Так, автори одного з досліджень перевірили дію гарячого напою на артеріальний тиск і прийшли до несподіваних результатів. Незважаючи на те, що попередні роботи пов’язували чай з більш низьким ризиком серцево-судинних захворювань, вчені побачили інший ефект. Замість очікуваного зниження високого тиску зелений і чорний чай, навпаки, приводили до різкого стрибка цифр на тонометрі вже через 30 хвилин після вживання.
Дослідження складалося з двох випробувань. У першому 20 людей, які не страждають підвищеним тиском, пили звичайну гарячу воду і воду з аналогічним вмістом кофеїну, як в чаї. На другому етапі чоловіки і жінки з гіпертонією пили гарячий чорний і зелений чай. Крім того, учасники повинні були випити 5 чашок зеленого і чорного чаю протягом семи днів. Хоча обидва чаї багаті флавоноїдами, які благотворно впливають на здоров’я, вони також містять кофеїн – саме ця речовина і викликала гостру реакцію на гарячі напої.
Дослідники виявили, що через 30 хвилин гарячий напій призводив до різкого підвищення тиску. Однак через годину після приймання, коли в учасників знову вимірювали тиск, ніяких «значних ефектів» вже не було.
«Всупереч нашій початковій гіпотезі, вживання чаю викликало більш різке підвищення артеріального тиску, ніж просто вода з кофеїном. Однак незважаючи на цей ефект, при регулярному вживанні чай не приводив до значущих коливань тиску при амбулаторному вимірі», – зробили висновок вчені.
Схоже, з приводу чаю, як і кави, думки вчених розходяться – автори різних робіт іноді отримують суперечливі результати. Так, згідно з одним оглядом, де були проаналізовані 11 досліджень за участю 378 осіб, чорний чай був здатний знижувати артеріальний тиск, а напій визнаний корисним для гіпертоніків. В іншому дослідженні зелений чай також був пов’язаний з нижчими показниками артеріального тиску.