Не тільки очевидні соління, а й повсякденні харчові продукти, в яких часто ховається багато солі, лікарі назвали найнебезпечнішим для судин і серця типом їжі.
Турецькі медики посилаючись на дані ВООЗ констатують, що сучасні люди зловживають сіллю – кількість щодня приправи що поїдається коливається в середньому на рівні 8 – 12 грамів.
Фахівці нагадують, що сіль змушує організм затримувати воду. Надлишки рідини, своєю чергою, сприяють зростанню тиску і перевантаженню серця – все це підвищує ризики серцевих нападів, інсультів.
Закликаючи суворіше контролювати кількість поїдається солі, лікарі підкреслюють:
«Сіль міститься в більшості продуктів, які ми їмо щодня, включаючи хліб, ковбасні вироби, сири, десерти, напівфабрикати, готові страви. У деяких рівень солі просто зашкалює».
Експерти радять відмовлятися від їжі, перенасиченої сіллю. В першу чергу, від готових соусів.
«Дві чайні ложки соєвого соусу містять приблизно один грам солі. Стільки ж солі містить одна сосиска, три маслини, дві скибочки шинки, кекс, 30-40 грамів сиру, 60 грамів чипсів або крекерів».
Якщо знизити кількість солі в своєму раціоні до 5 грамів, то можна значно зменшити свою схильність серцево-судинних хвороб, відзначать фахівці.