Наприклад, подрібнені свіжі бруньки липи застосовують зовнішньо як болезаспокійливий, протизапальний і пом’якшувальний засіб у разі опіків, фурункулів, наривів, виразок на шкірі. Крім того, їх маринують і готують із них салати. Бруньки осики помічні за лихоманки, проносів, ревматизму, подагри, інфекційних захворювань. Для цього з них готують такий відвар: 1 ст. л. бруньок залити 1 склянкою окропу, кип’ятити протягом години, відстояти, переціди й пити по 1-2 ст. л. тричі на день. З осикових бруньок готують також мазь, якою змащують опіки й геморойні шишки. Для приготування мазі 1 ст. л. висушених і розтертих на порошок бруньок просіяти через дрібне сито й змішати зі 100 мл соняшникової олії.
Відвар бруньок сосни використовують як відхаркувальний, жовчогінний, сечогінний засіб, а також для поліпшення крові, за бронхітів, ревматизму та водянки.
Чудовим очисним засобом є бруньки червоної та чорної смородини. Вони сприяють потовиділенню, мають сечогінні та жовчогінні властивості. З бруньок чорної смородини готують вітамінний чай, який заварюють із розрахунку: 1 ч. л. висушеної сировини на 1 склянку окропу, настоювати 20 хв, перецідити. Для отримання оздоровчого ефекту бажано пити такий чай по 1 склянці 2-3 рази на день.
Тополині бруньки мають яскраво виражену бактерицидну, жарознижувальну та заспокійливу дію. Настоянку бруньок чорної тополі (осокора) п’ють у разі болю в шлунку, ревматизму. Для її приготування потрібно 1 ст. л. сировини залити 100 мл спирту, настояти 8-10 діб у теплому місці, перецідити. Приймати по 15-20 крапель тричі на день.