Міф 1. Серпневі кавуни – найкращі.
Це не міф. Відомий факт – кавун визріває не менше трьох місяців, хоча сьогодні вивели сорти, які дозрівають трохи швидше. Саме тому ви можете зустріти ягоду на прилавках вже на початку липня, якщо баштанники заклопоталися ранньою висадкою. Але ранні кавуни будуть зовсім не такими солодкими та великими, як серпневі.
Міф 2. «Дівчатка» смачніші.
Чи знаєте ви, що кавуни часто поділяють на дві статі? Прихильники цієї теорії щиро вважають, що «дівчата»-кавуни куди смачніші за «хлопчиків». Нехай це звучить моторошно, це справді міф. Плід кавуна зав’язується на жіночих квітках, а чоловічі потрібні лише для запилення. В результаті, кавун у будь-якому випадку дозріває «дівчинкою». Але на цей факт взагалі не варто спиратися і тим більше питати про стать ягоди у продавця – він вам не скаже, бо навряд чи в курсі.
Міф 3. Насіння кавуна небезпечне.
Тут є частка правди. По суті, в насінні кавуна міститься багато вітамінів і жирів, які навіть корисні для нашого організму, проте захоплюватися ними не варто. Оскільки у кожній часточці кавуна досить багато насіння, ви можете запросто забити шлунок кісточками, а вони переварюються дуже непросто. Може виникнути необхідність допомоги лікаря, тому краще не ризикувати здоров’ям і насіння вичищати, особливо якщо даєте кавун дітям.
Міф 4. Кавуни заборонені вагітним.
Якщо у вас немає алергії на кавун, можна не дотримуватися цього правила, але все ж таки краще проконсультуватися зі своїм лікарем. У м’якоті кавуна міститься фолієва кислота, яка потрібна для правильного формування плода. Також кавун багатий на залізо і вітаміни групи В. Боятися набряків теж не варто – якщо у вас раніше не було проблем з обмінними процесами та рухом лімфи, навряд чи кавун стане причиною затримки рідини.