнень

Атеросклероз – захворювання, що характеризується відкладенням ліпідів, солей кальцію і холестерину в стінках артерій.

Дана патологія призводить до місцевих розладів гемодинаміки, будучи основною причиною розвитку ішемічної хвороби серця, інсульту та інших небезпечних станів.

При атеросклерозі здійснюється відкладення холестерину в ендотелії судини, що призводить до її звуження і погіршенням кровопостачання органу. Атеросклероз є провідною причиною розвитку інфаркту міокарда. Запущені форми даної хвороби можуть привести до інвалідності та смерті.

В даний час атеросклероз, як причина втрати працездатності, вийшов на перше місце, обігнавши травми і онкологію. Найбільш часто він зустрічається у чоловіків у віці від 40 років, але в останні роки спостерігається тенденція до прояву у молодих людей.

Розвиток атеросклерозу

Причиною атеросклерозу є порушення співвідношення ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ), низької щільності (ЛПНЩ) та дуже низької щільності (ЛПДНЩ), що веде до зміни ліпідного обміну в стінках судин. ЛПДНЩ і ЛПНЩ відрізняються тим, що доставляють по кровоносних судинах ліпіди з печінки в органи і тканини. ЛПВЩ відповідають за перенесення ліпідів з тканин в печінку для подальшої їх переробки. При порушенні балансу між цими фракціями зі зменшенням вмісту ЛПВЩ перенесення ліпідів порушується, що проявляється затримкою останніх в стінці судин.

Атеросклероз розвивається в кілька стадій:

Стадія ліпідної плями. При наявності мікропошкодження судини і уповільненні кровотоку, в ньому відбувається відкладення комплексів. Дані комплекси розташовуються в інтимі судин і складаються переважно з ліпідів (холестерину). При цьому розвивається набряк і активуються захисні системи організму, спрямовані на видалення пошкодження артерії. Виявити пляму можна лише при світловій мікроскопії.

Стадія ліпосклерозу. В утворених ліпідних плямах починає проростати сполучна тканина – відбувається процес фіброзу. Поступово відбувається утворення атеросклеротичної бляшки, що складається з холестерину і сполучної тканини. У даній стадії процес можна обернути, але небезпекою є фрагменти бляшки – тромби, здатні перекрити судину і привести до гострої ішемії.

Стадія атерокальцинозу. Надалі в бляшці відкладаються солі кальцію, що призводить до її ущільнення і подальшого зростання, закінчуючись, як правило, перекриттям просвіту судини і її звуженням. Даний процес може стати субстратом для розвитку інфаркту або гангрени.

Отже, які ж нездужання можуть вказувати на наявність бляшок в судинах, розповідають кардіологи:

Мігрень, запаморочення при достатньому сні

Переднепритомний стан може бути через недосип або погодні стрибки. Якщо ж голова тріщить без причини (наприклад, щоранку), а з рук все валиться, попри сон по 8 годин, то ймовірна причина нездужань – кисневе голодування головного мозку. А воно часто викликається не тільки анемією (кисень в клітини переносять молекули заліза) або гіпотонією (при зниженому тонусі судини погано доставляють живильні речовини), а й тому, що повноцінному надходженню кисню в клітини мозку перешкоджають бляшки в судинах.

Підвищення артеріального тиску без стресу

Скакати тиск може не тільки при гіпертонії, а й при нервових перевантаженнях, оскільки постійно підвищений рівень адреналіну тримає в напрузі і судинну систему. Якщо ж живете ви в штилі, але час від часу на вас нападає безпричинна слабкість і сповільнюється пульс, а тонометр при цьому показує стрибок тиску, то це може відбуватися через механічне звуження просвіту в судинах, яке створюють бляшки.

Агресивність, плаксивість і погіршення зору

У зазначених станах – більше десятка причин, але в тому числі і атеросклероз: через недостатнє кровопостачання головного мозку розвивається енцефалопатія, наслідком якої стає емоційна нестійкість, неадекватність мислення (що може проявлятися нетерпимістю до критики) і порушення роботи очного апарату.

