№1084 від 08.09.2022p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
Яку спецію дієтологи рекомендують вживати людям старше 65?Особливо вона буде корисна літнім, у яких знижений апетит. Лікарі-ендокринологи, дієтологи порадили літнім людям регулярно додавати в їжу трохи гірчиці. За словами фахівців, ця спеція допомагає покращувати апетит, який у людей у віці часто знижений. Втрата апетиту у літніх може бути пов’язана з: прийомом деяких лікарських препаратів, депресія, погіршенням настрою, втратою інтересу до життя, порушенням чутливості до запахів і смаку їжі. Так, у чверті людей старше 65 років втрачається здатність відчувати один з чотирьох смаків: солодкий, гіркий, солоний, кислий. Тим часом, зниження апетиту вважається однією з причин небезпечної і частої патології в літньому віці – синдрому мальнутриції. Недостатність харчування або синдром мальнутріціі є небезпечною патологією, до якої схильні люди старше 65 років. Вона призводить до зниження м’язової маси тіла і руйнування кісткової тканини, тягне за собою когнітивні порушення, погіршує якість життя людини, знижує рівень її фізичної активності, уповільнює швидкість відновлення після перенесених хвороб. А гірчиця, якщо її регулярно додавати в їжу, допомагає підвищити апетит і не допустити можливих проблем. Як і інші гострі і пряні спеції, вона подразнює слизову ротової порожнини і шлунку, стимулюючи слиновиділення і секрецію шлункового соку – в результаті поліпшується апетит і травлення в цілому. Лікарі назвали ще 4 корисних властивості гірчиці: має протизапальну дію, має антиоксидантний ефект, зміцнює імунітет, уповільнює утворення каменів в жовчному міхурі. Кому не можна їсти гірчицю? Спеціалісти попереджають, що цю спецію, як і інші гострі приправи, треба вживати в помірній кількості. І не тільки в літньому віці. Однак, є і деякі протипоказання. Від гострої і пряної їжі краще відмовитися тим, у кого є: захворювання шлунково-кишкового тракту, алергія, зайва вага. 6 причин їсти гостру їжу кожен день У любителів пекучої і пряної їжі є пристойна кількість бонусів для здоров’я. Ось лише деякі з них. Поліпшити травлення. Боротися з мікробами, що потрапляють в травний тракт разом з їжею. Це відбувається завдяки капсаїцину – особливій хімічній сполуці в рослинах, яка викликає характерне відчуття печіння в роті при вживанні гострих продуктів. Заспокоїтися і поліпшити настрій. Гостра їжа підвищує в організмі рівні гормонів задоволення – вони заспокоюють, знижують стрес, притупляють біль. Полегшувати перебіг ГРВІ. Гостра їжа сприяє очищенню носових ходів і відходженню слизу з бронхів. Це знову все завдяки дратівній дії капсаїцину – він забезпечує розширення судин і приплив крові. Поліпшити кровообіг і знизити тиск. Гостра їжа створює відчуття тепла, а розширення судин і виділення адреналіну призводять до зниження кров’яного тиску. Схуднути. Завдяки капсаїцину прискорюється кровотік, поліпшується робота серцево-судинної системи, зайва рідина і токсини краще виводяться з організму. Головне, не пересолювати їжу – інакше надлишок солі в їжі переважить всі позитивні властивості гострих продуктів, зберігши воду в тілі у вигляді набряків.
Коментарі (0):
|
© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |