Всім відомо, що крохмаль здебільшого використовується для приготування киселю, але це далеко не єдина страва, де крохмаль виручить господарок.
1. Загущувач та зв’язуючий агент: Крохмаль використовується для загущення супів, соусів та емульсій. Він прекрасно впорається з рідинами, утворюючи густу консистенцію. Завдяки зв’язуючим властивостям крохмалю, його додають до десертів, щоб створити структуру та текстуру.
2. Покращення структури хлібних виробів: У хлібопекарній справі крохмаль грає важливу роль у формуванні структури хлібних виробів. Під час випікання крохмаль гелеутворюється, утримуючи воду та повітря у тісті. Це сприяє отриманню пухких та м’яких хлібних виробів.
Якщо ви вирішили випекти пиріг, млинці для торта, або просто булочки, то замінивши всього 10 % борошна на крохмаль, отримаєте пишний бісквіт, який довгий час залишиться м’яким. Це правило поширюється і на приготування тіста для млинців. Достатньо замістити крохмалем невелику частину борошна, і млинці будуть тонкими та еластичними.
3. Збереження соковитості при обсмажуванні та варінні: При обсмажуванні м’яса чи овочів, покриття їх крохмалем допомагає зберегти природну соковитість та смак. Крохмаль утворює бар’єр, що утримує вологу всередині, запобігаючи її втраті.
При приготуванні котлет замість яєць у фарш можна додати крохмаль, еквівалент одного яйця це дві столові ложки крохмалю. Котлети виходять дуже смачними і дуже рідко пригоряють, навіть якщо ви відволіклися від приготування їжі.
4. Основний інгредієнт у деяких десертах: У багатьох десертах, таких як пудинги, креми та запіканки, крохмаль виступає як основний інгредієнт. Він додає текстуру та пухкість, а також сприяє створенню ідеальної консистенції.
Крохмаль загущує всі типи рідин, тому чудово підійде, щоб надати густоту крему для торта, при цьому найкраще використовувати кукурудзяний крохмаль.
5. Застосування у фритюрі: Крохмаль використовується при паніруванні продуктів для фритюру. Він допомагає створити хрустку скоринку та утримує олію від поглинання продуктом, що забезпечує кращий результат при глибокому смаженні.