Якщо у вас немає захворювань суглобів і дефіциту кальцію в раціоні, ви не жінка в менопаузі, то кульгавість теж може бути ознакою можливого атеросклерозу: тканини ніг частково відмирають через стійку гіпоксію, і людині стає дискомфортно йти.

Жировики і різке зниження ваги

Ксанті (жовті горбки) на обличчі, припухлість в області колін і ліктів або істотне зниження ваги (іноді до 50?% від колишньої) можуть вказувати на порушення ліпідного обміну. А ще один обов’язковий наслідок незбалансованого жирового метаболізму – утворення атеросклеротичних бляшок, оскільки в організмі збільшується рівень так званого «поганого» холестерину або порушується його баланс з «хорошим».

Гіркота в роті, газоутворення і запах ацетону

Гіркота в роті виникає при порушенні функцій печінки, також через збої в її роботі людину здуває. При цьому печінка відповідає за синтез холестерину і жировий обмін. Тому хворий «фільтр» – пряма дорога до відкладення атеросклеротичних бляшок.

Ще ознаки можливої ??наявності «латок» в судинах – запах ацетону з рота або підвищення рівня кетонових тіл в сечі. Як правило, відразу грішать на регулярне переїдання м’яса (продукт його розпаду – кетонові тіла) і / або проблеми з нирками – мовляв, ті не виводять повноцінно ці речовини з організму. Можливо і так, але не виключено, що справа в печінці, – вона не справляється з розщепленням жирів, що викликає ці проблеми.

Набряки і синці на тілі, якщо не було забиття

Якщо порушується цілісність судин, організм поспішає закрити мікроотвір, використовуючи для латки холестерин. Таким чином, чим вище проникність судин, тим більше латок-бляшок на них.

На ламкість судин можуть вказувати набряки будь-яких ділянок тіла і синці без забиття – з «дірявих» стінок судини в тканини відбувається витік рідини або крові.

Синяк, як ознака наявності бляшок, може бути і при ударі, але при цьому, якщо судини тендітні, то його розмір буде невиправдано більше, ніж сила удару.

В’ялість і сухість шкіри і рання сивина

Чим більше бляшок в судинах, тим гірше харчування клітин і масштабніше в’янення функцій волосяних фолікулів. Тому при атеросклерозі шевелюра часто знебарвлена ??повністю. При великій кількості бляшок сивина виникає раніше 35 років. Та ж причина – нестача харчування тканин – веде до погіршення стану клітин шкіри, що проявляється сухістю шкіри і ранніми зморшками.

Фактори ризику атеросклерозу

Розрізняють три групи факторів ризику:

Непереборні фактори. Дані фактори не можна усунути або виправити за допомогою медичного втручання. До них відносять:

Стать. Найбільш часто атеросклероз зустрічається у чоловіків, перевищуючи показники того, що зустрічається у жінок в п’ять і більше разів. Однак після 60 років рівень захворюваності вирівнюється, що пов’язано зі зниженням утворення у жінок статевих гормонів в період менопаузи.

Вік. Чим більший вік – тим вищий ризик ураження судин атеросклерозом. Після 40 років дане захворювання зустрічається у кожного 3 пацієнта.

Спадковість. Доведено, що в осіб, чиї родичі страждали на атеросклероз, висока схильність до розвитку цього захворювання.

Переборні чинники. Сюди можна віднести ті чинники, які людина може самостійно виключити, змінивши спосіб життя.

Шкідливі звички. Куріння і прийом алкоголю призводить до порушення ліпідного обміну, а як наслідок – розвитку атеросклерозу.

Харчування. Пристрасть до жирного є основою ураження судин через гіперліпідемії.

Гіподинамія. Лежить в основі не тільки атеросклерозу, а й ожиріння, цукрового діабету та іншого.

Знання патогенних факторів, здатних привести до атеросклерозу, необхідно для запобігання даного захворювання. Усунення більшості з них здатне значно поліпшити рівень життя людини.

08.10.2021


Переглядів: 957

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21072)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14468)
• Допомога під час карантину [967] (14384)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14227)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13910)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13883)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13862)
• Живи до ста! [965] (13856)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13658)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13566)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13509)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (900)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (81)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (79)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (78)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (77)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (73)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"