№1066 від 05.05.2022p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
Що краще використовувати для випічки: соду чи розпушувачСекрет пишної, пористої і смачної випічки не завжди полягає в добре збитих яйцях, просіяному борошні або уміннях господині. Щоб текстура готового виробу вийшла м’якою і ніжною, тісту потрібно трохи «магії», а точніше, вуглекислого газу. На допомогу прийде знайомий всім розпушувач. Чи вийде приготувати смачну випічку без нього, в яких пропорціях замінювати розпушувач содою, скільки чайних ложок відміряти для успішного результату – розповімо в нашій статті. Що таке розпушувач і навіщо він потрібен Перш за все, розпушувач (друга його назва, часто зустрічається в рецептах, – пекарський порошок) – це харчова добавка, яка використовується у виробництві випічки і кондитерських виробів. По виду розпушувач нагадує білий сипучий порошок. Його природа – хімічна, а до складу, зазвичай, входить три компоненти: сода (гідрокарбонат натрію); кисла сіль; нейтральні інгредієнти (борошно, різні види крохмалю). При тепловому впливі з соди виділяється необхідний для пишності випічки вуглекислий газ. Але, на жаль, вже при 90 °C сода перестає працювати. На допомогу приходить кислий компонент (кисла сіль). Вступаючи в реакцію з содою і змішуючись з іншими інгредієнтами випічки, вона продовжує процес реакції, тому виділення вуглекислого газу не припиняється. Нейтральні інгредієнти в складі пекарського порошку потрібні для того, щоб загальмувати виділення газу до безпосереднього початку випічки. Розпушувачу потрібен додатковий відчутний обсяг – це допомагає в точності підрахунку інгредієнтів при замішуванні тіста. Саме тому в складі ви можете виявити крохмаль або борошно. Пам’ятайте, що у різних виробників склад розпушувача може відрізнятися. Сода – гідна альтернатива розпушувача Господині, яким вже набрид у використанні промисловий пекарський порошок для своєї домашньої випічки, ставлять собі питання, чи можна замінити розпушувач содою? Так, але пропорції цих «кулінарних помічників» не будуть однаковими. Для зручності вкажемо пропорції не в грамах, а у звичних чайних ложках. Співвідношення: 1 чайну ложку соди можна замінити 2 чайними ложками магазинного розпушувача. Сода надасть тісту потрібну текстуру, але якщо з нею переборщити, смак і колір випічки може змінитися не в кращу сторону. Якщо ви з якихось причин не хочете використовувати розпушувач, його сміливо можна замінити содою, але хімічна природа цієї добавки залишиться незмінною. До речі, біологічний розпушувач – це дріжджі. Вони забезпечують рихлість тісту за рахунок бродіння цукрів. Тепер ви знаєте, в якій пропорції замінити розпушувач содою. Але пам’ятайте: для того, щоб нівелювати своєрідний смак соди і запустити хімічний процес вивільнення вуглекислого газу, її необхідно погасити оцтом, мінералкою або лимонним соком. Якщо ви гасите соду оцтом, то пропорції наступні: 1 частина оцту до 2 частин соди. Гасіння соди в столовій ложці і подальше додавання отриманої суміші в тісто, на жаль, не дуже ефективне. Цей спосіб вже застарів. Весь вуглекислий газ за секунду випаровується, так і не діставшись до борошна та інших інгредієнтів майбутнього кексу або пирога. Не бійтеся застосовувати розпушувач як альтернативу соді: він нешкідливий і простий у використанні.
Коментарі (0):
|
© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |