Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1066 від 05.05.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Березень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Що краще використовувати для випічки: соду чи розпушувач

Що краще використовувати для випічки: соду чи розпушувач

Секрет пишної, пористої і смачної випічки не завжди полягає в добре збитих яйцях, просіяному борошні або уміннях господині. Щоб текстура готового виробу вийшла м’якою і ніжною, тісту потрібно трохи «магії», а точніше, вуглекислого газу. На допомогу прийде знайомий всім розпушувач. Чи вийде приготувати смачну випічку без нього, в яких пропорціях замінювати розпушувач содою, скільки чайних ложок відміряти для успішного результату – розповімо в нашій статті.

Що таке розпушувач і навіщо він потрібен

Перш за все, розпушувач (друга його назва, часто зустрічається в рецептах, – пекарський порошок) – це харчова добавка, яка використовується у виробництві випічки і кондитерських виробів. По виду розпушувач нагадує білий сипучий порошок. Його природа – хімічна, а до складу, зазвичай, входить три компоненти:

сода (гідрокарбонат натрію);

кисла сіль;

нейтральні інгредієнти (борошно, різні види крохмалю).

При тепловому впливі з соди виділяється необхідний для пишності випічки вуглекислий газ. Але, на жаль, вже при 90 °C сода перестає працювати. На допомогу приходить кислий компонент (кисла сіль). Вступаючи в реакцію з содою і змішуючись з іншими інгредієнтами випічки, вона продовжує процес реакції, тому виділення вуглекислого газу не припиняється.

Нейтральні інгредієнти в складі пекарського порошку потрібні для того, щоб загальмувати виділення газу до безпосереднього початку випічки. Розпушувачу потрібен додатковий відчутний обсяг – це допомагає в точності підрахунку інгредієнтів при замішуванні тіста. Саме тому в складі ви можете виявити крохмаль або борошно. Пам’ятайте, що у різних виробників склад розпушувача може відрізнятися.

Сода – гідна альтернатива розпушувача

Господині, яким вже набрид у використанні промисловий пекарський порошок для своєї домашньої випічки, ставлять собі питання, чи можна замінити розпушувач содою? Так, але пропорції цих «кулінарних помічників» не будуть однаковими. Для зручності вкажемо пропорції не в грамах, а у звичних чайних ложках.

Співвідношення: 1 чайну ложку соди можна замінити 2 чайними ложками магазинного розпушувача.

Сода надасть тісту потрібну текстуру, але якщо з нею переборщити, смак і колір випічки може змінитися не в кращу сторону.

Якщо ви з якихось причин не хочете використовувати розпушувач, його сміливо можна замінити содою, але хімічна природа цієї добавки залишиться незмінною. До речі, біологічний розпушувач – це дріжджі. Вони забезпечують рихлість тісту за рахунок бродіння цукрів.

Тепер ви знаєте, в якій пропорції замінити розпушувач содою. Але пам’ятайте: для того, щоб нівелювати своєрідний смак соди і запустити хімічний процес вивільнення вуглекислого газу, її необхідно погасити оцтом, мінералкою або лимонним соком.

Якщо ви гасите соду оцтом, то пропорції наступні: 1 частина оцту до 2 частин соди.

Гасіння соди в столовій ложці і подальше додавання отриманої суміші в тісто, на жаль, не дуже ефективне. Цей спосіб вже застарів. Весь вуглекислий газ за секунду випаровується, так і не діставшись до борошна та інших інгредієнтів майбутнього кексу або пирога. Не бійтеся застосовувати розпушувач як альтернативу соді: він нешкідливий і простий у використанні.

05.05.2022


Переглядів: 660

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1208 від 19.03.2025p.
¤ 
Як вживання кави впливає на водний баланс?

Як вживання кави впливає на водний баланс?

Кава присутня в житті багатьох людей. Рідко хто обмежу­ється 1 чашкою на день, зазвичай рахунок йде на 3 і більше порцій напою. Багато хто любить каву, але боїться її впливу на організм. Адже відомо, що кофеїн є діуретиком....

¤ 
Збив пішохідку на нерегульованому переході

Збив пішохідку на нерегульованому переході

Автопригода сталася 10 лютого близько 08:30 на вулиці Кулика і Гудачека у Рівному....

¤ 
Наркотики та майже 1000 патронів: острожанина викрили на незаконному зберіганні заборонених предметів

Наркотики та майже 1000 патронів: острожанина викрили на незаконному зберіганні заборонених предметів

45-річний острожанин і раніше був судимий за злочини у сфері незаконного обігу наркотичних засобів....

¤ 
На Рівненщині розвиватимуть мережу ЦНАПів за допомогою партнерів зі Швеції

На Рівненщині розвиватимуть мережу ЦНАПів за допомогою партнерів зі Швеції

Шведсько-українська Програма Polaris «Підтримка багаторівневого врядування в Україні» допомагатиме громадам Рівненської області створювати та розвивати центри надання адміністративних послуг....

¤ 
Молодь Рівного навчала літніх рівнян як користуватись додатком «HELSI» в телефоні

Молодь Рівного навчала літніх рівнян як користуватись додатком «HELSI» в телефоні

8 лютого команда Молодіжної ради Рівного, в рамках проєкту «Зв’язок поколінь», який всіляко підтримується очільником громади Віктором Шакирзяном, вже вкотре відвідала територіальний центр соціального обслуговування громадян. Цього разу метою візиту було проведення тренінгу для людей поважного віку з користування смартфонами....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (22907)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (18810)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (15781)
• Допомога під час карантину [967] (15736)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (15486)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (15388)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (15313)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (15250)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (15244)
• Живи до ста! [965] (15186)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (15128)
• Бюджет і ми… [965] (15087)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (14979)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (14963)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (14816)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (14756)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (14470)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (14445)

ТОП-15 свіжого номера:

• Молодь Рівного навчала літніх рівнян як користуватись додатком «HELSI» в телефоні (2286)
• Як вживання кави впливає на водний баланс? (417)
• Простий трюк для чищення столових приладів (273)
• Збив пішохідку на нерегульованому переході (260)
• «На Рівненщині програма ментального здоров’я впроваджується за 4-ма напрямками», – Олександр Коваль (257)
• «Фауна на грошових знаках» – краєзнавчий музей запрошує на цікаву виставку (227)
• Сила духу та міць ветеранів у Березному (213)
• Налагодили незаконне виготовлення й збут фальсифікату (211)
• На Рівненщині розвиватимуть мережу ЦНАПів за допомогою партнерів зі Швеції (209)
• Рівненщиною курсуватиме мобільна клініка (198)
• Очищення лобового скла взимку (198)
• Як швидко заточити тупі ножиці? (193)
• ДТП у Рівному: травмувалися троє осіб (189)
• Що додати до звичайного чорного чаю, щоб зробити в декілька разів кориснішим? (188)
• На Рівненщині активно розвивається патронатна форма виховання дітей (182)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2025 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"