Щоб улюблені ласощі багатьох поколінь – ягідне варення, не зашкодило здоров’ю, необхідно дотримуватися кількох правил.
Так, наприклад, «п’ятихвилинку», треба відразу з’їдати, адже термічній обробці вона піддається недовго. Терміни зберігання ще залежать від кількості цукру, від особливостей самого варення: чим більше вологи, тим воно швидше псується.
«Важливо добре проварити продукт, стерилізувати і закрити металевою, а не пластиковою кришкою. Зберігати його потрібно в темному і прохолодному місці, щоб не допустити процесу окислення або розвитку патогенів, ідеально – в холодильнику або погребі».
Але навіть правильно закрите варення більше року краще не зберігати. І навіть через невеликі цятки цвілі необхідно викинути всю банку. Придумувати йому друге життя, робити киселі та інші страви з нього не слід, тому що в ньому вже є афлатоксин – отруйна речовина, що виробляється пліснявими грибами.
А якщо кришка і зовсім здулася, то варення під нею може бути смертельно небезпечним. У банці можуть бути бактерії, що виробляють ботулотоксин – отрута, що викликає важке ураження нервової системи. У герметично закритому посуді мікроби прекрасно розвиваються в безповітряному просторі, і все може закінчитися летальним результатом.