Готувати горох краще у невеликій кількості води, щоб вона покрила його не більше ніж на 2-3 см. Таким чином, він буде повільно тушкуватися, а не сильно кипіти. При інтенсивному кипінні зерна швидко зваряться зверху, а всередині – будуть ще твердими. Беріть для цього посудину з товстими стінками.
Промивання
Закип’ятіть горох, злийте рідину та промийте його. Зробіть так ще раз, а вже втретє залиште варитися в іншій воді. Це позбавляє від піни та борошняного осаду, які ускладнюють його приготування.
Льодяна вода
Залийте горох водою вище на 1-2 см. Далі, через кожні 5-7 хвилин вливайте пів філіжанки холодної води. Збільшувати вогонь не потрібно, горох згодом самостійно закипить, а можна просто вкидати льодяні кубики з морозилки. Метод контрастних температур використовують для всіх «продуктів повільного приготування» – бобових, кислої капусти та солоних огірків.
Ще один метод кардинального припливу
Як тільки горох трохи привариться, потовчіть його товкачкою з отворами для картоплі. Він перетвориться в пюре й через 7-10 хвилин страва буде готова. З неї можна готувати гороховий суп чи пюре.