Лише ? чайної ложки (3 г) йодованої солі в день достатньо для того, щоб задовольнити добову потребу в йоді. Встановлено, що вживання йоду, що перевищує добову рекомендовану норму, добре переноситься. Медики відзначають, що з харчових продуктів ризик отримати передозування відсутній. Верхня межа норми йоду становить близько 1100 мікрограмів – це 6 чайних ложок йодованої солі (24 г).
Дефіцит йоду виникає в тому разі, якщо людина недостатньо її отримує з харчових продуктів. Якщо потреба в йоді не задовольняється, то щитовидка не зможе виробляти достатню кількість потрібних гормонів.
Чим небезпечний дефіцит йоду?
• Недостатнє споживання йоду з їжею призводить до недостатнього вироблення гормонів щитоподібної залози, це негативно позначається на м’язах, печінці, серці, нирках, мозкові і ін. органах.
• Сильний і тривалий дефіцит йоду може викликати гіпотиреоз – дефіцит гормонів щитоподібної залози.
• Дефіцит йоду є частою причиною проблем психічного розвитку у дітей, включаючи зниження рівня IQ.
• Недостатнє надходження гормонів щитоподібної залози в мозок дитини в утробі матері може привести до розумової відсталості.