Природний процес дозрівання фруктів і овочів, протягом якого вони накопичують у собі поживні речовини, тісно пов’язаний з порою року, температурою, рівнем вологості і ступенем освітленості. Створити у теплицях умови, що є «ідентичними натуральним», поки неможливо, тож фрукти і овочі, які вирощені у теплицях, сильно поступаються за вітамінним складом своїм сезонним побратимам.
Дегідровані овочі та фрукти
Відмінний вихід із ситуації – дегідрування. Цей спосіб обробки свіжих фруктів і овочів дозволяє продовжити їх термін зберігання на довгі місяці, зберігши майже усі поживні речовини. Дегідрація (простими словами – зневоднення) продуктів відбувається у спеціальних приладах, де протягом 12-20 годин з них поступово і рівномірно видаляється рідина за відносно невисокої температури (не більшої за 50° C), завдяки якій корисні речовини у продуктах зберігаються.
Процес дегідрування абсолютно безпечний для клітковини, корисних жирних кислот, мінералів і більшості вітамінів. Під час зневоднення у продуктах знижується концентрація лише вітамінів А і С (хоча останній настільки нестабільний, що починає руйнуватися навіть через простий контакт з повітрям, а також підвищення або зниження температури). Дегідровані продукти зберігають не лише свою користь, але й калорії, сильно втрачаючи при цьому у масі. Таким чином, з’їдаючи 100 г дегідрованого манго, ви отримуєте поживні речовини з 1,5 кг цих фруктів – а це більш ніж 1000 ккал!
Проте, дегідровані фрукти і овочі – це відмінний снек, у якому сконцентрована величезна кількість користі. Головне, сильно ними не захоплюватися і стежити, щоб ласощі вписувалися у вашу денну норму калорій. Якщо ви вирішили замінити частину свіжих плодів на дегідровані, намагайтеся пити більше рідини: за статистикою, ми закриваємо до 35?% своєї добової потреби у воді за допомогою їжі, зокрема фруктів і овочів.