У малюків травлення ще недосконале, а у людей похилого віку нерідко є проблеми з жовчовиділенням. При перетравленні сала йде підвищене навантаження на підшлункову залозу та печінку, можливі неприємні відчуття та нетравлення.
З цієї причини сало протипоказане:
якщо є загострення гастриту;
людина страждає на гострий панкреатит, холецистит;
при виразковій хворобі дванадцятипалої кишки чи шлунку.
Можливі загострення, погіршення стану, нудота, нездужання.
При цьому у складі сала міститься велика кількість цінних жиророзчинних вітамінів – це А, Е, D. Причому вони добре засвоюються в комбінації з жирами. Також сало містить досить багато арахідонової кислоти – ця незамінна жирна кислота «включає» імунну відповідь нашого організму на віруси та бактерії, бере участь у обміні холестерину.
З погляду здорового харчування максимальну користь може лише принести солоне сало, бо воно не піддається тепловій обробці, на відміну від інших видів (копчене, варене, смажене).
Не можна поєднувати сало з молоком та молочними продуктами. Їх варто вживати в різні години. Кількість ферментів, що розщеплюють молоко у кишечнику, з віком зменшується. Тому перетравлення молока стає для організму тяжкою роботою.