Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №328 від 24.01.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Травень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Червень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Новини Рівне
QRcode

#Консультація

Жити, щоб їсти,

Жити, щоб їсти,

або Післясвяткові поради гастроентеролога

Українська гостинність не має меж - не встигнеш встати з-за столу вдома, як уже знову сідаєш за стіл, який гнеться від наїдків то в одних родичів, то в інших. І так упродовж усіх Різдвяних свят. А коли свята закінчуються, починаються проблеми щонайменше зі шлунком.

“Саме в цей період органи шлунково-кишкового тракту, серцево-судинна, легенева та ниркова системи зазнають надмірного перевантаження, - розповідає лікар-гастроентеролог клініко-консультативного відділення Рівненського обласного лікувально-діагностичного центру Олена ГОРСЬКА (на фото).

- Причина проста - переїдання та надмірне вживання алкоголю. Загалом же, переїдання - це коли людина з’їдає більше, аніж того вимагає її організм. Найнебезпечнішою у плані переїдання, звісно, була новорічна ніч - тяжке випробування для організму в цілому, а для системи травлення і поготів. Бо ж уночі виділення ферментів, які беруть участь у перетравлюванні їжі, - мінімальне. У цей час органам, які у звичному режимі у будні відпочивають, доводиться інтенсивно працювати, що й призводить до різноманітних порушень. Питаєте, як бути? Найрозумніше було б повечеряти заздалегідь, десь о сьомій-восьмій годині вечора, а на святковий стіл поставити легкі закуски”.

- Дайте поради на майбутні свята - і релігійні, і світські, які затягуються до опівночі.

- Варто намагатися їсти те, що легко перетравлюється. Найперше це салати і страви з низьким вмістом жирів, особливо тваринного походження, які знижують секрецію шлункового соку та уповільнюють травлення. Також утримуйтеся від страв, травлення яких вимагає великої кількості ферменту підшлункової залози, а це: смажене м’ясо, особливо свинина, гуска, копчення, баранина, всілякі соління, маринади плюс різноманітні пундики з кремом. А післясвяткове харчування невеличкими порціями й часто сприятиме організму максимально швидко перетравити й засвоїти все вами спожите і позбутися важкості й дискомфорту в шлунку.

- Дбайливі господині наготують заздалегідь, наприклад, наварять холодцю, заставлять ним холодильник, з’їсти не можуть, а викидати шкода, тому беруть і ще раз переварюють...

- Холодець навіть у холодильнику довго тримати не можна. А повторна термічна обробка то й геть не бажана. Що ж варто їсти, то це сирі овочі, які допоможуть шлунку перетравити незвичну кількість калорійної святкової їжі, адже клітковина адсорбує на себе переважну більшість речовин, які можуть спричинити розлади травлення. Учорашні й позавчорашні салати з майонезом найкраще не їсти взагалі.

Крім того, є й екзотичні, незнайомі страви, які треба куштувати вкрай обережно й ліпше обмежитися дегустаційною порцією.

- А як щодо текіли? Цю горілку п’ють, закушуючи лимоном із сіллю за схемою: лизнув-випив-закусив...

- Усі алкогольні напої провокують надмірне виділення залозами шлунку соляної кислоти. Горілка ж у поєднанні з лимоном є особливо агресивною для шлунково-кишкового тракту, адже виникають запальні процеси слизової оболонки, які супроводжуються болем у верхній половині живота та печією - це щонайменше. У наступні після свят дні дуже корисно випити свіжовичавленого соку, найкраще - яблучного чи навіть гарбузового. Приготуйте зеленого чаю, зваріть свіжого супчику з зеленню (петрушкою, кропом) з курки або молодої телятини, однак без спецій. Корисна також рибна юшка, вівсяна каша, печені яблука. Не завадять і кисломолочні продукти, але з малим терміном придатності, де міститься найбільша кількість лакто- та біфідобактерій, які сприяють травленню та всмоктуванню їжі. І ще одне, на мою думку, найголовніше - дослухайтеся до свого організму, коли він говорить “досить”.

24.01.2008


Переглядів: 1017

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1174 від 14.06.2024p.
¤ 
Підпалив будинок, бо хотів пожартувати над дружиною

Підпалив будинок, бо хотів пожартувати над дружиною

Побутовий конфлікт між подружжям рівнян виник шостого червня близько 14 години. Під час сварки чоловік вигнав 55-річну господиню з будинку, посеред кімнати зібрав сміття та підпалив його....

¤ 
Врізався у дерево:

Врізався у дерево:

18-річний мотоцикліст загинув

Автопригода сталася восьмого червня близько 16:30 на дорозі між населеними пунктами Маюничі колишнього Володимирецького району та Мала Осниця Волинської області....

¤ 
Кімната психологічної підтримки пацієнтів та персоналу запрацювала в обласній інфекційній лікарні

Кімната психологічної підтримки пацієнтів та персоналу запрацювала в обласній інфекційній лікарні

Це стало можливим завдяки проєкту USAID «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні»....

¤ 
В обласній лікарні запрацювала операційна, яких в Україні – одиниці

В обласній лікарні запрацювала операційна, яких в Україні – одиниці

Сучасна операційна для проведення лапароскопічних операцій віднедавна працює в Рівненській обласній клінічній лікарні імені Юрія Семенюка. Оснащена новітнім обладнанням, яке дає можливість проводити малоінвазивні втручання за сучасними методиками. На сьогодні таких операційних в Україні лише шість, включно із тими, які працюють у приватних клініках. А для західної України вона чи не єдина серед комунальних лікарень....

¤ 
е-Рівненщина: в області визначили цифрові вектори до 2026 року

е-Рівненщина: в області визначили цифрові вектори до 2026 року

Оцифрування держпослуг, розширення мережі інтернету, розвиток е-документообігу та цифрова безбар’єрність. Такі основні напрями Програми інформатизації Рівненщини на 2024-2026 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21599)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17702)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14851)
• Допомога під час карантину [967] (14753)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14593)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14418)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14311)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (14276)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (14275)
• Живи до ста! [965] (14232)
• Бюджет і ми… [965] (14182)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (14166)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (14052)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13957)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13944)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13882)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13491)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13484)

ТОП-15 свіжого номера:

• е-Рівненщина: в області визначили цифрові вектори до 2026 року (451)
• Ефективні засоби захисту від комарів (82)
• Кімната психологічної підтримки пацієнтів та персоналу запрацювала в обласній інфекційній лікарні (70)
• В обласній лікарні запрацювала операційна, яких в Україні – одиниці (70)
• Начальник Рівненської ОВА Олександр Коваль провів чергову зустріч з бізнесом області (69)
• Чи можуть антиперспіранти завдати шкоди здоров’ю? (69)
• Врізався у дерево: (68)
• Плавлений сир (68)
• Фрукти та овочі, які корисні для вашого серця (68)
• Підпалив будинок, бо хотів пожартувати над дружиною (68)
• Лимонна кислота при пранні білизни (66)
• Щоб срібло довше не почорніло (64)
• Корисні властивості полуниці (63)
• Чи можна проколювати пухирі від мозолів? (62)
• Що не можна смажити на сковороді з антипригарним покриттям? (62)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"