Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1043 від 25.11.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Листопад 2022p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Грудень 2022p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Новини Рівне

#Ракурс культури і освіти

Нове меню у школах. Як просуваються зміни?

Нове меню у школах. Як просуваються зміни?

В Україні триває реформа шкільного харчування. З 1 вересня багато шкіл вже почали готувати за новим меню, а повний перехід на нові вимоги має відбутися у січні наступного року. Наразі у навчальних закладах впроваджують нові санітарні норми, переоснащують харчоблоки, змінюють підхід до закупівель. Про успіхи і складнощі реформування дізнавались експерти Центру громадського моніторингу та контролю.

Поступовий перехід на нове меню

У жовтні Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) опублікувало на своєму сайті технологічні карти для нового шкільного меню. У них є інформація про енергетичну цінність страв, наявні алергени, процеси приготування та температурні режими. Є окремі картки для безглютенових страв та інструкції, як таку їжу готувати. Над цими документами працювала команда шеф-кухаря Євгена Клопотенка, експерти МОЗ, дієтологи і технологи харчування.

Тепер будь-яка школа може взяти розроблене експертами меню або використовувати окремі рецепти з нього. Головне, щоб шкільна їдальня дотримувалася норм харчування. У стравах школярів повинна бути обмежена кількість солі, цукру, жирів. У раціоні має бути більше м’яса, молочних продуктів, фруктів, горіхів, ягід. Калорійність сніданку повинна складати не менше – 25-30?% від добової потреби, а обіду – 30-45?%

Готові шкільні меню затверджує Держпродспоживслужба (ДПСС). За її даними, більшість шкіл України досить непогано справляються із переходом на нові стандарти. Станом на початок листопада, Держпродспоживслужба розглянула 17 550 шкільних меню і затвердила 14 208 з них. За словами фахівців служби, у регіональному розрізі тільки 20?% від всіх поданих меню повертають на доопрацювання. Наразі найбільший показник затверджених меню у Тернопільській, Івано-Франківській, Київській та Хмельницькій областях.

«Держпродспоживслужба повертає на доопрацювання незначну кількість меню, що надходять нам на затвердження. Помилки, звісно, допускаються, однак ми їх виявляємо й завдяки системній спільній роботі на результат нам вдається вирішити проблеми. Це свідчить про те, що реформа шкільного харчування, ініційована першою леді України Оленою Зеленською, просувається у вірному напрямку», – зазначає голова ДПСС Владислава Магалецька.

У ДПСС зауважують, що серед найпоширеніших помилок, які допускають при складанні меню: невиконання норм харчування, нераціональне співвідношенню білків / жирів / вуглеводів, недостатня або завищена енергетична цінність страв, одноманітність страв та нераціональність їх чергування.

Виклики наступного року

Ініціаторка реформи перша леді Олена Зеленська каже, що деяким школам дуже непросто оновлювати систему харчування. У багатьох є проблеми не тільки з меню, а й з холодильниками, посудом, навіть проточною водою. Зробити ремонт або закупити нове обладнання є непідйомним завданням для місцевих бюджетів.

«Але ми таким школам допомагаємо і будемо продовжувати допомагати оновлюватися, допомагати навчатися новому», – наголошує перша леді.

Так, у 2021 році на модернізацію харчоблоків у школах було виділено 240 млн грн, з яких 150 млн – з державного бюджету, 90 млн грн – з місцевих бюджетів. На ці гроші було модернізовано 1298 харчоблоків у навчальних закладах. Наступного року на реформу системи шкільного харчування планують виділити ще 1,5 млрд грн.

Експерти кажуть, що успіх реформи залежить не тільки від фінансування, а й дуже багатьох людей із різних сфер: освітян, батьків, місцевих чиновників та бізнесу. Тому дуже важливо долучатись до контролю над змінами.

«Прослідкуйте у своїх школах, щоб обслуговуючий персонал, який готує їжу, відповідально ставився до санітарного законодавства. Держава може вкласти багато коштів, побудувати технологічні харчові блоки з сучасним обладнанням, але якщо кухар не помиє руки чи неналежно пройде медогляд, то це може призвести до подальшого епідеміологічного спалаху у школах», – наголошує Владислава Магалецька.

Уже з 1 січня 2022 року нові меню стануть обов’язковими для усіх шкіл країни. За порушення норм харчування школи будуть притягувати до відповідальності. Тож експерти радять не затягувати і впроваджувати зміни вже сьогодні.

25.11.2021


Переглядів: 700

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1095 від 01.12.2022p.
¤ 
Вчені виявили, що зловживання сіллю підвищує рівень гормону стресу в організмі

Вчені виявили, що зловживання сіллю підвищує рівень гормону стресу в організмі

Більшість дорослих людей з’їдають майже 9 грамів солі на день, адже рекомендована доза – менше 6 грамів....

¤ 
Хотів пограбувати цех

Хотів пограбувати цех

Слідчі ВП № 1 (м. Рівне) Рівненського РУП за фактом незакінченого замаху на крадіжку, вчинену в умовах воєнного стану, розпочали досудове розслідування....

¤ 
Нерозкриті таємниці органного залу:

Нерозкриті таємниці органного залу:

в обласній філармонії вперше почали проводити екскурсії

27 листопада відбулася перша екскурсія для дорослих у Рівненській обласній філармонії. Гід та дослідниця Рівного Світлана Калько розповіла про таємниці органного залу та показала, що відбувається за лаштунками цієї сакральної будівлі....

¤ 
Пункти Незламності відкриті у всіх відділеннях поліції Рівненщини

Пункти Незламності відкриті у всіх відділеннях поліції Рівненщини

До ініціативи щодо розгортання Пунктів Незламності долучається також поліція Рівненщини....

¤ 
У Рівному презентували Центр знань з неінфекційних захворювань

У Рівному презентували Центр знань з неінфекційних захворювань

Це 4-й подібний заклад в Україні, створений за сприяння україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я». Ініціатива працює в Україні 2 роки в 5-ти пілотних регіонах, серед них і Рівненщина. Він створений на базі Рівненського обласного центру громадського здоров’я (Рівне, вул. 16 Липня, 38)....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (16902)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (14640)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (12158)
• Допомога під час карантину [967] (12112)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (12006)
• Живи до ста! [965] (11661)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (11584)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (11577)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (11570)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (11496)
• Бюджет і ми… [965] (11490)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (11458)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (11427)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (11424)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (11386)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (11172)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (10903)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (10873)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному презентували Центр знань з неінфекційних захворювань (279)
• Пункти Незламності відкриті у всіх відділеннях поліції Рівненщини (114)
• Картопля по-австралійськи (109)
• Доступний і недорогий спосіб, як прибрати жовтизну з посуду (103)
• «Нам варто вчитися жити у херсонців»: Віталій Коваль поділився враженнями від поїздки на Херсонщину (87)
• Навіщо під час приготування фаршу кулінари додають соду? (86)
• Важливі дії перед пранням джинсів, які багато хто забуває зробити (85)
• Хотів пограбувати цех (83)
• Що потрібно зробити, щоб грошове дерево розкрило свої магічні здібності? (83)
• Вчені виявили, що зловживання сіллю підвищує рівень гормону стресу в організмі (81)
• Нерозкриті таємниці органного залу: (80)
• Незвичайний спосіб «підняти на ноги» навіть найслабшу орхідею (79)
• Чому орхідею корисно поливати розчином перекису водню? (79)
• Як за лічені хвилини помити навіть велику кількість печериць? (78)
• Тяга до їжі з гострим смаком може говорити про проблеми зі здоров’ям (77)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс